Кавърма
Тази сутрин след нощната смяна минах през магазина да напазарувам, без да имам никакъв план, какво точно ще готвя.
Сигурно на всеки се е случвало да стои и да се чуди, какво да измисли за обяд или вечеря и да си няма никаква идея.В крайна сметка реших, че ще купя едно хубаво парче свински гърди и ще го мисля по-късно.
Първоначално реших, че ще заложа на класиката "Гърди с кисело зеле", ама пък едва вчера доядохме неделните сърми и този вариант отпадна.
Огледах се какво имам налично у дома и реших-кавърма ще е, ама не каква да е, а запечена на фурна с яйца.
Речено-сторено, запретнах ръкавите и след един час крайният резултат е на лице, обяда и вечерята за днес са подсигурени, а утре пак ще го мислим :)
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 800 гр. свински гърди без кост
- 2 големи глави кромид лук
- 1 стрък праз
- 3-4 стръка пресен лук
- 4-5 сушени домати
- 1 буркан печени червени чушки
- 300 мл. доматено пюре
- 6 яйца
- свинска мас
- сол
- чубрица
- червен пипер
- лют червен пипер(по желание)
- магданоз
В дълбок тиган загряваме свинската мас и запържваме до златисто нарязаното на хапки свинско месо.С решетка го изваждаме и в мазнината запържваме трите вида лук, докато омекне.Добавяме нарязаните чушки и предварително накиснатите в топла вода сушени домати(водата не я изхвърляме).
Готвим при непрекъснато бъркане 2-3 минути, посоляваме и поръсваме с чубрица.Добавяме червеният пипер и запържваме още една минутка, след което слагаме и доматеното пюре, ако ви се види прекалено гъсто може да добавите от водата в която са киснали сушените домати.
Оставяме да заври и връщаме месото, разбъркваме добре и прехвърляме в тавичка, може и в глинен съд или в гювечета.
Слагаме да се запече за 15 минути в загрята фурна, след което с лъжица правим вдлъбнатини по повърхността и във всяка чукваме по едно яйце, запичаме за още 5-6 минути.
Преди сервиране се поръсва с магданоз.
ДОБЪР АПЕТИТ!!!
Коментари
Публикуване на коментар