Лютика
Лютиката(или казано по нашенски ютика) е едно от нещата, които ми напомнят за детството и безгрижните дни.Връщат ме във времето в което прекарвахме лятната ваканция при баба и това беше една от честите летни гозби приготвени от нея.В комбинация с топла Содена питка и домашно овче сирене, може да ме доведе до кулинарен екстаз.Както съм казвала много пъти, простите неща са най-вкусни.
Лютиката е типично ястие от моето село Алтимир, което се намира в сърцето на Северозападният резерват :).Важни за приготвянето й са дълбоката калена или дървена паница(паар) и дървено чукало(клъчник).
Няма да давам точни пропорции на необходимите продукти, те варират според това, колко човека ще искате да нахраните с лютиката.
Необходими продукти:
- чушки(месести)
- домати
- чесън
- сол
- олио
Чушките се изпичат, обелват и почистват от семките.Доматите се обелват и нарязват на кубчета, поливат се с 3-4 с.л олио и се изваряват.
Още по вкусно ще стане, ако вместо това ги изпечете цели на жарава, но това е възможно само на село :). В паара(хаванчето) счуквате чесъна с малко сол на каша и след това се кълцат и чушките.
Накрая се прибавят и изварените или печени домати.Ако обичате люто скълцайте и някое и друго печено люто чушле.
Искам да направя няколко важни уточнения:
- истинската лютика е само от чушки, домати и чесън.
- не се слага печен патладжан, защото тогава ще е кьополо
- не се слага магданоз
- истинската лютика е кълцаната, не рязана или пасирана
Ами това е.
Да ви е сладко!!!
Коментари
Публикуване на коментар