Пюре от карфиол с бекон, сметана и кашкавал(Кето рецепта)
Карфиолът е зеленчук познат на хората още от древността и е доста популярен и по нашите географски ширини. Най-често се консумира под формата на туршии и много рядко, като част от готвени ястия.Карфиолът е много полезен за хората, които спазват режими за сваляне на килограми, защото той е от храните с отрицателен калориен баланс.В 100 гр.карфиол има само 22 ккал, богат е на фибри и е беден на захари-само 2.4 гр. Той е отличен източник на вит.Ц в 100 гр. има 46.4 мг.
С внимание към неговата консумация трябва да подходят обаче хората страдащи от подагра, защото има високо съдържание на пурини, както и хората с проблеми с щитовидната жлеза поради съдържанието на гоитрогенни вещества, които пречат на правилното усвояване на йода.За всички останали обаче карфиолът е една добра и полезна храна, която е вкусна, засищаща и бедна на калории.
Във времето лично аз съм експериментирала с него в най-различни варианти от блат за пица, през шницели, та до бешамел от карфиол.Днес ще ви представя рецептата за едно вкусно пюре от карфиол с бекон, сметана и кашкавал.Рецептата е подходяща за хората, които спазват ВМ-НВ или Кето режим на хранене.
Необходими продукти:
- 1 глава карфиол(500-600 гр.)
- 200 гр. бекон
- 200 гр. качествен кашкавал или сирене Чедър(аз ползвам ето този руски кашкавал с 45%масленост и 0 гр.въглехидрати)
- 125 мл. животинска сметана за готвене с 35% масленост
- 60 гр. краве масло
- 2 стръка пресен лук
- сол
Накъсваме карфиола на розички и го сваряваме докато омекне.Отцеждаме го много добре от водата и го намачкваме. Прибавяме маслото, солта и сметаната и разбъркваме добре. Добавяме нарязаният на дребно зелен лук, бекона нарязан на кубчета и настърганият кашкавал, като си оставяме малко за поръсване накрая.Смесваме всичко добре и го изсипваме в намазана с масло порцеланова тавичка.
Запичаме в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути, поръсваме с останалият кашкавал и запичаме още 5 минути само на горен реотан.
Ами това е, лесно, бързо и много вкусно.
Да ви е сладко!!!
Рецептата е страхотна. Аз само запържих лука и бекона в масло, и тогава ги добавих към карфиола. Чакам да се запече и го нападам.
ОтговорИзтриване