Пропускане към основното съдържание

Публикации

Баница с ябълки

 Хрупкава коричка със сладка плънка от ябълки и чаени бисквити и ухание на масло и канела...как ви звучи?На мен ми звучи, като баница с ябълки.Сега е сезона на сочните домашни ябълки и е идеалният момент да си я приготвите.Това е моят начин. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 1 пакет финни кори за баница 1 пакет чаени бисквити 125 гр. краве масло 7.5  с.л. захар 5-6 ябълки канела пудра захар за поръсване Вземаме 3 кори и намазваме хубаво най-горната с масло. Поръсваме с 2-3 с.л. натрошени бисквити Поръсваме с 1.5 с.л. захар и канела(количеството е според предпочитанията ви) Разпределяме част от настърганите ябълки Навиваме трите кори заедно на стегнато руло и го поставяме в тавата на фурната, застлана с хартия за печене и намазана с масло. По същият начин процедираме и с останалите кори, при мен от един пакет 400 гр. кори Фамилия се получават 5 рула, като последните две са от 4 кори.След като наредим всички в тавата намазва...

Мързеливи чушки бюрек

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 10 големи месести чушки 6 яйца 400 гр. сирене 200 гр. настъргана твърда моцарела или кашкавал 100 мл. прясно мляко или животинска сметана зехтин, магданоз Чушките се опичат, обелват и почистват от семките.Яйцата се разбиват с млякото или сметаната. Намазваме дъното на кръгла тава с диаметър 28 см. с малко зехтин и разпределяме на дъното половината от печените чушки, така че да покрием цялото дъно.Отгоре слагаме натрошеното сирене, магданоза и половината моцарела или кашкавал. Заливаме с 2/3 от яйчената смес и отгоре нареждаме останалите печени чушки.Ако сиренето ви не е много солено, може да посолите на вкус.Най-отгоре заливаме с останалите яйца и поръсваме с другата половина кашкавал или моцарела.  Запичаме за 30 минути в предварително загрята фурна.   ДА ВИ Е СЛАДКО!!!

Люта разядка(само за ценители)

 Не е тайна, че у дома сме ценители на лютото и то присъства задължително и в най-различни форми на масата ни.В градината отглеждаме повече от 200 стръка от над 10 различни сорта чушлета.От тази година имаме в колекцията си и най-лютият български сорт "Български морков" с лютивост от 10 000-30 000 сковила, но тях ще си ги пазя за друга рецепта.За тази използвах напукани сръбски чушлета, семето за които си донесох от една баба от пазара в Ниш. Тази разядка е доста огнена, но ако не сте профита на тема люто може да ползвате по-малко лют сорт чушлета. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 600 гр. моркови 600 гр. тиквички 200 гр. люти чушки 500 мл. изварени домати 4-5 скилидки чесън връзка магданоз 150 мл. олио 50 мл. оцет 50 гр.захар(аз добавям 10 мл. течна стевия) сол черен пипер В блендер или с машинката за месо смиламе морковите, тиквичките, лютите чушки и чесъна.  В дълбока тенджера с дебело дъно загряваме олиото и добавяме смлените зеленчуци.Разбъркваме...

Сръбски айвар

 Преди време във витрината в Кауфланд видях една разядка, която изглеждаше като лютеница със сирене, но имаше екзотичното име Урнабез.   Оказа се нещо далеч по-вкусно и доста по-различно от лютеница със сирене.  Водена от любопитство и след кратко проучване в Гугъл научих, че това е разядка която идва от съседна Сърбия и основната й съставка е Сръбски айвар, о свен това съдържа сирене, зехтин, чесън и лют пипер.   Естествено последва кратко проучване на рецептите за айвар и след няколко опита това е моята рецепта по която го приготвям вече 2 години. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 2.5 кг. червени, месести чушки 2.5 кг. патладжани 100 мл. оцет. 250 мл. олио(в моят случай поради ВМНВ режим е олио от гроздови семки) 50 гр. захар (в моят случай поради ВМНВ режим на хранене замених с 10 мл. течна стевия) 2 с.л сол 1/2 ч.л. сух чесън 1/2 ч.л. черен пипер    Патладжаните се пекът цели, може и на фурна, но аз предпочитам на гр...

