Пропускане към основното съдържание

Кавърма



 Тази сутрин след нощната смяна минах през магазина да напазарувам, без да имам никакъв план, какво точно ще готвя.
 Сигурно на всеки се е случвало да стои и да се чуди, какво да измисли за обяд или вечеря и да си няма никаква идея.В крайна сметка реших, че ще купя едно хубаво парче свински гърди и ще го мисля по-късно.
 Първоначално реших, че ще заложа на класиката "Гърди с кисело зеле", ама пък едва вчера доядохме неделните сърми и този вариант отпадна.
 Огледах се какво имам налично у дома и реших-кавърма ще е, ама не каква да е, а запечена на фурна с яйца. 
 Речено-сторено, запретнах ръкавите и след един час крайният резултат е на лице, обяда и вечерята за днес са подсигурени, а утре пак ще го мислим :)


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

  • 800 гр. свински гърди без кост
  • 2 големи глави кромид лук
  • 1 стрък праз
  • 3-4 стръка пресен лук
  • 4-5 сушени домати
  • 1 буркан печени червени чушки
  • 300 мл. доматено пюре
  • 6 яйца
  • свинска мас
  • сол
  • чубрица
  • червен пипер
  • лют червен пипер(по желание)
  • магданоз


 В дълбок тиган загряваме свинската мас и запържваме до златисто нарязаното на хапки свинско месо.С решетка го изваждаме и в мазнината запържваме трите вида лук, докато омекне.Добавяме нарязаните чушки и предварително накиснатите в топла вода сушени домати(водата не я изхвърляме).
  Готвим при непрекъснато бъркане 2-3 минути, посоляваме и поръсваме с чубрица.Добавяме червеният пипер и запържваме още една минутка, след което слагаме и доматеното пюре, ако ви се види прекалено гъсто може да добавите от водата в която са киснали сушените домати.
  Оставяме да заври и връщаме месото, разбъркваме добре и прехвърляме в тавичка, може и в глинен съд или в гювечета.
  Слагаме да се запече за 15 минути в загрята фурна, след което с лъжица правим вдлъбнатини по повърхността и във всяка чукваме по едно яйце, запичаме за още 5-6 минути.
Преди сервиране се поръсва с магданоз. 





ДОБЪР АПЕТИТ!!!





Коментари

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Сладко от смокини на фурна

  Есента е в разгара си, изпълнена с цветове и аромати.Обожавам този сезон, не само заради красотата му, а и заради това, че берем плодовете на труда ни в градината през лятото.Тази година двете ни смокини се отблагодариха за грижите с обилен плод, и той се превърна в невероятно ароматно сладко.Винаги, когато опитам сладко от смокини се сещам за една страхотна песен на Васил Найденов.  Този път обаче поради малкото време и многото задачи реших, че вместо да се въртя около котлона няколко часа, ще го изпека на фурна, така имах време да свърша и нещо друго междувременно.В моя случай, приготвих  Домашен бульон на кубчета  за зимата. Моите смокини бяха 8 кг. и ги пекох в две отделни тави, но в рецептата ще напиша пропорциите за 4 кг. като най общо пропорцията ми за сладка е на 1 кг. плод 500 гр.захар. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 4 кг. добре узрели, но не прекалено меки смокини 2 кг. захар 10 гр.(1 пакетче) лимонена киселина Смокините се из...