Сръбски айвар
Преди време във витрината в Кауфланд видях една разядка, която изглеждаше като лютеница със сирене, но имаше екзотичното име Урнабез.
Оказа се нещо далеч по-вкусно и доста по-различно от лютеница със сирене.
Водена от любопитство и след кратко проучване в Гугъл научих, че това е разядка която идва от съседна Сърбия и основната й съставка е Сръбски айвар, освен това съдържа сирене, зехтин, чесън и лют пипер.
Естествено последва кратко проучване на рецептите за айвар и след няколко опита това е моята рецепта по която го приготвям вече 2 години.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 2.5 кг. червени, месести чушки
- 2.5 кг. патладжани
- 100 мл. оцет.
- 250 мл. олио(в моят случай поради ВМНВ режим е олио от гроздови семки)
- 50 гр. захар (в моят случай поради ВМНВ режим на хранене замених с 10 мл. течна стевия)
- 2 с.л сол
- 1/2 ч.л. сух чесън
- 1/2 ч.л. черен пипер
Патладжаните се пекът цели, може и на фурна, но аз предпочитам на грил тигана, защото така имат един уникален опушен аромат.
Чушките се почистват от семената и също се изпичат и се задушават в тенджера с капак.
След като изстинат, зеленчуците се обелват.От тук нататък може да действате с машинка за месо или пасатор, аз лично предпочитам да ползвам блендера.
Поставям всички продукти без олиото в каната и блендирам.
В дълбока тенджера с дебело дъно сипвам олиото и го оставям да се загрее добре, след което изсипвам сместа и започвам да бъркам здраво, докато цялата мазнина се усвои добре.
Внимавайте, защото в началото може доста да пръска, ако трябва намалете силата на котлона.
Пържа сместа 10-20 минути, като непрекъснато бъркам и внимавам да не залепне.
След като изстине леко насипвам в бурканчета и стерилизирам за 30 минути. От тази доза излизат 10 бурканчета айвар.
Коментари
Публикуване на коментар