Пропускане към основното съдържание

Публикации

Фарината(плосък нахутен хляб)

Фаринатата е традиционен италиански нахутен хляб.Приготвя се много лесно и е много вкусен, особено в комбинация с хумус.Идеален е за вегани, постещи и хора с непоносимост към глутена. Необходими продукти: 2 ч.ч. нахутено брашно 2 ч.ч. вода сол и пипер на вкус. мащерка, риган, розмарин по 1 ч.л. 4-5 с.л. зехтин В купа смесваме брашното с водата и подправките и разбъркваме добре.Консистенцията трябва да е като боза или палачинково тесто, за това не добавяйте водата наведнъж..Оставяме да отлежи 1-2 часа. Загряваме фурната на 220 градуса, намазваме обилно тавата на фурната със зехтина и изсипваме сместа.Печем докато се зачерви и стане хрупкаво.Отгоре може да намажем със зехтин и смачкан чесън. Да ви е сладко!!!

Козуначени печени бухти

    Днешната рецепта за следобедна закуска на децата отново ще е от старите готварски книги.Можеше и да е от старите тефтери на бабата на мъжа ми, но докато се усетя да ги прибера, свекървата вече ги беше разчистила и така за съжаление се изгубиха рецептите на една готвачка, която е работила дълги години в детска млечна кухня, и която до последно можеше да каже колко точно грама от всеки продукт трябва да има в едно ястие според рецептурника за детско хранене.Няма да забравя, как преди години, когато за първи път опитах тези бухти, бях много впечатлена, защото до тогава свързвах бухтите с пържене и мазно.Даже до скоро си мислех, че тя си ги е кръстила така, докато ровейки в книжката "Кухня за деца" не открих рецептата за Козуначени печени бухти.Така рецептата на баба Надка е спасена и ще бъде прилежно записана в моят виртуален тефтер с рецепти. Необходими продукти: 500-600 грама брашно 3 яйца(единият жълтък заделяме за намазване) 1/2 ч.ч. прясно мляко 1 пакетче(...

Кекс с кисело мляко

  Помните ли времето преди интернет, Фейсбук, кулинарните групи, форуми и блогове?Тогава готвехме по рецепти записани в тефтера, които всяка уважаваща себе си домакиня трябваше да има или пък черпехме вдъхновение от готварските книги.Днешната рецепта е от една такава книга, която получих в наследство от мама, когато се роди синът ми. Необходими продукти: 2 1/2 ч.ч. брашно 4 яйца 1/3 ч.ч.олио 1 ч.ч. захар 1 ч.ч. кисело мляко ванилия 1 ч.л. сода бикарбонат 1 с.л. какао(по желание)  Яйцата със захарта се разбиват до пухкава маса.Прибавя се растителното масло на тънка струя.Содата се поставя в киселото мляко, разбърква се и се прибавя към разбитите яйца, след което се прибавя по малко от брашното, в което е разбъркана ванилията.Всичко се разбърква внимателно.Сместа се изсипва в намазана с олио и поръсена с брашно кексова форма.По желание може да се добави 1 с.л. какао към половината смес.Пече се в умерена фурна 40 минути, пробва се с клечка за зъби, ако излезе ...

Фалафели

  До преди година никога не бях пробвала нахут, или поне не знаех, че съм пробвала, защото всъщност другото име, с което е познат у нас е леблебия.Бях яла печена леблебия и не бях особено впечатлена от вкусът й. Както съм казвала и друг път у дома обичаме кулинарните експерименти и винаги сме отворени за новите вкусове.Първо открих нахута, като основна съставка на хумуса, и се пристрастих към него.Мога да ям хумус по всяко време и по много :). Но да се върна към темата, а именно фалафелите. Бях чувала за фалафел, но ми звучеше, като нещо много екзотично и сложно.Преди известно време решихме да променим начинът си на хранене и да започнем да се храним разделно.В търсене на рецепти, които да отговарят на критериите на този режим, попаднах на рецепта за Фалафели и реших да пробвам, какво ще да е това нещо, защото честно казано не ми звучеше чак пък толкова вкусно.Сега мога да кажа, че това е една от любимите рецепти у дома, и то не само на мен, но и на децата и съпругът :...

