Пропускане към основното съдържание

Публикации

Сръбски айвар

 Преди време във витрината в Кауфланд видях една разядка, която изглеждаше като лютеница със сирене, но имаше екзотичното име Урнабез.   Оказа се нещо далеч по-вкусно и доста по-различно от лютеница със сирене.  Водена от любопитство и след кратко проучване в Гугъл научих, че това е разядка която идва от съседна Сърбия и основната й съставка е Сръбски айвар, о свен това съдържа сирене, зехтин, чесън и лют пипер.   Естествено последва кратко проучване на рецептите за айвар и след няколко опита това е моята рецепта по която го приготвям вече 2 години. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 2.5 кг. червени, месести чушки 2.5 кг. патладжани 100 мл. оцет. 250 мл. олио(в моят случай поради ВМНВ режим е олио от гроздови семки) 50 гр. захар (в моят случай поради ВМНВ режим на хранене замених с 10 мл. течна стевия) 2 с.л сол 1/2 ч.л. сух чесън 1/2 ч.л. черен пипер    Патладжаните се пекът цели, може и на фурна, но аз предпочитам на гр...

Мусака от патладжани

Не претендирам, че моята рецепта е оригинална, по-скоро е интерпретация на нещо, което ядох в едно заведение и се опитах да възстановя по спомен.Не искам да се хваля, но моята се получи още по-вкусна, предполагам защото зеленчуците са собствено производство директно от градината. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 2 големи патладжана 3 средно големи домати 1 глава лук 3-4 скилидки чесън 500 гр. кайма 125 гр.(1 топка) моцарела 100 гр. кашкавал зехтин сол червен пипер сух риган Първо започваме с патладжаните, тъй като те изискват малко повече предварителна подготовка.Нарязвам ги на не много дебели филийки по дължина и ги накисвам за 30 минути в подсолена вода, за да им махна горчилката.После ги отцеждам и изсушавам и ги пека(в конкретният случай съпружеското тяло свърши тази работа) на грил тигана.Не е нужно да са напълно готови, защото ще търпят още термична обработка.  След патладжаните идва ред на соса. В няколко лъжици зехтин задушавам лука нарязан на ку...

Пилинг за лице с розови листенца

  Днес ще ви представя нещо малко по-различно от рецепта за вкусна храна. Днес рецептата ще бъде за красота.  Както знаете много обичам да експериментира и то не само в кухнята.Днешният експеримент е насочен към онези, които предпочитат натуралната козметика.  Всички знаем, колко важно е редовно да почистваме лицето си и да отстраняваме мъртвите клетки и замърсяванията, за да се радваме на здрава и сияйна кожа.На пазара има огромно количество от почистващи продукти за лице, но истината е, че и ние сами може да си приготвим такива в домашни условия и то с минимум усилия и средства. В моят пилинг съм добавила и етерични масла от лимонена трева(за сияйна кожа) и чаено дърво(антибактериално), но дори и без тях кожата ви ще изглежда чиста и сияеща след употребата на пилинга. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 1 ч.ч. изсушени и стрити листенца от роза 1 ч.ч. кафява захар 1/2 ч.ч. кокосово масло 10 капки етерично масло от лимонена трева(по желание) 10 капки етерично масло от ...

Сироп от мента със стевия

Въпреки, че лятото е още далеч и лошото време не иска да си ходи, днес реших да приготвя любимият на Мария сироп от мента. От известно време го приготвям със стевия, но вие може да си го приготвите и със захар. Сиропът не е стерилизиран, но у дома не се задържа дълго и без това :) .  Приготвя се бързо, и ако имате мента в двора, то цяло лято може да имате подръка от тази освежаваща напитка. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 2 връзки прясна мента(около 200 гр.) 2 лимона 100 мл. течна стевия(или 500 гр.захар) 2 литра вода зелена хранителна боя(по желание) Добре измитата мента и обелените и нарязани лимони се слагат в тенджерка и се заливат с водата.Оставя се да престоят на студено в хладилника за 24 часа.Аз беля лимоните, защото корите са обработвани с всякакви гадости, но ако имате домашни ще е още по-добре. След 24 часа течността се прецежда, като се изтисква и сока от лимоните.Добавя се стевията или захарта и се разбърква добре. Стевията, която ползвам е тази : П...

