Пропускане към основното съдържание

Публикации

Баница с печени олби

Днес ще ви представя още една рецепта, която свързвам с детството и безгрижните лета на село при баба.Тя сама си приготвяше олбите(корите), разточваше ги и после ги печеше върху печката.Готовите кори увиваше в чиста памучна покривка и съхраняваше на хладно и сухо.Баницата с такива кори има различен вкус от всички други видове, а ароматът на двойно печените олби е неповторим.Естествено, като дете не съм и мислила да запомня рецептата за баницата на баба, но тук на помощ дойде свекървата, която прави абсолютно същата, и ето, че рецептата ще бъде записана и запазена.Сега вече е трудно корите да си ги приготвям сама поради липсата на печка на дърва, но пък в магазина продават прекрасни, ръчно разточени и изпечени олби. Необходими продукти: 1 пакет печени кори  8 яйца 400 гр. сирене олио 50 гр. краве масло 1 ч.л. сода за хляб В тава малко по-голяма от корите сипваме 600-700 мл. вода с разтворена в нея сода за хляб.В нея се потапя всяка кора за кратко и от двете страни....

Питка за Сирни заговезни

Сирни заговезни е още един от празниците, чийто традиции се опитваме да запазим у дома и да ги предадем и на децата си. За мен смисълът на този празник е даването на прошка, защото да грешиш е човешко, да прощаваш също...На трапезата винаги присъстват баница със сирене, питка, варени яйца и халва.Тази година питката ще е с айрян. Предпочитам да меся с кисело, отколкото с прясно мляко, вкусът ми допада повече. Необходими продукти: 1 кг. пресято брашно 500 мл. гъст айрян(1:1 вода и к.мляко) 5 с.л. зехтин или олио 1 с.л. захар 1 с.л. сол 1 кубче прясна мая( 42 гр.) 2 яйца В хладкият айрян разтваряме захарта и маята и оставяме да шупне.Правим кладенче в пресятото брашно и слагаме солта, зехтина и яйцата, като оставяме единият жълтък за намазване на питката.Добавяме шупналата мая и замесваме меко тесто.Измесваме го добре, тестото трябва да е меко и гладко и да не лепне на ръцете.Оставяме да втаса на топло, докато удвои обема си.От втасалото тесто оформяме 3 топки, които раз...

Солена корона

Солената корона е любима у дома, но напоследък я бях позабравила.Вчера домочадието единодушно гласува новата печка да бъде изпробвана именно с една Корона.Рецептата я видях преди години във форума на Bg-mamma, тогава беше особено актуална под името солената корона на Котка.Ето и линк към рецептата  ЦЪК . Необходими продукти: 350 мл. прясно мляко 3 с.л. кисело мляко 60 гр. краве масло 1 пакетче суха мая или 1/2 кубче прясна 1 с.л. сол 1 с.л. захар 600-650 гр.брашно 200 гр. крема сирене 150 гр. шунка 100 гр. кашкавал 1 яйце Маята се разтваря със захарта в млякото и се оставя да шупне.В брашното се прави кладенче, добавя се солта, киселото мляко, разтопеното масло и прясното мляко с маята и се замесва гладко и меко тесто.Оставя се да втаса, докато удвои обема си.Втасалото тесто се разточва върху набрашнена  повърхност на правоъгълна кора. Кората се намазва с крема сиренето, наръсва се нарязаната на кубчета шунка и настърганият кашкавал. ...

Шоколадов чийзкейк с извара

Това е една от онези рецепти, които се приготвят бързо, не изискват много продукти и време, а резултатът е повече от впечатляващ. Необходими продукти: 200 гр. чаени бисквити 125 гр. краве масло 150 гр. черен шоколад 4 с.л. захар 1 с.л. какао на прах ванилия 750 гр. нискомаслена извара 500 мл. течна сладкарска сметана 1 пакетче желатин  Бисквитите смиламе в блендер и добавяме разтопеното масло.Изсипваме маслените трохи на дъното на откопчаваща се форма и притискаме с лъжица, за да оформим основата на чийзкейка, оставяме за 30 минути в хладилника да се охлади.През това време в дълбока купа сипваме изварата, захарта, ванилията и сметаната и с помощта на пасатор разбиваме до гладка консистенция.Добавяме разтопеният на водна баня шоколад и разбиваме още малко. Желатинът се накисва във вода и се оставя да набъбне, след което се разтопява на водна баня.Добавяме желатинът към крема и разбъркваме добре.Изсипваме върху охладеният блат, заглаждаме и оставям...