Мусака от патладжани

Не претендирам, че моята рецепта е оригинална, по-скоро е интерпретация на нещо, което ядох в едно заведение и се опитах да възстановя по спомен.Не искам да се хваля, но моята се получи още по-вкусна, предполагам защото зеленчуците са собствено производство директно от градината. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 2 големи патладжана 3 средно големи домати 1 глава лук 3-4 скилидки чесън 500 гр. кайма 125 гр.(1 топка) моцарела 100 гр. кашкавал зехтин сол червен пипер сух риган Първо започваме с патладжаните, тъй като те изискват малко повече предварителна подготовка.Нарязвам ги на не много дебели филийки по дължина и ги накисвам за 30 минути в подсолена вода, за да им махна горчилката.После ги отцеждам и изсушавам и ги пека(в конкретният случай съпружеското тяло свърши тази работа) на грил тигана.Не е нужно да са напълно готови, защото ще търпят още термична обработка.  След патладжаните идва ред на соса. В няколко лъжици зехтин задушавам лука нарязан на ку...

Пилинг за лице с розови листенца

  Днес ще ви представя нещо малко по-различно от рецепта за вкусна храна. Днес рецептата ще бъде за красота.  Както знаете много обичам да експериментира и то не само в кухнята.Днешният експеримент е насочен към онези, които предпочитат натуралната козметика.  Всички знаем, колко важно е редовно да почистваме лицето си и да отстраняваме мъртвите клетки и замърсяванията, за да се радваме на здрава и сияйна кожа.На пазара има огромно количество от почистващи продукти за лице, но истината е, че и ние сами може да си приготвим такива в домашни условия и то с минимум усилия и средства. В моят пилинг съм добавила и етерични масла от лимонена трева(за сияйна кожа) и чаено дърво(антибактериално), но дори и без тях кожата ви ще изглежда чиста и сияеща след употребата на пилинга. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 1 ч.ч. изсушени и стрити листенца от роза 1 ч.ч. кафява захар 1/2 ч.ч. кокосово масло 10 капки етерично масло от лимонена трева(по желание) 10 капки етерично масло от ...

Сироп от мента със стевия

Въпреки, че лятото е още далеч и лошото време не иска да си ходи, днес реших да приготвя любимият на Мария сироп от мента. От известно време го приготвям със стевия, но вие може да си го приготвите и със захар. Сиропът не е стерилизиран, но у дома не се задържа дълго и без това :) .  Приготвя се бързо, и ако имате мента в двора, то цяло лято може да имате подръка от тази освежаваща напитка. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 2 връзки прясна мента(около 200 гр.) 2 лимона 100 мл. течна стевия(или 500 гр.захар) 2 литра вода зелена хранителна боя(по желание) Добре измитата мента и обелените и нарязани лимони се слагат в тенджерка и се заливат с водата.Оставя се да престоят на студено в хладилника за 24 часа.Аз беля лимоните, защото корите са обработвани с всякакви гадости, но ако имате домашни ще е още по-добре. След 24 часа течността се прецежда, като се изтисква и сока от лимоните.Добавя се стевията или захарта и се разбърква добре. Стевията, която ползвам е тази : П...

Топки от кайма със спаначен сос

  Великден дойде и си отиде, а след него останаха голямо количество неизядени варени яйца.Днес ви предлагам една вкусна идея, как да оползотворим поне част от тях. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ 1 кг. кайма 2 сурови яйца 6 сварени яйца подправка за кайма на Пикантина 100 гр. кашкавал ЗА СОСА: 50 гр. краве масло 2-3 скилидки чесън 500 гр. пресен спанак 125 мл. животинска сметана сол      Замесваме каймата с двете сурови яйца и подправката за кайма и оставяме да престои 20-30 минути, като през това време приготвяме соса.В дълбок тиган слагаме маслото и добавяме нарязаният чесън да се задуши леко(внимавайте да не прегори), след което прибавяме добре измитият спанак и сотираме докато омекне.Добавяме 1 ч.ч. вода и след като заври пасираме директно в тигана.Сипваме сметаната, посоляваме и разбъркваме добре.   Разделяме каймата на 6 части и от тях оформяме топки, като в средата на всяка слагаме по едно сварено и обелено яйце и го обвиваме до...

