Пропускане към основното съдържание

Домашен дезинфектант за ръце



 След като по магазините и аптеките изчезнаха дезинфектантите за ръце, или пък наличните са с цената на злато, то май е време да повикаме Неволята и да си помогнем сами.След проучване в Пинтерест за рецепти за домашно приготвен дезинфектант се оказа, че 90% от рецептите съдържат гел от Алое Вера. До тук добре, но явно не само аз съм правила такова проучване и съм решила да викам Неволята на помощ, защото в няколко аптеки ударих на камък, даже в едната ме питаха, какво ни става та всички търсим Алое Вера гел :) Задълбочих проучването и открих рецепта в която вместо него се използва ленено семе. Всъщност всички гелове за дезинфекция на ръцете са на спиртна основа, а целта на гела е да им придаде желеобразна консистенция.Освен спирт рецептата съдържа етерично масло от чаено дърво и лавандула и глицерин-продукти, които все още са лесно достъпни и на нормални цени.Ако не намерите спирт може да го замените с водка :)
Оригинала на рецептата може да видите тук Овлажняващ, натурален дезинфектант за ръце
Не забравяйте, че използването на тези дезинфектанти не отменя честото и хубаво миене на ръцете с вода и сапун.


Необходими продукти
от тях се получават около 500 мл.готов дезинфектант
мерителната чаша е 240 мл.

  • 1/2 ч.ч. ленено семе
  • 3 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. спирт или силен алкохол
  • 2 с.л. глицерин
  • 10 капки масло от чаено дърво
  • 10 капки масло от лавандула



Слагаме лененото семе в тенджерка и заливаме с водата и слагаме да заври на котлона.Оставяме да ври на тих огън 15 минути, като от време на време разбъркваме.
Прецеждаме в дълбока купа течността, която е започнала да се желира леко.
Започваме да разбиваме с миксера, като постепенно добавяме спирта или алкохола, глицерина и етеричните масла.след като сместта стане еднородна я насипваме в празна тубичка или шишенце.
На външен вид дезинфектанта се различава от купеният само по цвят, на консистенция е 
същият.
Разнася се добре и попива сравнително бързо, като не остава ръцете лепкави.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Роле от свинска кожа и контрафиле

  Следващата рецепта не се препоръчва за вегетарианци, вегани, защитници на животни и хора със слаби сърца.Прасенцето чиято кожа е използвана в рецептата загуби живота си по хуманен начин, а ние ще отдадем дължимото му, като го изядем с удоволствие.   Първото и най-важно условие, за да ви се получи ролето е качеството на свинската кожа.Тя трябва да е тънка(другата става само за цървули) и добре почистена(епилирана) НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ свинска кожа свинско контрафиле 1 стрък праз зелев сок сол пушен червен пипер черен пипер, млян и на зърна чесън на прах бахар на зърна сол   Кожата се нарязва на правоъгълници, а контрафилето на много тънки резени.Бялата част на праза се нарязва на дребно.   Върху всяко парче кожа се слага от контрафилето натрито със сол, черен пипер, чесън на прах и пушен червен пипер. Отгоре се слага малко праз. Завива се на стегнато руло и се завързва здраво с конец.   Така оформените р...