Свински джолан в глинен тажин
От доста време се каня да направя отделен раздел в блога с рецептите на моят мъж.Много пъти сам казвала, че той е по-добрият кулинар в къщи и може да сложи в джоба си доста домакини.Не, че се хваля, но аз когато съм се омъжвала съм гледала :)
Днес ще ви представя неговата рецепта за бавно печене свински джолан в глинен тажин или гювеч.Рецептата е подходяща за празнична вечеря и самото приготвяне не отнема много време, тайната е в печенето на бавен огън, което отнема около 4 часа, но пък крайният резултат си заслужава.Ястието е подходящо и за хората спазващи Кето режим на хранене.
Необходими продукти:
- 2 задни свински джолана
- 2 глави стар лук
- 2 големи моркова
- 250 гр. пресни печурки
- 6-7 скилидки чесън
- 100 гр. пушена сланина
- сол
- червен пипер
- 2 дафинови листа
- 100 мл. червено вино
- 100 мл. олио(за Кето варианта олио от гроздови семки)
Джоланите се измиват и подсушават добре и се натриват със сол.С тънък остър нож се правят по няколко прореза във всеки джолан и се шпикова с парченца пушена сланина и скилидки чесън.В малка паничка смесваме олиото и червения пипер и хубаво намазваме от всички страни джоланите.На дъното на глиненият съд поставяме част от лука разрязан на две или четири, морковите нарязани на едри колела, гъбите нарязани на две и дафиновият лист.Върху канапето от зеленчуци слагаме джоланите и между тях останалите зеленчуци, добавяме виното.
Слагаме в студена фурна и печем първоначално докато заври на 200 градуса с вентилатор, а след това намаляваме на 160 градуса.След 4 часа стават "на мозък" и месото пада от кокала с лекота.Задължително се консумира с червено вино и добра компания.
Да ви е сладко!!!
Коментари
Публикуване на коментар