Солен хлебен пудинг

Хлебен пудинг звучи малко претенциозно, но всъщност това е една бърза и лесна рецепта от типа "изпразни хладилник" Приготвянето отнема малко време, а резултата е много вкусен. Необходими продукти : 8-10 филии стар хляб 200 грама шунка или друг колбас 150 грама кашкавал 4 яйца 500 мл. течна сметана или прясно мляко сол  черен пипер олио Натрошаваме хляба на парчета, а шунката нарязваме на кубчета.Намазваме тавичка с диаметър 30 см. обилно с олио и изсипваме половината натрошен хляб.Отгоре слагаме шунката и половината настърган кашкавал.Покриваме с втората половина от хляба и поръсваме обилно с кашкавал.Заливаме с яйцата разбити със сметаната и подправени със сол и черен пипер.Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 30 минути.

Пълнени чушки с кайма и киноа

Всяка домакиня знае, че любовта на мъжа минава през стомаха... :) и понеже съм добра домакиня, а пък моят мъж много обича пълнени чушки, днес реших да му сготвя.Различни са от традиционните пълнени чушки с кайма и ориз, поляти с бял сос, но това е така, защото от доста време се стремим да се храним разделно.Идеята за заместването на ориза с киноа взех от прекрасната група във ФБ за разделно хранене, и понеже белият сос също не пасва с РХ, го замених с доматен. Необходими продукти: 750 г. кайма 100 г. бяла киноа 10-12 чушки 2 глави кромид лук 1 консерва белени домати 2 с.л. доматен концентрат 2-3 скилидки чесън 1 ч.л. чубрица 1 ч.л. червен пипер 3-4 с.л. олио сол магданоз  Предварително сваряваме киноата за 15 минути и я отцеждаме.В купа смесваме каймата, сварената киноа, нарязаният на кубчета лук, чубрицата, червеният пипер и олиото.Омесваме каймата добре и със сместа пълним почистените от семето и дръжките чушки.Подреждаме ги в  в по-дълбока тава и зал...

Кекс с лимонада

  Това е един съвсем обикновен кекс, който сигурно всеки е ял в детството си, когато нямаше днешното изобилие от сладкиши. Необходими продукти: 1ч.ч.=240 мл. 6 яйца 2 ч.ч. захар 3 ч.ч. брашно 1/2 ч.ч. олио 1 ч.ч. лимонада 1 бакпулвер 1 ванилия 1 с.л. какао  Яйцата и захарта се разбиват много добре, докато побелеят.На тънка струйка се добавя олиото, а след него и лимонадата.Накрая на 3-4 пъти се добавят брашното смесено с бакпулвера и ванилията, като се разбива на бавна скорост. 2/3 от сместа се изсипва в намазана и поръсена с брашно голяма форма за кекс, към останалата 1/3 се добавя какаото и се сипва във формата, като леко се разбърква с вилица или шишче.Кексът се пече в предварително загряла на 170 градуса фурна, първите 20 минути само на долен реотан, а после се включва и горният.Ако започне да се препича прекалено отгоре, се слага лист фолио, който се маха последните 5 минути.Печенето обикновено отнема около 60 минути, но проверявайте с клечка за зъби,...

Фарината(плосък нахутен хляб)

Фаринатата е традиционен италиански нахутен хляб.Приготвя се много лесно и е много вкусен, особено в комбинация с хумус.Идеален е за вегани, постещи и хора с непоносимост към глутена. Необходими продукти: 2 ч.ч. нахутено брашно 2 ч.ч. вода сол и пипер на вкус. мащерка, риган, розмарин по 1 ч.л. 4-5 с.л. зехтин В купа смесваме брашното с водата и подправките и разбъркваме добре.Консистенцията трябва да е като боза или палачинково тесто, за това не добавяйте водата наведнъж..Оставяме да отлежи 1-2 часа. Загряваме фурната на 220 градуса, намазваме обилно тавата на фурната със зехтина и изсипваме сместа.Печем докато се зачерви и стане хрупкаво.Отгоре може да намажем със зехтин и смачкан чесън. Да ви е сладко!!!

