Пропускане към основното съдържание

Сладкиш с круши и карамел



 Как ви звучи-сочни круши, черен шоколад, карамел и аромат на ром и ванилия?
Всичко това е събрано в днешният десерт.Вкусът му ми носи усещане за есен, топлина и домашен уют.
Както съм казвала и друг път, когато готвя обикновено залагам на импровизациите.Понякога са неуспешни, но за мое щастие в повечето случаи резултатът е повече от добър.Точно тази ми любов към импровизациите беше и причината да започна да водя собствен кулинарен блог, не толкова за другите, колкото за свое собствено удобство, да записвам успешните рецепти и да мога да ги приготвя отново.
Ето и рецептата за днешното сладко изкушение, което с вкусът си успя да впечатли дори и мен, а аз трудно се впечатлявам от сладкиши, въпреки че обожавам да ги приготвям.

Необходими продукти:

мерителната ми чаша е с вместимост 240 мл.


  • 4 яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 2 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 ванилова захар
  • 1 капсула есенция ром
  • 1 бакпулвер
  • 100 гр. черен шоколад
  • 4 круши не много големи(моите бяха около 400 грама изчистени от семките)

За карамеленият сос:

  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 25 гр. качествено краве масло
  • щипка сол
  • лимонена киселина(лимонтузо) на върха на ножа

В купа разбиваме яйцата и захарта до побеляване с миксер.После добавяме киселото мляко, олиото и есенцията ром и на бавни обороти смесваме до еднородна смес.След това на няколко пъти добавяме брашното смесено с бакпулвера и ванилията.

Към готовата смес добавяме две круши нарязани на кубчета и шоколада начупен на парченца.Разбъркваме добре с лъжица.
Изсипваме сместа в тавичка застлана с хартия и отгоре нареждаме другите две круши нарязани на резенчета.



печем в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40 минути.




Докато сладкишът се пече приготвяме карамеленият сос.В касерола с дълбоко дъно слагаме захарта и на умерен огън и при непрекъснато бъркане я карамелизираме.Когато захарта се стопи и добие характерният тъмен цвят на карамел добавяме млякото.Тук бъдете много внимателни, защото се отделя доста пара и може да се изгорите.Продължаваме да бъркаме докато карамела се разтвори и млякото заври, тогава добавяме маслото и щипката сол.Варим при непрекъснато бъркане соса докато започне да се сгъстява, имайте предвид, че след като изстине ще се сгъсти още.В момента преди да го свалим от огъня добавяме лимонената киселина.



Оставяме сладкиша да се охлади за 10-15 минути и заливаме със соса.



Ами това е :)
Да ви е вкусно!!!


Коментари

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Сладко от смокини на фурна

  Есента е в разгара си, изпълнена с цветове и аромати.Обожавам този сезон, не само заради красотата му, а и заради това, че берем плодовете на труда ни в градината през лятото.Тази година двете ни смокини се отблагодариха за грижите с обилен плод, и той се превърна в невероятно ароматно сладко.Винаги, когато опитам сладко от смокини се сещам за една страхотна песен на Васил Найденов.  Този път обаче поради малкото време и многото задачи реших, че вместо да се въртя около котлона няколко часа, ще го изпека на фурна, така имах време да свърша и нещо друго междувременно.В моя случай, приготвих  Домашен бульон на кубчета  за зимата. Моите смокини бяха 8 кг. и ги пекох в две отделни тави, но в рецептата ще напиша пропорциите за 4 кг. като най общо пропорцията ми за сладка е на 1 кг. плод 500 гр.захар. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 4 кг. добре узрели, но не прекалено меки смокини 2 кг. захар 10 гр.(1 пакетче) лимонена киселина Смокините се из...