Кралски чийзкейк с ябълки и извара(Королевская ватрушка)

 Сладкишите с извара са много популярни в руската кухня, а един от най-популярните е именно Королевская ватрушка или Кралският чийзкейк, въпреки че според мен чийзкейк не е най-точният превод на ватрушка. Най-общо казано това е трислоен сладкиш от маслени трохи и нежна плънка от извара, захар, яйца и ябълки.Изварата е един от най-полезните млечни продукти, но е трудно да накараме децата да я консумират, този вкусен десерт е един от начините да присъства в менюто на най-малките.Вкусен е топъл, но още по-вкусен е, когато се охлади. Необходими продукти: за маслените трохи: 200 гр. брашно 2 с.л. захар 125 гр.студено масло 1 к.л. сода за хляб за плънката: 5 яйца 1 ч.ч. захар + 2 с.л. за поръсване 500 гр. хубава извара 1 ванилия 2 ябълки канела В купа сипваме брашното, содата и 2 с.л. захар и смесваме добре.Добавяме нарязаното на кубчета студено масло и започваме да претриваме с пръсти, докато се получат трохи. Прибираме купата на студено, докато п...

Пикантни кюфтенца с доматен сос

Необходими продукти: за кюфтетата: 1 кг.кайма(смес телешко и свинско) 1 глава лук 3-4 скилидки чесън 1 връзка магданоз 1 ч.л. кимион 1 ч.л. черен пипер 1 ч.л. чили(по желание) олио за пържене за доматеният сос: 1 глава лук 3-4 големи добре узрели домати или един буркан(800мл.) консервирани домати 3 с.л. доматено пюре 1 ч.л. кимион 1 к.л. чесън на прах сол и черен пипер на вкус магданоз за поръсване Омесваме каймата с нарязаният на дребно лук, смачканият чесън и подправките и оставяме да престои половин час.От сместа оформяме с мокри ръце малки кюфтенца и пържим в дълбок тиган с не много олио докато покафенеят леко от двете страни.След като изпържим кюфтенцата, отливаме от мазнината, като оставяме само 2-3 с.л. и запържваме нарязаният лук до златисто.Добавяме обелените и настъргани домати или доматите от консерва, прибавяме подправките без магданоза и оставяме да заври.След, като заври соса намаляваме огъня и връщаме кюфтетата в соса, похлупваме...

Шницели от карфиол

Вчера си купих глава прекрасен карфиол, без да имам никаква идея какво точно ще правя с нея.Днес зяпайки из Фейсбук ми попадна клипче за приготвянето на hash browns от карфиол(така и не успях да си преведа какво точно означава и за това ги кръстих шницели).От известно време аз и съпругът ми се опитваме да се храним според принципите на разделното хранене, затова леко промених рецептата, а и нямах налични някои от продуктите в оригиналната рецепта.И така след пицата с блат от карфиол дойде ред и на карфиолени шницели, които ако не знаеш какво точно съдържат едва ли ще познаеш. Необходими продукти: 1 глава карфиол 2 жълтъка 200 грама настърган кашкавал, или 100 грама настъргана моцарела и 100 грама кашкавал 1 глава настърган кромид лук 1 ч.л. сух босилек 2 с.л. наситнен магданоз 4 с.л. олио 1 ч.л сол(може и по-малко, зависи от вкуса) Карфиолът се настъргва и се смесва със солта, оставя се да престои 30 минути.Настърганият карфиол се изстисква добре през тензух ...

Сладкиш с круши и карамел

 Как ви звучи-сочни круши, черен шоколад, карамел и аромат на ром и ванилия? Всичко това е събрано в днешният десерт.Вкусът му ми носи усещане за есен, топлина и домашен уют. Както съм казвала и друг път, когато готвя обикновено залагам на импровизациите.Понякога са неуспешни, но за мое щастие в повечето случаи резултатът е повече от добър.Точно тази ми любов към импровизациите беше и причината да започна да водя собствен кулинарен блог, не толкова за другите, колкото за свое собствено удобство, да записвам успешните рецепти и да мога да ги приготвя отново. Ето и рецептата за днешното сладко изкушение, което с вкусът си успя да впечатли дори и мен, а аз трудно се впечатлявам от сладкиши, въпреки че обожавам да ги приготвям. Необходими продукти: мерителната ми чаша е с вместимост 240 мл. 4 яйца 1 и 1/2 ч.ч. захар 1 ч.ч. кисело мляко 2 и 1/2 ч.ч. брашно 1/2 ч.ч. олио 1 ванилова захар 1 капсула есенция ром 1 бакпулвер 100 гр. черен шоколад 4 круши не много г...

