Пикантни кюфтенца с доматен сос





Необходими продукти:


за кюфтетата:

  • 1 кг.кайма(смес телешко и свинско)
  • 1 глава лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 връзка магданоз
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. чили(по желание)
  • олио за пържене
за доматеният сос:
  • 1 глава лук
  • 3-4 големи добре узрели домати или един буркан(800мл.) консервирани домати
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 к.л. чесън на прах
  • сол и черен пипер на вкус
  • магданоз за поръсване

Омесваме каймата с нарязаният на дребно лук, смачканият чесън и подправките и оставяме да престои половин час.От сместа оформяме с мокри ръце малки кюфтенца и пържим в дълбок тиган с не много олио докато покафенеят леко от двете страни.След като изпържим кюфтенцата, отливаме от мазнината, като оставяме само 2-3 с.л. и запържваме нарязаният лук до златисто.Добавяме обелените и настъргани домати или доматите от консерва, прибавяме подправките без магданоза и оставяме да заври.След, като заври соса намаляваме огъня и връщаме кюфтетата в соса, похлупваме с капак и оставяме да къкри на тих огън 30 минути.Размиваме доматеното пюре с 1/2 чаша вода и го добавяме към ястието, разбъркваме и оставяме без капак за 5-10 минути да се сгъсти.Готовото ястие се сервира обилно поръсено с магданоз.


Да ви е сладко!!!


Коментари

Популярни публикации