Топки от кайма със спаначен сос

  Великден дойде и си отиде, а след него останаха голямо количество неизядени варени яйца.Днес ви предлагам една вкусна идея, как да оползотворим поне част от тях. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ 1 кг. кайма 2 сурови яйца 6 сварени яйца подправка за кайма на Пикантина 100 гр. кашкавал ЗА СОСА: 50 гр. краве масло 2-3 скилидки чесън 500 гр. пресен спанак 125 мл. животинска сметана сол      Замесваме каймата с двете сурови яйца и подправката за кайма и оставяме да престои 20-30 минути, като през това време приготвяме соса.В дълбок тиган слагаме маслото и добавяме нарязаният чесън да се задуши леко(внимавайте да не прегори), след което прибавяме добре измитият спанак и сотираме докато омекне.Добавяме 1 ч.ч. вода и след като заври пасираме директно в тигана.Сипваме сметаната, посоляваме и разбъркваме добре.   Разделяме каймата на 6 части и от тях оформяме топки, като в средата на всяка слагаме по едно сварено и обелено яйце и го обвиваме до...

Американски палачинки(pancakes)

  Всички сме гледали в не един филм, как Американците сутрин закусват с тези палачинки обилно поляти с кленов сироп.Отдавна бях замислила да пробвам да направя и аз и тази събота сутрин им дойде времето, след като преди няколко дни по един от чуждите кулинарни канали гледах една американка, как ги приготвя и след това ги сервира с фъстъчено масло и желе.  Рецептата всъщност е елементарна и не много по-различна от тази за традиционните палачинки.Крайният резултат беше пухкави, златисти палачинки, които обраха овациите на домочадието и определено ще станат част от нашата кухня.Приготвянето им е изключително лесно и дори децата ще се справят с него. Необходими продукти: 3 яйца 1 ч.ч (240мл.) прясно мляко 2 с.л олио или разтопено масло 2 с.л захар щипка сол 2 ч.ч. брашно 1 пакетче бакпулвер В купа разбиваме яйцата, млякото, захарта, солта и мазнината.След това добавяме брашното смесено с бакпулвера и разбиваме отново до хомогенна смес. Сместа е доста по...

Нисковъглехидратни постни сърми(Кето рецепта)

  На Бъдни вечер традицията повелява ястията да са постни, а постните сърми и чушки неотменно присъстват на трапезата ни всяка година по това време.   Проблемът тази година е, че от близо 8 месеца у дома част от нас спазват Нисковъглехидратен-Високомазнинен(Кето) режим на хранене и това изключва ориза, като част от храната ни.  Ще си кажете, какво пък толкова, това са просто едни сърми и просто един ден от годината и сигурно ще сте прави, но за себе си съм решила да съм стриктна, защото започне ли човек да си търси оправдания, то всичко постигнато се обезсмисля.  Така се роди рецептата за тези сърми.Естествено не съм открила топлата вода, защото хората от много време са открили, че карфиоленият ориз идеално замества истинският, а в комбинация с листата на киселото зеле дори не можете да разберете, че плънката е с карфиол. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 3 ч.ч карфиолен ориз 2 моркова 1 глава лук 500 гр. пресни печурки сол черен пипер пушен червен ...

Роле от свинска кожа и контрафиле

  Следващата рецепта не се препоръчва за вегетарианци, вегани, защитници на животни и хора със слаби сърца.Прасенцето чиято кожа е използвана в рецептата загуби живота си по хуманен начин, а ние ще отдадем дължимото му, като го изядем с удоволствие.   Първото и най-важно условие, за да ви се получи ролето е качеството на свинската кожа.Тя трябва да е тънка(другата става само за цървули) и добре почистена(епилирана) НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ свинска кожа свинско контрафиле 1 стрък праз зелев сок сол пушен червен пипер черен пипер, млян и на зърна чесън на прах бахар на зърна сол   Кожата се нарязва на правоъгълници, а контрафилето на много тънки резени.Бялата част на праза се нарязва на дребно.   Върху всяко парче кожа се слага от контрафилето натрито със сол, черен пипер, чесън на прах и пушен червен пипер. Отгоре се слага малко праз. Завива се на стегнато руло и се завързва здраво с конец.   Така оформените р...

