Пропускане към основното съдържание

Козуначени печени бухти

 

 Днешната рецепта за следобедна закуска на децата отново ще е от старите готварски книги.Можеше и да е от старите тефтери на бабата на мъжа ми, но докато се усетя да ги прибера, свекървата вече ги беше разчистила и така за съжаление се изгубиха рецептите на една готвачка, която е работила дълги години в детска млечна кухня, и която до последно можеше да каже колко точно грама от всеки продукт трябва да има в едно ястие според рецептурника за детско хранене.Няма да забравя, как преди години, когато за първи път опитах тези бухти, бях много впечатлена, защото до тогава свързвах бухтите с пържене и мазно.Даже до скоро си мислех, че тя си ги е кръстила така, докато ровейки в книжката "Кухня за деца" не открих рецептата за Козуначени печени бухти.Така рецептата на баба Надка е спасена и ще бъде прилежно записана в моят виртуален тефтер с рецепти.

Необходими продукти:
  • 500-600 грама брашно
  • 3 яйца(единият жълтък заделяме за намазване)
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 1 пакетче(125)грама масло
  • 4 с.л. захар
  • 20 г. прясна мая
  • 250 г. конфитюр за плънката
  • пудра захар и ванилия за поръсване

Маята се размива в топлото мляко и се поръсва с малко брашно до гъста каша.Оставя се на топло да шупне.От пресятото брашно, яйцата,разтопеното масло, млякото с маята и захарта замесваме меко тесто.Оставяме да втаса, докато удвои обема си.Разделяме тестото на 16 топки, които се разтеглят с ръка, а в средата им се слага конфитюр и се завиват отново на топки.

Подреждат се в застлана с хартия тава, като се оставя разстояние между тях, мажат се с жълтъка разбит с една лъжица мляко и се оставят още 20-30 минути да втасат.

Пекът се в умерена фурна 25-30 минути.Още топли се поръсват с пудра захар с ванилия.










Ами това е.
Да ви е сладко!!!

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Сладко от смокини на фурна

  Есента е в разгара си, изпълнена с цветове и аромати.Обожавам този сезон, не само заради красотата му, а и заради това, че берем плодовете на труда ни в градината през лятото.Тази година двете ни смокини се отблагодариха за грижите с обилен плод, и той се превърна в невероятно ароматно сладко.Винаги, когато опитам сладко от смокини се сещам за една страхотна песен на Васил Найденов.  Този път обаче поради малкото време и многото задачи реших, че вместо да се въртя около котлона няколко часа, ще го изпека на фурна, така имах време да свърша и нещо друго междувременно.В моя случай, приготвих  Домашен бульон на кубчета  за зимата. Моите смокини бяха 8 кг. и ги пекох в две отделни тави, но в рецептата ще напиша пропорциите за 4 кг. като най общо пропорцията ми за сладка е на 1 кг. плод 500 гр.захар. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 4 кг. добре узрели, но не прекалено меки смокини 2 кг. захар 10 гр.(1 пакетче) лимонена киселина Смокините се из...