Пропускане към основното съдържание

Пресечено(домати с аспирин)



Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето.

  • важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки.
  • приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги.
  • доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено.
  • приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето.
Необходими продукти:

  • добре узрели домати
  • чушки(най-добре бяла капия)
  • сол
  • магданоз
  • аспирин
  • олио за запечатване на бутилките

В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и в нея разтварям цялото количество аспирини, след което ги добавям към сместа.Разбърква се добре.С помощта на фуния се насипва в шишета, като се оставя около един пръст разстояние до ръба.Внимавайте да не остават балончета въздух в шишето, ако има такива може да ги изгоните с помощта на дървено шишче.Внимателно се сипва олио до горният ръб на всяко шише, като се внимава да не остане въздух, шишетата се запечатват с капачките и внимателно без да се накланят се пренасят в мазето на хладно.Преди консумация олиото внимателно се отсипва и изхвърля, към пресеченото се добавя една глава червен лук на кубчета и се консумира с удоволствие и наслада.
Да ви е сладко!


Коментари

  1. Така доматите запазват нормалния си вкус.Фантастична рецепта.И лесна...Само,че на младите не им се занимава,отучени са от елементарния труд!Искат всичко да им е all inclusive...

    ОтговорИзтриване
  2. Една година забравихме да насипем олио отгоре (баба все така го правеше) и установихме,че и без олио се запазва идеално.

    ОтговорИзтриване
  3. И ние в къщи така правим доматите с аспирин без олио ,като пълним шишетата до горе на равно !

    ОтговорИзтриване
  4. Аз слагам и целина и го оставям за 24 часа в кофата. Така става леко резливо и много профирно. Върви с омлет, пържен боб. Или нарязваме в пресеченото праз лук.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Сладко от смокини на фурна

  Есента е в разгара си, изпълнена с цветове и аромати.Обожавам този сезон, не само заради красотата му, а и заради това, че берем плодовете на труда ни в градината през лятото.Тази година двете ни смокини се отблагодариха за грижите с обилен плод, и той се превърна в невероятно ароматно сладко.Винаги, когато опитам сладко от смокини се сещам за една страхотна песен на Васил Найденов.  Този път обаче поради малкото време и многото задачи реших, че вместо да се въртя около котлона няколко часа, ще го изпека на фурна, така имах време да свърша и нещо друго междувременно.В моя случай, приготвих  Домашен бульон на кубчета  за зимата. Моите смокини бяха 8 кг. и ги пекох в две отделни тави, но в рецептата ще напиша пропорциите за 4 кг. като най общо пропорцията ми за сладка е на 1 кг. плод 500 гр.захар. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 4 кг. добре узрели, но не прекалено меки смокини 2 кг. захар 10 гр.(1 пакетче) лимонена киселина Смокините се из...