Свински джолан в глинен тажин

  От доста време се каня да направя отделен раздел в блога с рецептите на моят мъж.Много пъти сам казвала, че той е по-добрият кулинар в къщи и може да сложи в джоба си доста домакини.Не, че се хваля, но аз когато съм се омъжвала съм гледала :) Днес ще ви представя неговата рецепта за бавно печене свински джолан в глинен тажин или гювеч.Рецептата е подходяща за празнична вечеря и самото приготвяне не отнема много време, тайната е в печенето на бавен огън, което отнема около 4 часа, но пък крайният резултат си заслужава.Ястието е подходящо и за хората спазващи Кето режим на хранене. Необходими продукти: 2 задни свински джолана 2 глави стар лук 2 големи моркова 250 гр. пресни печурки 6-7 скилидки чесън 100 гр. пушена сланина сол червен пипер 2 дафинови листа 100 мл. червено вино 100  мл. олио(за Кето варианта олио от гроздови семки)  Джоланите се измиват и подсушават добре и се натриват със сол.С тънък остър нож се правят по няколко прореза във...

Пюре от карфиол с бекон, сметана и кашкавал(Кето рецепта)

 Карфиолът е зеленчук познат на хората още от древността и е доста популярен и по нашите географски ширини. Най-често се консумира под формата на туршии и много рядко, като част от готвени ястия.Карфиолът е много полезен за хората, които спазват режими за сваляне на килограми, защото той е от храните с отрицателен калориен баланс.В 100 гр.карфиол има само 22 ккал, богат е на фибри и е беден на захари-само 2.4 гр. Той е  отличен източник на вит.Ц в 100 гр. има 46.4 мг.   С внимание към неговата консумация трябва да подходят обаче хората страдащи от подагра, защото има високо съдържание на пурини, както и хората с проблеми с щитовидната жлеза поради съдържанието на гоитрогенни вещества, които пречат на правилното усвояване на йода.За всички останали обаче карфиолът е една добра и полезна храна, която е вкусна, засищаща и бедна на калории.  Във времето лично аз съм експериментирала с него в най-различни варианти от блат за пица, през шницели, та до бешамел от...

Желе от дюли

   Децата от няколко години ме карат да им направя желе от дюли, ама да е, като това на баба им.Винаги ми се е струвало сложно, а то се оказа, че въобще не е...даже и ми се получи. Необходими продукти: 4 кг. дюли захар(при мен бяха 2 кг, но количеството захар зависи от количеството сок) 10 гр. лимонена киселина вода индрише(по желание)  Дюлите се измиват и нарязват на едро заедно със семенниците, заливат се в дълбока тенджера с вода да ги покрие и се слагат да се варят. Варят се докато омекнат и сока стане с цвят на кехлибар.  Готовият сок се прецежда през марля и се измерва.На всеки литър сок се добавя по 1 кг. захар и се слага да ври.Вари се и се следи дали е готово, като капваме капка върху чинийка, ако не се стича значи е готово.  5 минути преди да свалим от огъня добавяме лимонената киселина.  Готовото желе се насипва още вряло в сухи и стерилизирани бурканчета и се затваря веднага, обръща се с капачката надолу докато изсти...

Чушки пълнени с кайма и карфиолен ориз

    Всяка домакиня си има нейна рецепта за пълнени чушки с кайма, аз също, но откакто спазваме Ниско Въглехидратен-Високо Мазнинен режим на хранене не съм приготвяла такива у дома. НВ-ВМ режим изключва ориза и затова трябваше да измисля алтернативен заместител, защото само с кайма ми стоят сбити и не са толкова вкусни, поне според мен. В доста рецепти на английски подходящи за  режима, като заместител на ориза използват карфиола, а аз много го уважавам в кухнята, пък и сама се убедих, че децата дори и не разбраха, че съм го ползвала в  Пиле с броколи и бешамел от карфиол  Иначе всичко останало в тази рецепта е същото, както в традиционната. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 2 ч.ч. карфиолен ориз 1 кг. мляно месо(аз си меля каймата, в този случай беше от свинска плешка) 1 глава лук 1 с.л. свинска мас(каймата от плешка е постничка, а тук гоним и мазнини) 1 с.л. чубрица 1 с.л. червен пипер 1/2 с.л.сол(ако ползвате готова кайма не добавяйте) 10-12 сурови ...