Питка за Сирни заговезни
Сирни заговезни е още един от празниците, чийто традиции се опитваме да запазим у дома и да ги предадем и на децата си. За мен смисълът на този празник е даването на прошка, защото да грешиш е човешко, да прощаваш също...На трапезата винаги присъстват баница със сирене, питка, варени яйца и халва.Тази година питката ще е с айрян. Предпочитам да меся с кисело, отколкото с прясно мляко, вкусът ми допада повече.
Необходими продукти:
- 1 кг. пресято брашно
- 500 мл. гъст айрян(1:1 вода и к.мляко)
- 5 с.л. зехтин или олио
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- 1 кубче прясна мая( 42 гр.)
- 2 яйца
В хладкият айрян разтваряме захарта и маята и оставяме да шупне.Правим кладенче в пресятото брашно и слагаме солта, зехтина и яйцата, като оставяме единият жълтък за намазване на питката.Добавяме шупналата мая и замесваме меко тесто.Измесваме го добре, тестото трябва да е меко и гладко и да не лепне на ръцете.Оставяме да втаса на топло, докато удвои обема си.От втасалото тесто оформяме 3 топки, които разточваме на на кръгли кори с размера на тавата и нареждаме една върху друга, като между тях мажем със зехтин или олио.Разрязваме на 10 триъгълника, като не стигаме до средата и ги завиваме в една посока.
Оставяме да втаса повторно за 20 минути.Отгоре се намазва с разбитият с малко зехтин жълтък и слагаме в студена фурна, включена на 180 градуса на горен и долен реотан.
Ако в процеса на печене се зачерви прекалено отгоре, може да сложим алуминиево фолио.Пече се около час или до готовност, в зависимост от фурната ви.
Оставяме да втаса повторно за 20 минути.Отгоре се намазва с разбитият с малко зехтин жълтък и слагаме в студена фурна, включена на 180 градуса на горен и долен реотан.
Ако в процеса на печене се зачерви прекалено отгоре, може да сложим алуминиево фолио.Пече се около час или до готовност, в зависимост от фурната ви.
Ами това е.
Да ви е сладко!!!
Прощавайте ме и да Ви е простено!
Коментари
Публикуване на коментар