Пресечено(домати с аспирин)
Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето.
- важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки.
- приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги.
- доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено.
- приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето.
Необходими продукти:
- добре узрели домати
- чушки(най-добре бяла капия)
- сол
- магданоз
- аспирин
- олио за запечатване на бутилките
В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и в нея разтварям цялото количество аспирини, след което ги добавям към сместа.Разбърква се добре.С помощта на фуния се насипва в шишета, като се оставя около един пръст разстояние до ръба.Внимавайте да не остават балончета въздух в шишето, ако има такива може да ги изгоните с помощта на дървено шишче.Внимателно се сипва олио до горният ръб на всяко шише, като се внимава да не остане въздух, шишетата се запечатват с капачките и внимателно без да се накланят се пренасят в мазето на хладно.Преди консумация олиото внимателно се отсипва и изхвърля, към пресеченото се добавя една глава червен лук на кубчета и се консумира с удоволствие и наслада.
Да ви е сладко!
Така доматите запазват нормалния си вкус.Фантастична рецепта.И лесна...Само,че на младите не им се занимава,отучени са от елементарния труд!Искат всичко да им е all inclusive...
ОтговорИзтриванеЕдна година забравихме да насипем олио отгоре (баба все така го правеше) и установихме,че и без олио се запазва идеално.
ОтговорИзтриванеИ ние в къщи така правим доматите с аспирин без олио ,като пълним шишетата до горе на равно !
ОтговорИзтриванеA kolko salicil se slaga na edin kg??
ОтговорИзтриванеBlagodarq
(Със салицил вкусът и ароматът не са хубави!!!
ИзтриванеА в буркани става ли
ОтговорИзтриванеПо принцип, не.
ИзтриванеНе знам някой да е пробвал, ще иде много олио.
Да,става и са много хубави...
ИзтриванеАз слагам и целина и го оставям за 24 часа в кофата. Така става леко резливо и много профирно. Върви с омлет, пържен боб. Или нарязваме в пресеченото праз лук.
ОтговорИзтриванеА колко аспирин се слага?
ОтговорИзтриванеНа 1 килограм : 3 броя аспирин,български ,от 500 мг.
Изтриванепет кила горе-долу.
ОтговорИзтриване