Пропускане към основното съдържание

Фалафели

 До преди година никога не бях пробвала нахут, или поне не знаех, че съм пробвала, защото всъщност другото име, с което е познат у нас е леблебия.Бях яла печена леблебия и не бях особено впечатлена от вкусът й. Както съм казвала и друг път у дома обичаме кулинарните експерименти и винаги сме отворени за новите вкусове.Първо открих нахута, като основна съставка на хумуса, и се пристрастих към него.Мога да ям хумус по всяко време и по много :). Но да се върна към темата, а именно фалафелите. Бях чувала за фалафел, но ми звучеше, като нещо много екзотично и сложно.Преди известно време решихме да променим начинът си на хранене и да започнем да се храним разделно.В търсене на рецепти, които да отговарят на критериите на този режим, попаднах на рецепта за Фалафели и реших да пробвам, какво ще да е това нещо, защото честно казано не ми звучеше чак пък толкова вкусно.Сега мога да кажа, че това е една от любимите рецепти у дома, и то не само на мен, но и на децата и съпругът :).
Ако и за вас нахутът е непознат ето тук може да прочетете доста изчерпателна статия за него.
От многото рецепти, които прочетох и след няколко не толкова успешни опита, най-накрая успях да нагодя рецептата според нашите вкусове.Може би е различна от тази, по която ги приготвят в Ориента, но дай боже някой ден да опитам и истински фалафел в родината му Египет и да направя сравнение.
Искам да направя няколко уточнения от, които много зависи добрият краен резултат при приготвянето им.


  1. Фалафели се приготвят от предварително накиснат поне за 12 часа сух нахут, с такъв от консерва не се получават, той е само за хумус.
  2. Хубаво е продуктите да се смелят в блендер, първият ми опит беше с чопър и сместа не стана гладка, съответно и самите фалафели бяха с по-зърниста структура и по-хрупкави.Когато сместа е гладка стават пухкави и меки отвътре и с хрупкава коричка отвън.
  3. Внимавайте да не ги препържите, защото ще горчат, след като се загрее добре олиото намалете огъня на средна степен.

Необходими продукти:
  • 250 грама сух нахут
  • 1 глава лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • сол на вкус
  • 1 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. смлян кориандър
  • 1/2 ч.л. къри
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 5-6 лъжици брашно от нахут(може да се намери на всеки добре зареден щанд за диетични храни)
  • 1 връзка магданоз
  • олио за пържене

Нахутът се накисва за една нощ в студена вода.Отцеденият нахут заедно със всички други продукти без брашното и бакпулвера се слагат в блендера и се смилат до еднородна смес.Внимавайте да не изгорите машинката, ако трябва я спирайте от време на време, ако сместа е прекалено гъста може да добавите 2-3 с.л. вода.Към смленият нахут с подправките прибавяме брашното и бакпулвера, разбъркваме добре и оставяме сместта да престои поне час в хладилника, за да поеме добре ароматите.
Оформяме малки кюфтенца и пържим в загрятото олио, като внимаваме да не прегорят.
Сервират се с хумус или кисело мляко с чесън и магданоз.



Ами това е!
Да ви е сладко!!!


Коментари

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Сладко от смокини на фурна

  Есента е в разгара си, изпълнена с цветове и аромати.Обожавам този сезон, не само заради красотата му, а и заради това, че берем плодовете на труда ни в градината през лятото.Тази година двете ни смокини се отблагодариха за грижите с обилен плод, и той се превърна в невероятно ароматно сладко.Винаги, когато опитам сладко от смокини се сещам за една страхотна песен на Васил Найденов.  Този път обаче поради малкото време и многото задачи реших, че вместо да се въртя около котлона няколко часа, ще го изпека на фурна, така имах време да свърша и нещо друго междувременно.В моя случай, приготвих  Домашен бульон на кубчета  за зимата. Моите смокини бяха 8 кг. и ги пекох в две отделни тави, но в рецептата ще напиша пропорциите за 4 кг. като най общо пропорцията ми за сладка е на 1 кг. плод 500 гр.захар. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 4 кг. добре узрели, но не прекалено меки смокини 2 кг. захар 10 гр.(1 пакетче) лимонена киселина Смокините се из...