Пропускане към основното съдържание

Нисковъглехидратни постни сърми(Кето рецепта)



 На Бъдни вечер традицията повелява ястията да са постни, а постните сърми и чушки неотменно присъстват на трапезата ни всяка година по това време. 
 Проблемът тази година е, че от близо 8 месеца у дома част от нас спазват Нисковъглехидратен-Високомазнинен(Кето) режим на хранене и това изключва ориза, като част от храната ни.
 Ще си кажете, какво пък толкова, това са просто едни сърми и просто един ден от годината и сигурно ще сте прави, но за себе си съм решила да съм стриктна, защото започне ли човек да си търси оправдания, то всичко постигнато се обезсмисля.
 Така се роди рецептата за тези сърми.Естествено не съм открила топлата вода, защото хората от много време са открили, че карфиоленият ориз идеално замества истинският, а в комбинация с листата на киселото зеле дори не можете да разберете, че плънката е с карфиол.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


  • 3 ч.ч карфиолен ориз
  • 2 моркова
  • 1 глава лук
  • 500 гр. пресни печурки
  • сол
  • черен пипер
  • пушен червен пипер
  • олио от гроздови семки или зехтин
  • листа кисело зеле
  • сухи чушки
  • зелев сок

 В блендер смиламе на ситно лука и морковите, обелваме гъбите и ги нарязваме на дребно.
Карфиоления ориз приготвяме, като в блендера смиламе с пулсации карфиола до големина на оризово зърно.
В дълбок тиган загряваме мазнина и задушаваме лука и морковите, когато омекнат прибавяме гъбите и бъркаме, докато се запържат.Прибавяме сол на вкус(не прекалявайт, че ще заливаме и със зелев сок)черен и пушен червен пипер.Прибавяме и карфиоленият ориз, разбъркваме добре и заливаме с 1 к.ч вода.Готвим докато остане на мазнина.

 С така приготвената плънка завиваме сърмичките и пълним чушките.

Подреждаме ги в тавичка намазана с олио и поливаме с още малко олио отгоре.Покриваме ги със зелеви листа и заливаме със 1 ч.ч зелев сок.Печем в умерена фурна, докато се изпари течността и останат на мазнина.



 Ами това е рецептата, просто, лесно и много вкусно.

ДА ВИ Е СЛАДКО!!!






Коментари

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Сладко от смокини на фурна

  Есента е в разгара си, изпълнена с цветове и аромати.Обожавам този сезон, не само заради красотата му, а и заради това, че берем плодовете на труда ни в градината през лятото.Тази година двете ни смокини се отблагодариха за грижите с обилен плод, и той се превърна в невероятно ароматно сладко.Винаги, когато опитам сладко от смокини се сещам за една страхотна песен на Васил Найденов.  Този път обаче поради малкото време и многото задачи реших, че вместо да се въртя около котлона няколко часа, ще го изпека на фурна, така имах време да свърша и нещо друго междувременно.В моя случай, приготвих  Домашен бульон на кубчета  за зимата. Моите смокини бяха 8 кг. и ги пекох в две отделни тави, но в рецептата ще напиша пропорциите за 4 кг. като най общо пропорцията ми за сладка е на 1 кг. плод 500 гр.захар. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 4 кг. добре узрели, но не прекалено меки смокини 2 кг. захар 10 гр.(1 пакетче) лимонена киселина Смокините се из...