Пропускане към основното съдържание

Публикации

Зеленчукови кюфтенца на фурна

 Днес осъзнах, че за последно съм писала тук точно когато започна цялата истерия с китайският грип.  И не, че през тази повече от година не съм готвила, но някак си все не намирах вдъхновение да споделям тук.  Дойде момента да се поправя и сега бързам да ви споделя една страхотна рецепта за зеленчукови кюфтенца на фурна с млечно-чеснов сос. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 2 тиквички 2 картофа 2 моркова 2 стръка пресен лук 2 яйца 1 ч.ч. фини овесени ядки 150 гр. кашкавал магданоз копър сол черен пипер За млечният сос: 2-3 скилидки чесън 125 гр. майонеза 250 гр. заквасена сметана 3 с.л. кисело мляко сол На едро ренде настъргваме тиквичките и картофите, посоляваме ги и оставяме да си пуснат водата за 15-20 минути.В дълбока купа настъргваме на ситното ренде морковите, добавяме добре отцедените и изтискани картофи, тиквички и настърганият кашкавал. Лукът и зелените подправки също наситняваме и добавяме в купата, слагаме овесените ядки и яйцата, поръсваме със сол и пипер на вкус. Омесваме...

Домашен дезинфектант за ръце

 След като по магазините и аптеките изчезнаха дезинфектантите за ръце, или пък наличните са с цената на злато, то май е време да повикаме Неволята и да си помогнем сами.След проучване в Пинтерест за рецепти за домашно приготвен дезинфектант се оказа, че 90% от рецептите съдържат гел от Алое Вера. До тук добре, но явно не само аз съм правила такова проучване и съм решила да викам Неволята на помощ, защото в няколко аптеки ударих на камък, даже в едната ме питаха, какво ни става та всички търсим Алое Вера гел :) Задълбочих проучването и открих рецепта в която вместо него се използва ленено семе. Всъщност всички гелове за дезинфекция на ръцете са на спиртна основа, а целта на гела е да им придаде желеобразна консистенция.Освен спирт рецептата съдържа етерично масло от чаено дърво и лавандула и глицерин-продукти, които все още са лесно достъпни и на нормални цени.Ако не намерите спирт може да го замените с водка :) Оригинала на рецептата може да видите тук  Овлажняващ, нату...

Кавърма

  Тази сутрин след нощната смяна минах през магазина да напазарувам, без да имам никакъв план, какво точно ще готвя.  Сигурно на всеки се е случвало да стои и да се чуди, какво да измисли за обяд или вечеря и да си няма никаква идея.В крайна сметка реших, че ще купя едно хубаво парче свински гърди и ще го мисля по-късно.  Първоначално реших, че ще заложа на класиката "Гърди с кисело зеле", ама пък едва вчера доядохме неделните сърми и този вариант отпадна.  Огледах се какво имам налично у дома и реших-кавърма ще е, ама не каква да е, а запечена на фурна с яйца.   Речено-сторено, запретнах ръкавите и след един час крайният резултат е на лице, обяда и вечерята за днес са подсигурени, а утре пак ще го мислим :) НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 800 гр. свински гърди без кост 2 големи глави кромид лук 1 стрък праз 3-4 стръка пресен лук 4-5 сушени домати 1 буркан печени червени чушки 300 мл. доматено пюре 6 яйца свинска мас сол чубрица ч...

Шведски канелени кифлички

  Нещо, което може би не знаете за мен е, че освен че обичам да готвя и плета в свободното си време, обожавам и да чета. В последните няколко години открих за себе си Скандинавската литература и най-вече Шведските криминалета.  Абсолютната ми фаворитка в този жанр е Камила Лекберг и нейната поредица за писателката Ерика Фалк, която винаги се оказва в центъра на събитията случващи се в малкото курортно градче Фелбака.  Сега ще си кажете, какво е общото между Шведски криминален роман и канелени кифлички?На пръв поглед нищо, но това е само на пръв поглед.  След като прочетох всичко издадено на български език от нея, установих, че във всеки от нейните романи поне по няколко пъти присъства сцена в която героите хапват канелени кифли, понякога с чаша чай, понякога с кафе и тези сцени винаги ми навяваха уют и почти можех да усетя във въздуха аромата на масло и канела.  След кратко проучване в интернет за мое учудване установих, че има разлика между канеле...