Козуначени печени бухти

    Днешната рецепта за следобедна закуска на децата отново ще е от старите готварски книги.Можеше и да е от старите тефтери на бабата на мъжа ми, но докато се усетя да ги прибера, свекървата вече ги беше разчистила и така за съжаление се изгубиха рецептите на една готвачка, която е работила дълги години в детска млечна кухня, и която до последно можеше да каже колко точно грама от всеки продукт трябва да има в едно ястие според рецептурника за детско хранене.Няма да забравя, как преди години, когато за първи път опитах тези бухти, бях много впечатлена, защото до тогава свързвах бухтите с пържене и мазно.Даже до скоро си мислех, че тя си ги е кръстила така, докато ровейки в книжката "Кухня за деца" не открих рецептата за Козуначени печени бухти.Така рецептата на баба Надка е спасена и ще бъде прилежно записана в моят виртуален тефтер с рецепти. Необходими продукти: 500-600 грама брашно 3 яйца(единият жълтък заделяме за намазване) 1/2 ч.ч. прясно мляко 1 пакетче(...

Кекс с кисело мляко

  Помните ли времето преди интернет, Фейсбук, кулинарните групи, форуми и блогове?Тогава готвехме по рецепти записани в тефтера, които всяка уважаваща себе си домакиня трябваше да има или пък черпехме вдъхновение от готварските книги.Днешната рецепта е от една такава книга, която получих в наследство от мама, когато се роди синът ми. Необходими продукти: 2 1/2 ч.ч. брашно 4 яйца 1/3 ч.ч.олио 1 ч.ч. захар 1 ч.ч. кисело мляко ванилия 1 ч.л. сода бикарбонат 1 с.л. какао(по желание)  Яйцата със захарта се разбиват до пухкава маса.Прибавя се растителното масло на тънка струя.Содата се поставя в киселото мляко, разбърква се и се прибавя към разбитите яйца, след което се прибавя по малко от брашното, в което е разбъркана ванилията.Всичко се разбърква внимателно.Сместа се изсипва в намазана с олио и поръсена с брашно кексова форма.По желание може да се добави 1 с.л. какао към половината смес.Пече се в умерена фурна 40 минути, пробва се с клечка за зъби, ако излезе ...

Фалафели

  До преди година никога не бях пробвала нахут, или поне не знаех, че съм пробвала, защото всъщност другото име, с което е познат у нас е леблебия.Бях яла печена леблебия и не бях особено впечатлена от вкусът й. Както съм казвала и друг път у дома обичаме кулинарните експерименти и винаги сме отворени за новите вкусове.Първо открих нахута, като основна съставка на хумуса, и се пристрастих към него.Мога да ям хумус по всяко време и по много :). Но да се върна към темата, а именно фалафелите. Бях чувала за фалафел, но ми звучеше, като нещо много екзотично и сложно.Преди известно време решихме да променим начинът си на хранене и да започнем да се храним разделно.В търсене на рецепти, които да отговарят на критериите на този режим, попаднах на рецепта за Фалафели и реших да пробвам, какво ще да е това нещо, защото честно казано не ми звучеше чак пък толкова вкусно.Сега мога да кажа, че това е една от любимите рецепти у дома, и то не само на мен, но и на децата и съпругът :...

Кралски чийзкейк с ябълки и извара(Королевская ватрушка)

 Сладкишите с извара са много популярни в руската кухня, а един от най-популярните е именно Королевская ватрушка или Кралският чийзкейк, въпреки че според мен чийзкейк не е най-точният превод на ватрушка. Най-общо казано това е трислоен сладкиш от маслени трохи и нежна плънка от извара, захар, яйца и ябълки.Изварата е един от най-полезните млечни продукти, но е трудно да накараме децата да я консумират, този вкусен десерт е един от начините да присъства в менюто на най-малките.Вкусен е топъл, но още по-вкусен е, когато се охлади. Необходими продукти: за маслените трохи: 200 гр. брашно 2 с.л. захар 125 гр.студено масло 1 к.л. сода за хляб за плънката: 5 яйца 1 ч.ч. захар + 2 с.л. за поръсване 500 гр. хубава извара 1 ванилия 2 ябълки канела В купа сипваме брашното, содата и 2 с.л. захар и смесваме добре.Добавяме нарязаното на кубчета студено масло и започваме да претриваме с пръсти, докато се получат трохи. Прибираме купата на студено, докато п...