Мусака от патладжани
Не претендирам, че моята рецепта е оригинална, по-скоро е интерпретация на нещо, което ядох в едно заведение и се опитах да възстановя по спомен.Не искам да се хваля, но моята се получи още по-вкусна, предполагам защото зеленчуците са собствено производство директно от градината.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 2 големи патладжана
- 3 средно големи домати
- 1 глава лук
- 3-4 скилидки чесън
- 500 гр. кайма
- 125 гр.(1 топка) моцарела
- 100 гр. кашкавал
- зехтин
- сол
- червен пипер
- сух риган
Първо започваме с патладжаните, тъй като те изискват малко повече предварителна подготовка.Нарязвам ги на не много дебели филийки по дължина и ги накисвам за 30 минути в подсолена вода, за да им махна горчилката.После ги отцеждам и изсушавам и ги пека(в конкретният случай съпружеското тяло свърши тази работа) на грил тигана.Не е нужно да са напълно готови, защото ще търпят още термична обработка.
След патладжаните идва ред на соса. В няколко лъжици зехтин задушавам лука нарязан на кубчета и чесънът и след като омекнат добавям каймата и продължавам да бъркам.След като каймата се запържи поръсвам със сол, риган и червен пипер и запържвам за 20-30 секунди след което добавям 1 настърган домат.Оставям на огъня за още 2-3 минути.
Сега следва реденето на мусаката.Намазвам дъното на тавичката със зехтин и нареждам половината патладжани.
Отгоре покривам с половината сос с кайма.
отгоре нареждам останалите патладжани и ги заливам с останалият сос.
Върху него нареждам моцарелата.
Завършваме с обелените и нарязани на тънки филийки домати,
накрая поливаме с още малко зехтин.
Запекох за 30 минути в загрята на 200 градуса фурна.Малко преди да я извадя поръсих с настърган кашкавал.
Получи се нещо наистина много вкусно, а показател за това е, че дори Мария я одобри, въпреки, че успя да изчопли доматите и да ги отдели настрани :)
ДА ВИ Е СЛАДКО!!!
Коментари
Публикуване на коментар