Баница с ябълки

 Хрупкава коричка със сладка плънка от ябълки и чаени бисквити и ухание на масло и канела...как ви звучи?На мен ми звучи, като баница с ябълки.Сега е сезона на сочните домашни ябълки и е идеалният момент да си я приготвите.Това е моят начин. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 1 пакет финни кори за баница 1 пакет чаени бисквити 125 гр. краве масло 7.5  с.л. захар 5-6 ябълки канела пудра захар за поръсване Вземаме 3 кори и намазваме хубаво най-горната с масло. Поръсваме с 2-3 с.л. натрошени бисквити Поръсваме с 1.5 с.л. захар и канела(количеството е според предпочитанията ви) Разпределяме част от настърганите ябълки Навиваме трите кори заедно на стегнато руло и го поставяме в тавата на фурната, застлана с хартия за печене и намазана с масло. По същият начин процедираме и с останалите кори, при мен от един пакет 400 гр. кори Фамилия се получават 5 рула, като последните две са от 4 кори.След като наредим всички в тавата намазва...

Мързеливи чушки бюрек

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 10 големи месести чушки 6 яйца 400 гр. сирене 200 гр. настъргана твърда моцарела или кашкавал 100 мл. прясно мляко или животинска сметана зехтин, магданоз Чушките се опичат, обелват и почистват от семките.Яйцата се разбиват с млякото или сметаната. Намазваме дъното на кръгла тава с диаметър 28 см. с малко зехтин и разпределяме на дъното половината от печените чушки, така че да покрием цялото дъно.Отгоре слагаме натрошеното сирене, магданоза и половината моцарела или кашкавал. Заливаме с 2/3 от яйчената смес и отгоре нареждаме останалите печени чушки.Ако сиренето ви не е много солено, може да посолите на вкус.Най-отгоре заливаме с останалите яйца и поръсваме с другата половина кашкавал или моцарела.  Запичаме за 30 минути в предварително загрята фурна.   ДА ВИ Е СЛАДКО!!!

Люта разядка(само за ценители)

 Не е тайна, че у дома сме ценители на лютото и то присъства задължително и в най-различни форми на масата ни.В градината отглеждаме повече от 200 стръка от над 10 различни сорта чушлета.От тази година имаме в колекцията си и най-лютият български сорт "Български морков" с лютивост от 10 000-30 000 сковила, но тях ще си ги пазя за друга рецепта.За тази използвах напукани сръбски чушлета, семето за които си донесох от една баба от пазара в Ниш. Тази разядка е доста огнена, но ако не сте профита на тема люто може да ползвате по-малко лют сорт чушлета. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 600 гр. моркови 600 гр. тиквички 200 гр. люти чушки 500 мл. изварени домати 4-5 скилидки чесън връзка магданоз 150 мл. олио 50 мл. оцет 50 гр.захар(аз добавям 10 мл. течна стевия) сол черен пипер В блендер или с машинката за месо смиламе морковите, тиквичките, лютите чушки и чесъна.  В дълбока тенджера с дебело дъно загряваме олиото и добавяме смлените зеленчуци.Разбъркваме...

