Козуначени печени бухти
Днешната рецепта за следобедна закуска на децата отново ще е от старите готварски книги.Можеше и да е от старите тефтери на бабата на мъжа ми, но докато се усетя да ги прибера, свекървата вече ги беше разчистила и така за съжаление се изгубиха рецептите на една готвачка, която е работила дълги години в детска млечна кухня, и която до последно можеше да каже колко точно грама от всеки продукт трябва да има в едно ястие според рецептурника за детско хранене.Няма да забравя, как преди години, когато за първи път опитах тези бухти, бях много впечатлена, защото до тогава свързвах бухтите с пържене и мазно.Даже до скоро си мислех, че тя си ги е кръстила така, докато ровейки в книжката "Кухня за деца" не открих рецептата за Козуначени печени бухти.Така рецептата на баба Надка е спасена и ще бъде прилежно записана в моят виртуален тефтер с рецепти.
Необходими продукти:
- 500-600 грама брашно
- 3 яйца(единият жълтък заделяме за намазване)
- 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 1 пакетче(125)грама масло
- 4 с.л. захар
- 20 г. прясна мая
- 250 г. конфитюр за плънката
- пудра захар и ванилия за поръсване
Маята се размива в топлото мляко и се поръсва с малко брашно до гъста каша.Оставя се на топло да шупне.От пресятото брашно, яйцата,разтопеното масло, млякото с маята и захарта замесваме меко тесто.Оставяме да втаса, докато удвои обема си.Разделяме тестото на 16 топки, които се разтеглят с ръка, а в средата им се слага конфитюр и се завиват отново на топки.
Подреждат се в застлана с хартия тава, като се оставя разстояние между тях, мажат се с жълтъка разбит с една лъжица мляко и се оставят още 20-30 минути да втасат.
Пекът се в умерена фурна 25-30 минути.Още топли се поръсват с пудра захар с ванилия.
Ами това е.
Да ви е сладко!!!
Изглеждат чудесно и необременено ще ги пробвам!
ОтговорИзтриване