Зеленчукови кюфтенца на фурна
И не, че през тази повече от година не съм готвила, но някак си все не намирах вдъхновение да споделям тук.
Дойде момента да се поправя и сега бързам да ви споделя една страхотна рецепта за зеленчукови кюфтенца на фурна с млечно-чеснов сос.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 2 тиквички
- 2 картофа
- 2 моркова
- 2 стръка пресен лук
- 2 яйца
- 1 ч.ч. фини овесени ядки
- 150 гр. кашкавал
- магданоз
- копър
- сол
- черен пипер
За млечният сос:
- 2-3 скилидки чесън
- 125 гр. майонеза
- 250 гр. заквасена сметана
- 3 с.л. кисело мляко
- сол
На едро ренде настъргваме тиквичките и картофите, посоляваме ги и оставяме да си пуснат водата за 15-20 минути.В дълбока купа настъргваме на ситното ренде морковите, добавяме добре отцедените и изтискани картофи, тиквички и настърганият кашкавал. Лукът и зелените подправки също наситняваме и добавяме в купата, слагаме овесените ядки и яйцата, поръсваме със сол и пипер на вкус.
Омесваме всичко добре, оставяме да почине 10 минути и оформяме кюфтенца, които редим в тава върху предварително намаслена хартия за печене.
Поливаме ги отгоре с тънка струйка олио, но не много.
Пекът се в предварително загрята на 250 градуса фурна за 25-30 минути.За млечно-чесновият сос смесваме сметаната, майонезата и киселото мляко, добавяме смачканият чесън и посоляваме на вкус.
ДА ВИ Е ВКУСНО!!!
Коментари
Публикуване на коментар