Сръбски айвар

 Преди време във витрината в Кауфланд видях една разядка, която изглеждаше като лютеница със сирене, но имаше екзотичното име Урнабез.   Оказа се нещо далеч по-вкусно и доста по-различно от лютеница със сирене.  Водена от любопитство и след кратко проучване в Гугъл научих, че това е разядка която идва от съседна Сърбия и основната й съставка е Сръбски айвар, о свен това съдържа сирене, зехтин, чесън и лют пипер.   Естествено последва кратко проучване на рецептите за айвар и след няколко опита това е моята рецепта по която го приготвям вече 2 години. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 2.5 кг. червени, месести чушки 2.5 кг. патладжани 100 мл. оцет. 250 мл. олио(в моят случай поради ВМНВ режим е олио от гроздови семки) 50 гр. захар (в моят случай поради ВМНВ режим на хранене замених с 10 мл. течна стевия) 2 с.л сол 1/2 ч.л. сух чесън 1/2 ч.л. черен пипер    Патладжаните се пекът цели, може и на фурна, но аз предпочитам на гр...

Мусака от патладжани

Не претендирам, че моята рецепта е оригинална, по-скоро е интерпретация на нещо, което ядох в едно заведение и се опитах да възстановя по спомен.Не искам да се хваля, но моята се получи още по-вкусна, предполагам защото зеленчуците са собствено производство директно от градината. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 2 големи патладжана 3 средно големи домати 1 глава лук 3-4 скилидки чесън 500 гр. кайма 125 гр.(1 топка) моцарела 100 гр. кашкавал зехтин сол червен пипер сух риган Първо започваме с патладжаните, тъй като те изискват малко повече предварителна подготовка.Нарязвам ги на не много дебели филийки по дължина и ги накисвам за 30 минути в подсолена вода, за да им махна горчилката.После ги отцеждам и изсушавам и ги пека(в конкретният случай съпружеското тяло свърши тази работа) на грил тигана.Не е нужно да са напълно готови, защото ще търпят още термична обработка.  След патладжаните идва ред на соса. В няколко лъжици зехтин задушавам лука нарязан на ку...

Пилинг за лице с розови листенца

  Днес ще ви представя нещо малко по-различно от рецепта за вкусна храна. Днес рецептата ще бъде за красота.  Както знаете много обичам да експериментира и то не само в кухнята.Днешният експеримент е насочен към онези, които предпочитат натуралната козметика.  Всички знаем, колко важно е редовно да почистваме лицето си и да отстраняваме мъртвите клетки и замърсяванията, за да се радваме на здрава и сияйна кожа.На пазара има огромно количество от почистващи продукти за лице, но истината е, че и ние сами може да си приготвим такива в домашни условия и то с минимум усилия и средства. В моят пилинг съм добавила и етерични масла от лимонена трева(за сияйна кожа) и чаено дърво(антибактериално), но дори и без тях кожата ви ще изглежда чиста и сияеща след употребата на пилинга. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 1 ч.ч. изсушени и стрити листенца от роза 1 ч.ч. кафява захар 1/2 ч.ч. кокосово масло 10 капки етерично масло от лимонена трева(по желание) 10 капки етерично масло от ...

Сироп от мента със стевия

Въпреки, че лятото е още далеч и лошото време не иска да си ходи, днес реших да приготвя любимият на Мария сироп от мента. От известно време го приготвям със стевия, но вие може да си го приготвите и със захар. Сиропът не е стерилизиран, но у дома не се задържа дълго и без това :) .  Приготвя се бързо, и ако имате мента в двора, то цяло лято може да имате подръка от тази освежаваща напитка. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 2 връзки прясна мента(около 200 гр.) 2 лимона 100 мл. течна стевия(или 500 гр.захар) 2 литра вода зелена хранителна боя(по желание) Добре измитата мента и обелените и нарязани лимони се слагат в тенджерка и се заливат с водата.Оставя се да престоят на студено в хладилника за 24 часа.Аз беля лимоните, защото корите са обработвани с всякакви гадости, но ако имате домашни ще е още по-добре. След 24 часа течността се прецежда, като се изтисква и сока от лимоните.Добавя се стевията или захарта и се разбърква добре. Стевията, която ползвам е тази : П...