Пропускане към основното съдържание

Чушки пълнени с кайма и карфиолен ориз




  Всяка домакиня си има нейна рецепта за пълнени чушки с кайма, аз също, но откакто спазваме Ниско Въглехидратен-Високо Мазнинен режим на хранене не съм приготвяла такива у дома. НВ-ВМ режим изключва ориза и затова трябваше да измисля алтернативен заместител, защото само с кайма ми стоят сбити и не са толкова вкусни, поне според мен. В доста рецепти на английски подходящи за  режима, като заместител на ориза използват карфиола, а аз много го уважавам в кухнята, пък и сама се убедих, че децата дори и не разбраха, че съм го ползвала в Пиле с броколи и бешамел от карфиол Иначе всичко останало в тази рецепта е същото, както в традиционната.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

  • 2 ч.ч. карфиолен ориз
  • 1 кг. мляно месо(аз си меля каймата, в този случай беше от свинска плешка)
  • 1 глава лук
  • 1 с.л. свинска мас(каймата от плешка е постничка, а тук гоним и мазнини)
  • 1 с.л. чубрица
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1/2 с.л.сол(ако ползвате готова кайма не добавяйте)
  • 10-12 сурови чушки



 Първо ще ви кажа, как да си приготвите карфиоленият ориз.Най-важното условие е да си намерите на пазара хубав и свеж карфиол, което в този сезон е лесна задача.След това го разделяте на розички, като запазвате и долната месеста част. Измивате го добре и го оставяте да се отцеди от водата.И сега имате два варианта, първият е да го настържете на дребно ренде, но аз лично предпочитам вторият.Слагам нарязаните розички в чопъра и с няколко кратки пулсации го смилам до големината на оризови зърна.



Тъй като за тази рецепта ни трябват само 2 ч.ч. чаши остатъка може да запазим във пликче във фризера.



 В купа слагам всички съставки за плънката и омесвам добре.Оставям за 10-15 минути да поеме каймата аромата от подправките.



След това напълвам измитите и почистени от семето чушки, подреждам в тенджера, заливам с вода да ги покрие.Отгоре поставям една чиния, да ги затисне и варя на тих огън около час.



Готовите чушки сервирам с гъсто кисело мляко, тъй като още не съм открила удачен и режимен заместител на брашното във варената застройка.


ДА ВИ Е СЛАДКО!!!
 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Сладко от смокини на фурна

  Есента е в разгара си, изпълнена с цветове и аромати.Обожавам този сезон, не само заради красотата му, а и заради това, че берем плодовете на труда ни в градината през лятото.Тази година двете ни смокини се отблагодариха за грижите с обилен плод, и той се превърна в невероятно ароматно сладко.Винаги, когато опитам сладко от смокини се сещам за една страхотна песен на Васил Найденов.  Този път обаче поради малкото време и многото задачи реших, че вместо да се въртя около котлона няколко часа, ще го изпека на фурна, така имах време да свърша и нещо друго междувременно.В моя случай, приготвих  Домашен бульон на кубчета  за зимата. Моите смокини бяха 8 кг. и ги пекох в две отделни тави, но в рецептата ще напиша пропорциите за 4 кг. като най общо пропорцията ми за сладка е на 1 кг. плод 500 гр.захар. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 4 кг. добре узрели, но не прекалено меки смокини 2 кг. захар 10 гр.(1 пакетче) лимонена киселина Смокините се из...