Картофена запеканка

Това е една от онези рецепти, за които с пълна сила важат определенията-бързо, лесно и много вкусно.Цялото приготвяне отнема не повече от час, от обелването на картофите до сервирането. Необходими продукти: 500 грама картофи 200 грама шунка нарязана на тънко 200 грама Гауда или кашкавал нарязан на тънки резени 100 грама настъргана моцарела или кашкавал 350 грама заквасена сметана 2 яйца сол черен пипер олио Картофите се обелват и се нарязват на тънки колелца, поръсват се със сол и черен пипер.В намазана с олио тавичка се редят, картофи, отгоре шунка, после Гаудата и така докато имаме продукти. Най-отгоре се покрива с настърганата моцарела и се залива с яйцата разбити със сметаната. Пече се 40 минути в загрята на 200 градуса фурна.Ако започне да се зачервява прекалено отгоре, може да сложите алуминиево фолио. Ами това е-бързо, лесно и вкусно. Да ви е сладко!!!

Орео чийзкейк

    Чийзкейка е любим десерт на моите деца, но се оказа, че досега в блога няма рецепта за такъв.Това отчасти се дължи на това, че обикновено когато го приготвям  в повечето случаи импровизирам.Днес обаче реших да документирам и запиша рецептата за моят Орео чийзкейк направен по случай 9-ят рожден ден на моята дъщеря. Необходими продукти: 250 гр. бисквити "Роден край" с какао 125 гр. краве масло 250 гр. маскарпоне 500 мл. подсладена сметана за разбиване 10 бисквитки Орео 100 гр. черен или млечен шоколад 1 желатин 1 ванилия 4 с.л. пудра захар Първо смиламе в блендер бисквитите "Роден край" заедно с маслото на гладка смес и покриваме с нея дъното на форма за торта с откопчаващо се дъно.Слагаме в хладилника за 30 минути да стегне.В купа разбиваме маскарпонето, пудрата захар и ванилията до хомогенна смес, след което постепенно сипваме 400 мл. от сметаната и продължаваме да разбиваме докато се получи пухкав крем. Желатинът се залив...

Пиле лютика

 Пиле лютика, или пиле паприкаш е още една от любимите летни рецепти-простичка и много вкусна тя е типична за северозападният край на нашата родина.Най-вкусна е, когато всичко идва директно от градината, както беше едно време на село при баба.В моят случай всичко е произведено от нас, с изключение на пилето, то е армаган от свекървата-щастливо и отгледано свободно. Необходими продукти: 1/2 пиле 2 големи глави лук 4-5 скилидки чесън 6-7 чушки 600-700 гр. домати олио сол чубрица магданоз  Пилето се нарязва на порции и се запържва в малко олио до зачервяване в тенджера с незалепващо покритие.Запърженото месо се изважда и в същата мазнина се слага лукът нарязан на кубчета и чесънът на филийки.След като се запържи леко лукът се добавят чушките нарязани на кубчета, след като и те омекнат се добавят обелените и нарязани на дребно домати. Ястието се посолява, поръсва се с чубрица, парчетата пиле се връщат обратно в тенджерата, залива се с 1 ч.ч. вода и се оста...

Лютика

 Лютиката(или казано по нашенски ютика) е едно от нещата, които ми напомнят за детството и безгрижните дни.Връщат ме във времето в което прекарвахме лятната ваканция при баба и това беше една от честите летни гозби приготвени от нея.В комбинация с топла  Содена питка  и домашно овче сирене, може да ме доведе до кулинарен екстаз.Както съм казвала много пъти, простите неща са най-вкусни.  Лютиката е типично ястие от моето село Алтимир , което се намира в сърцето на Северозападният резерват :).Важни за приготвянето й са дълбоката калена или дървена паница(паар) и дървено чукало(клъчник).  Няма да давам точни пропорции на необходимите продукти, те варират според това, колко човека ще искате да нахраните с лютиката. Необходими продукти: чушки(месести) домати чесън сол олио  Чушките се изпичат, обелват и почистват от семките.Доматите се обелват и нарязват на кубчета, поливат се с 3-4 с.л олио и се изваряват. Още по вкусно ще стане, а...