Желе от дюли



  Децата от няколко години ме карат да им направя желе от дюли, ама да е, като това на баба им.Винаги ми се е струвало сложно, а то се оказа, че въобще не е...даже и ми се получи.

Необходими продукти:

  • 4 кг. дюли
  • захар(при мен бяха 2 кг, но количеството захар зависи от количеството сок)
  • 10 гр. лимонена киселина
  • вода
  • индрише(по желание)

 Дюлите се измиват и нарязват на едро заедно със семенниците, заливат се в дълбока тенджера с вода да ги покрие и се слагат да се варят.Варят се докато омекнат и сока стане с цвят на кехлибар.
 Готовият сок се прецежда през марля и се измерва.На всеки литър сок се добавя по 1 кг. захар и се слага да ври.Вари се и се следи дали е готово, като капваме капка върху чинийка, ако не се стича значи е готово.
 5 минути преди да свалим от огъня добавяме лимонената киселина.
 Готовото желе се насипва още вряло в сухи и стерилизирани бурканчета и се затваря веднага, обръща се с капачката надолу докато изстине.
 По желание може да сложите на дъното на всяко бурканче по едно листо индрише.


Коментари

Популярни публикации