Зеленчукови кюфтенца на фурна



 Днес осъзнах, че за последно съм писала тук точно когато започна цялата истерия с китайският грип. 
И не, че през тази повече от година не съм готвила, но някак си все не намирах вдъхновение да споделям тук.

 Дойде момента да се поправя и сега бързам да ви споделя една страхотна рецепта за зеленчукови кюфтенца на фурна с млечно-чеснов сос.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

  • 2 тиквички
  • 2 картофа
  • 2 моркова
  • 2 стръка пресен лук
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. фини овесени ядки
  • 150 гр. кашкавал
  • магданоз
  • копър
  • сол
  • черен пипер

За млечният сос:

  • 2-3 скилидки чесън
  • 125 гр. майонеза
  • 250 гр. заквасена сметана
  • 3 с.л. кисело мляко
  • сол

На едро ренде настъргваме тиквичките и картофите, посоляваме ги и оставяме да си пуснат водата за 15-20 минути.В дълбока купа настъргваме на ситното ренде морковите, добавяме добре отцедените и изтискани картофи, тиквички и настърганият кашкавал. Лукът и зелените подправки също наситняваме и добавяме в купата, слагаме овесените ядки и яйцата, поръсваме със сол и пипер на вкус.



Омесваме всичко добре, оставяме да почине 10 минути и оформяме кюфтенца, които редим в тава върху предварително намаслена хартия за печене.




Поливаме ги отгоре с тънка струйка олио, но не много.




Пекът се в предварително загрята на 250 градуса фурна за 25-30 минути.За млечно-чесновият сос смесваме сметаната, майонезата и киселото мляко, добавяме смачканият чесън и посоляваме на вкус.


ДА ВИ Е ВКУСНО!!!

Коментари

Популярни публикации