Мусака от патладжани






Не претендирам, че моята рецепта е оригинална, по-скоро е интерпретация на нещо, което ядох в едно заведение и се опитах да възстановя по спомен.Не искам да се хваля, но моята се получи още по-вкусна, предполагам защото зеленчуците са собствено производство директно от градината.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
  • 2 големи патладжана
  • 3 средно големи домати
  • 1 глава лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 500 гр. кайма
  • 125 гр.(1 топка) моцарела
  • 100 гр. кашкавал
  • зехтин
  • сол
  • червен пипер
  • сух риган

Първо започваме с патладжаните, тъй като те изискват малко повече предварителна подготовка.Нарязвам ги на не много дебели филийки по дължина и ги накисвам за 30 минути в подсолена вода, за да им махна горчилката.После ги отцеждам и изсушавам и ги пека(в конкретният случай съпружеското тяло свърши тази работа) на грил тигана.Не е нужно да са напълно готови, защото ще търпят още термична обработка.

 След патладжаните идва ред на соса. В няколко лъжици зехтин задушавам лука нарязан на кубчета и чесънът и след като омекнат добавям каймата и продължавам да бъркам.След като каймата се запържи поръсвам със сол, риган и червен пипер и запържвам за 20-30 секунди след което добавям 1 настърган домат.Оставям на огъня за още 2-3 минути.
 Сега следва реденето на мусаката.Намазвам дъното на тавичката със зехтин и нареждам половината патладжани.




Отгоре покривам с половината сос с кайма.


отгоре нареждам останалите патладжани и ги заливам с останалият сос. 
Върху него нареждам моцарелата.

 Завършваме с обелените и нарязани на тънки филийки домати, 
накрая поливаме с още малко зехтин.


Запекох за 30 минути в загрята на 200 градуса фурна.Малко преди да я извадя поръсих с настърган кашкавал.


Получи се нещо наистина много вкусно, а показател за това е, че дори Мария я одобри, въпреки, че успя да изчопли доматите и да ги отдели настрани :)

ДА ВИ Е СЛАДКО!!!

Коментари

Популярни публикации