Желе от дюли
Необходими продукти:
- 4 кг. дюли
- захар(при мен бяха 2 кг, но количеството захар зависи от количеството сок)
- 10 гр. лимонена киселина
- вода
- индрише(по желание)
Дюлите се измиват и нарязват на едро заедно със семенниците, заливат се в дълбока тенджера с вода да ги покрие и се слагат да се варят.Варят се докато омекнат и сока стане с цвят на кехлибар.
Готовият сок се прецежда през марля и се измерва.На всеки литър сок се добавя по 1 кг. захар и се слага да ври.Вари се и се следи дали е готово, като капваме капка върху чинийка, ако не се стича значи е готово.
5 минути преди да свалим от огъня добавяме лимонената киселина.
Готовото желе се насипва още вряло в сухи и стерилизирани бурканчета и се затваря веднага, обръща се с капачката надолу докато изстине.
По желание може да сложите на дъното на всяко бурканче по едно листо индрише.
Коментари
Публикуване на коментар