Пропускане към основното съдържание

Шведски канелени кифлички

 


Нещо, което може би не знаете за мен е, че освен че обичам да готвя и плета в свободното си време, обожавам и да чета. В последните няколко години открих за себе си Скандинавската литература и най-вече Шведските криминалета.
 Абсолютната ми фаворитка в този жанр е Камила Лекберг и нейната поредица за писателката Ерика Фалк, която винаги се оказва в центъра на събитията случващи се в малкото курортно градче Фелбака.
 Сега ще си кажете, какво е общото между Шведски криминален роман и канелени кифлички?На пръв поглед нищо, но това е само на пръв поглед.
 След като прочетох всичко издадено на български език от нея, установих, че във всеки от нейните романи поне по няколко пъти присъства сцена в която героите хапват канелени кифли, понякога с чаша чай, понякога с кафе и тези сцени винаги ми навяваха уют и почти можех да усетя във въздуха аромата на масло и канела.
 След кратко проучване в интернет за мое учудване установих, че има разлика между канелени рулца и Шведски канелени кифли, ето защо се спрях на тази рецепта за първи опит, като малко я промених:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

мерителна чаша-240мл.

за тестото:
  • 1ч.ч. топло мляко
  • 3 ч.ч. брашно и още малко за измесване
  • 4 с.л. захар
  • 80 гр. меко масло
  • 1 ч.л. смлян кардамон
  • 1 пакетче суха мая
  • щипка сол
за плънката:
  • 100 гр. меко масло
  • 6 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. канела
за финал:
  • 1 яйце
  • захар за поръсване

В дълбока купа смесваме брашното, захарта, солта и кардамона и правим кладенче.Сипваме в него топлото мляко с разтворената в него предварително суха мая и разбъркваме .Добавяме и разтопеното масло и започваме да месим.Тестото бързо се оформя на топка и се измесва с малко брашно.Трябва да се получи меко, еластично тесто, което не лепне на ръцете, но внимавайте да не прекалите с брашното.Готовото тесто слагаме в купа и оставяме за 20 минути да се отпусне, но внимавайте да не се отпусне прекалено много, защото разточването ще е по-трудно.

През това време приготвяме плънката, като смесваме маслото, кафявата захар и канелата.
Върху леко набрашнен плот разточваме тестото на правоъгълник 45/35 см. и го намазваме с плънката.

Навиваме на стегнато руло и с остър нож го нарязваме на шайби от 3 см. Нареждаме кифличките в тава застлана с хартия за печене, като оставяме разстояние между тях.


Завиваме с чиста кърпа и оставяме да втасат за 35-40 минути.Намазваме ги с разбитото яйце и поръсваме със захар.

Пекът се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 15-17 минути.Готовите кифлички се оставят в тавата за 20-на минути да изстинат и след това се вадят от нея, защото докато са горещи са много меки и рискувате да се разпаднат.След това се оставят да изстинат върху метална решетка.





Няма как да ви опиша аромата, който се носи от тях, нито пък вкусът им, само ще ви кажа, че въпреки ниско-въглехидратният режим, който спазвам от почти две години не устоях на изкушението и пробвах една, а 18 годишният дегустатор, които иначе е доста претенциозен откъм сладки неща каза, цитирам дословно:
"Не са луди тези Шведи, а и Шведките са добри"





"Ерика остави торбите с покупки на кухненската маса и започна да прибира продуктите. Въпреки добрите си намерения далеч не бе напазарувала здравословна храна, както възнамеряваше да направи, преди да влезе в магазина. Но нима един такъв ужасен ден не беше най-подходящото време за малко вкусотийки? Стомахът й закъркори като по поръчка, тя сложи в една чиния две канелени кифлички, равняващи са на дванайсет точки от дневното калорийно меню на клуба за отслабване, и си ги поднесе с кафе."


Камила Лекберг     
       
"Ледената принцеса"    

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Роле от свинска кожа и контрафиле

  Следващата рецепта не се препоръчва за вегетарианци, вегани, защитници на животни и хора със слаби сърца.Прасенцето чиято кожа е използвана в рецептата загуби живота си по хуманен начин, а ние ще отдадем дължимото му, като го изядем с удоволствие.   Първото и най-важно условие, за да ви се получи ролето е качеството на свинската кожа.Тя трябва да е тънка(другата става само за цървули) и добре почистена(епилирана) НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ свинска кожа свинско контрафиле 1 стрък праз зелев сок сол пушен червен пипер черен пипер, млян и на зърна чесън на прах бахар на зърна сол   Кожата се нарязва на правоъгълници, а контрафилето на много тънки резени.Бялата част на праза се нарязва на дребно.   Върху всяко парче кожа се слага от контрафилето натрито със сол, черен пипер, чесън на прах и пушен червен пипер. Отгоре се слага малко праз. Завива се на стегнато руло и се завързва здраво с конец.   Така оформените р...