Шведски канелени кифлички

 


Нещо, което може би не знаете за мен е, че освен че обичам да готвя и плета в свободното си време, обожавам и да чета. В последните няколко години открих за себе си Скандинавската литература и най-вече Шведските криминалета.
 Абсолютната ми фаворитка в този жанр е Камила Лекберг и нейната поредица за писателката Ерика Фалк, която винаги се оказва в центъра на събитията случващи се в малкото курортно градче Фелбака.
 Сега ще си кажете, какво е общото между Шведски криминален роман и канелени кифлички?На пръв поглед нищо, но това е само на пръв поглед.
 След като прочетох всичко издадено на български език от нея, установих, че във всеки от нейните романи поне по няколко пъти присъства сцена в която героите хапват канелени кифли, понякога с чаша чай, понякога с кафе и тези сцени винаги ми навяваха уют и почти можех да усетя във въздуха аромата на масло и канела.
 След кратко проучване в интернет за мое учудване установих, че има разлика между канелени рулца и Шведски канелени кифли, ето защо се спрях на тази рецепта за първи опит, като малко я промених:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

мерителна чаша-240мл.

за тестото:
  • 1ч.ч. топло мляко
  • 3 ч.ч. брашно и още малко за измесване
  • 4 с.л. захар
  • 80 гр. меко масло
  • 1 ч.л. смлян кардамон
  • 1 пакетче суха мая
  • щипка сол
за плънката:
  • 100 гр. меко масло
  • 6 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. канела
за финал:
  • 1 яйце
  • захар за поръсване

В дълбока купа смесваме брашното, захарта, солта и кардамона и правим кладенче.Сипваме в него топлото мляко с разтворената в него предварително суха мая и разбъркваме .Добавяме и разтопеното масло и започваме да месим.Тестото бързо се оформя на топка и се измесва с малко брашно.Трябва да се получи меко, еластично тесто, което не лепне на ръцете, но внимавайте да не прекалите с брашното.Готовото тесто слагаме в купа и оставяме за 20 минути да се отпусне, но внимавайте да не се отпусне прекалено много, защото разточването ще е по-трудно.

През това време приготвяме плънката, като смесваме маслото, кафявата захар и канелата.
Върху леко набрашнен плот разточваме тестото на правоъгълник 45/35 см. и го намазваме с плънката.

Навиваме на стегнато руло и с остър нож го нарязваме на шайби от 3 см. Нареждаме кифличките в тава застлана с хартия за печене, като оставяме разстояние между тях.


Завиваме с чиста кърпа и оставяме да втасат за 35-40 минути.Намазваме ги с разбитото яйце и поръсваме със захар.

Пекът се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 15-17 минути.Готовите кифлички се оставят в тавата за 20-на минути да изстинат и след това се вадят от нея, защото докато са горещи са много меки и рискувате да се разпаднат.След това се оставят да изстинат върху метална решетка.





Няма как да ви опиша аромата, който се носи от тях, нито пък вкусът им, само ще ви кажа, че въпреки ниско-въглехидратният режим, който спазвам от почти две години не устоях на изкушението и пробвах една, а 18 годишният дегустатор, които иначе е доста претенциозен откъм сладки неща каза, цитирам дословно:
"Не са луди тези Шведи, а и Шведките са добри"





"Ерика остави торбите с покупки на кухненската маса и започна да прибира продуктите. Въпреки добрите си намерения далеч не бе напазарувала здравословна храна, както възнамеряваше да направи, преди да влезе в магазина. Но нима един такъв ужасен ден не беше най-подходящото време за малко вкусотийки? Стомахът й закъркори като по поръчка, тя сложи в една чиния две канелени кифлички, равняващи са на дванайсет точки от дневното калорийно меню на клуба за отслабване, и си ги поднесе с кафе."


Камила Лекберг     
       
"Ледената принцеса"    

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации