Пропускане към основното съдържание

Американски палачинки(pancakes)


  Всички сме гледали в не един филм, как Американците сутрин закусват с тези палачинки обилно поляти с кленов сироп.Отдавна бях замислила да пробвам да направя и аз и тази събота сутрин им дойде времето, след като преди няколко дни по един от чуждите кулинарни канали гледах една американка, как ги приготвя и след това ги сервира с фъстъчено масло и желе.
 Рецептата всъщност е елементарна и не много по-различна от тази за традиционните палачинки.Крайният резултат беше пухкави, златисти палачинки, които обраха овациите на домочадието и определено ще станат част от нашата кухня.Приготвянето им е изключително лесно и дори децата ще се справят с него.


Необходими продукти:
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч (240мл.) прясно мляко
  • 2 с.л олио или разтопено масло
  • 2 с.л захар
  • щипка сол
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 пакетче бакпулвер

В купа разбиваме яйцата, млякото, захарта, солта и мазнината.След това добавяме брашното смесено с бакпулвера и разбиваме отново до хомогенна смес. Сместа е доста по-гъста от тази за традиционните палачинки.Загряваме тиган с незалепващо дъно и сипваме по малко от сместа, като гледаме да оформим кръгове.За целта аз ползвах метална лъжица за сладолед, но може и с черпак. След като по повърхността на палачинката започнат да се появяват балончета се обръща внимателно с шпатула, за да се изпече и от другата страна.Ако се страхувате да не ви залепнат може да намажете с масло дъното на тигана.Ами това е, лесно и бързо имаме вкусна закуска.


Да ви е сладко!!!


Коментари

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Сладко от смокини на фурна

  Есента е в разгара си, изпълнена с цветове и аромати.Обожавам този сезон, не само заради красотата му, а и заради това, че берем плодовете на труда ни в градината през лятото.Тази година двете ни смокини се отблагодариха за грижите с обилен плод, и той се превърна в невероятно ароматно сладко.Винаги, когато опитам сладко от смокини се сещам за една страхотна песен на Васил Найденов.  Този път обаче поради малкото време и многото задачи реших, че вместо да се въртя около котлона няколко часа, ще го изпека на фурна, така имах време да свърша и нещо друго междувременно.В моя случай, приготвих  Домашен бульон на кубчета  за зимата. Моите смокини бяха 8 кг. и ги пекох в две отделни тави, но в рецептата ще напиша пропорциите за 4 кг. като най общо пропорцията ми за сладка е на 1 кг. плод 500 гр.захар. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 4 кг. добре узрели, но не прекалено меки смокини 2 кг. захар 10 гр.(1 пакетче) лимонена киселина Смокините се из...