Американски палачинки(pancakes)

  Всички сме гледали в не един филм, как Американците сутрин закусват с тези палачинки обилно поляти с кленов сироп.Отдавна бях замислила да пробвам да направя и аз и тази събота сутрин им дойде времето, след като преди няколко дни по един от чуждите кулинарни канали гледах една американка, как ги приготвя и след това ги сервира с фъстъчено масло и желе.  Рецептата всъщност е елементарна и не много по-различна от тази за традиционните палачинки.Крайният резултат беше пухкави, златисти палачинки, които обраха овациите на домочадието и определено ще станат част от нашата кухня.Приготвянето им е изключително лесно и дори децата ще се справят с него. Необходими продукти: 3 яйца 1 ч.ч (240мл.) прясно мляко 2 с.л олио или разтопено масло 2 с.л захар щипка сол 2 ч.ч. брашно 1 пакетче бакпулвер В купа разбиваме яйцата, млякото, захарта, солта и мазнината.След това добавяме брашното смесено с бакпулвера и разбиваме отново до хомогенна смес. Сместа е доста по...

Нисковъглехидратни постни сърми(Кето рецепта)

  На Бъдни вечер традицията повелява ястията да са постни, а постните сърми и чушки неотменно присъстват на трапезата ни всяка година по това време.   Проблемът тази година е, че от близо 8 месеца у дома част от нас спазват Нисковъглехидратен-Високомазнинен(Кето) режим на хранене и това изключва ориза, като част от храната ни.  Ще си кажете, какво пък толкова, това са просто едни сърми и просто един ден от годината и сигурно ще сте прави, но за себе си съм решила да съм стриктна, защото започне ли човек да си търси оправдания, то всичко постигнато се обезсмисля.  Така се роди рецептата за тези сърми.Естествено не съм открила топлата вода, защото хората от много време са открили, че карфиоленият ориз идеално замества истинският, а в комбинация с листата на киселото зеле дори не можете да разберете, че плънката е с карфиол. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 3 ч.ч карфиолен ориз 2 моркова 1 глава лук 500 гр. пресни печурки сол черен пипер пушен червен ...

Роле от свинска кожа и контрафиле

  Следващата рецепта не се препоръчва за вегетарианци, вегани, защитници на животни и хора със слаби сърца.Прасенцето чиято кожа е използвана в рецептата загуби живота си по хуманен начин, а ние ще отдадем дължимото му, като го изядем с удоволствие.   Първото и най-важно условие, за да ви се получи ролето е качеството на свинската кожа.Тя трябва да е тънка(другата става само за цървули) и добре почистена(епилирана) НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ свинска кожа свинско контрафиле 1 стрък праз зелев сок сол пушен червен пипер черен пипер, млян и на зърна чесън на прах бахар на зърна сол   Кожата се нарязва на правоъгълници, а контрафилето на много тънки резени.Бялата част на праза се нарязва на дребно.   Върху всяко парче кожа се слага от контрафилето натрито със сол, черен пипер, чесън на прах и пушен червен пипер. Отгоре се слага малко праз. Завива се на стегнато руло и се завързва здраво с конец.   Така оформените р...

Свински джолан в глинен тажин

  От доста време се каня да направя отделен раздел в блога с рецептите на моят мъж.Много пъти сам казвала, че той е по-добрият кулинар в къщи и може да сложи в джоба си доста домакини.Не, че се хваля, но аз когато съм се омъжвала съм гледала :) Днес ще ви представя неговата рецепта за бавно печене свински джолан в глинен тажин или гювеч.Рецептата е подходяща за празнична вечеря и самото приготвяне не отнема много време, тайната е в печенето на бавен огън, което отнема около 4 часа, но пък крайният резултат си заслужава.Ястието е подходящо и за хората спазващи Кето режим на хранене. Необходими продукти: 2 задни свински джолана 2 глави стар лук 2 големи моркова 250 гр. пресни печурки 6-7 скилидки чесън 100 гр. пушена сланина сол червен пипер 2 дафинови листа 100 мл. червено вино 100  мл. олио(за Кето варианта олио от гроздови семки)  Джоланите се измиват и подсушават добре и се натриват със сол.С тънък остър нож се правят по няколко прореза във...