Пропускане към основното съдържание

Публикации

Ябълкови кексчета с хрупкав топинг

Ухание на ябълки, канела и масло....Ухание на есен... Рецептата е вариация на тези  Ябълкови мъфини  но вместо кисело мляко са приготвени с прясно и имат страхотен топящ се в устата топинг Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 2 яйца 1 ч.ч.захар 1 ч.ч. прясно мляко 1/2 ч.ч. олио  2 и 1/2 ч.ч. брашно 1 бакпулвер 1 ч.л. канела 2 средно големи ябълки За топинга: 60 гр. масло 1/2 пакет(70 гр.) чаени бисквити маслото и бисквитите се смилат в блендер на трохи Начин на приготвяне:  Яйцата, захарта, прясното мляко и олиото се разбиват с вилица, добавя се наведнъж брашното смесено с бакпулвера и канелата и се разбърква до усвояването му, дори и да има бучки, няма проблем. Накрая добавяме двете настъргани ябълки и разбъркваме хубаво. Формичките се пълнят на 2/3 и отгоре се поръсват маслените трохи, пекът се в предварително загрята на 180 градуса фурна, пробват се с клечка, за 18-20 минути са готови.

Сръбска погачица

Тази рецепта е една от любимите на моят син, и от доста време не бях я приготвяла, но днес времето е мрачно, а какво по-хубаво от това в това време да си на топло в кухнята и да ухае на топъл хляб .  Източника на рецептата е от тук Опитайте!Вкусно е!    Преди ерата на Фейсбук, това беше едно от местата, от които черпех кулинарно вдъхновение, а Лабрекс и нейните рецепти са любими у дома.Спазвам всички пропорции, като единствената промяна е, че за намазване ползвам равни части мас и краве масло и не мажа с яйце. 250 мл. прясно мляко  0,5 ч.л.сол   1 ч.л. захар   1 пакетче суха мая   3-3,5 ч.ч. брашно   100 гр. разтопена мас или краве масло - за намазване на питките   В топлото мляко се слагат солта, захарта, маята и 1-2ч.л. брашно, разбърква се и се оставя на топло да шупне.  След това се добавя брашното и се замесва средно твърдо тесто. Разделя се а 12 топчета, от тях се разточват питки колкото чаена чинийка,...

Овесени сладки с мед и сусамов тахан

Необходими продукти: 2 яйца 1 ч.ч. захар 3 с.л. мед 3 с.л. сусамов тахан 1/3 ч.ч. зехтин 1 бакпулвер 1 ч.ч. овесени трици 200г. финни овесени ядки ванилия В купа смесваме всички продукти без триците и ядките и смесваме добре.После добавяме овесените ядки и овесените трици и оставяме да почине 30 минути в хладилника.От тестото с леко навлажнени ръце оформяме топчета колкото орех и леко ги сплескваме.Нареждаме ги в застлана с хартия тава, като оставяме разстояние между тях.Пекът се 15-20 минути в загрята на 200 градуса фурна.След като се извадят се оставят да изстинат леко преди да ги извадите от тавата, защото са меки.

Конфитюр от люти чушки

 Тази рецепта е за онези, които обичат да експериментират с вкусовете.Доста наподобява купените азиатски чили сосове, но без Е-тата и консервантите.Приготвянето не отнема много време, а крайният резултат си заслужава. Необходими продукти: 25 червени люти чушки 2 глави кромид лук 4-5 скилидки чесън 250 мл. вода 160 мл. оцет сокът на два лимона 900 гр. захар  Чушлетата се измиват и се почистват от семките(желателно е тази операция да се извършва с ръкавици) и се нарязват на едро, лукът и чесънът също се нарязват на едри парчета.В блендер се слага водата и нарязаните зеленчуци и се смилат до гладка смес. В тенджера с дебело дъно изсипваме сместа,добавяме оцета, лимоновият сок и захарта и слагаме да заври, като бъркаме непрекъснато, за да се разтвори захарта.След като заври намаляваме котлона, обираме пяната и оставяме да къкри на тих огън около час.Още горещо насипваме в бурканчета и обръщаме с капачката на долу. Оригиналната рецепта може...

Средиземноморска тарта с риба тон, тиквички и чушки

Рецептата за тази бърза и много вкусна тарта видях за първи път в списание  BBC Good Food  и от тогава стана любима у дома. Необходимите продукти:    1 опаковка бутер тесто   2-3 с.л олио или зехтин 2 тиквички, едро настъргани 200 г. крем сирене с чесън  и подправки 185 г риба тон от консерва, отцедена и натрошена 2 печени чушки, нарязани на ивици 1 с.л. каперси, отцедени черни маслини без костилки Загрейте фурната на 200 градуса. Разстелете бутер тестото върху голяма тава, покрита с хартия за печене. Разрежете леко тестото на 1 см от краищата му, като внимавате да не го отрежете напълно. Набодете с вилица тестото навътре от ивицата. Печете 15 мин.Докато тестото се пече, в загрят тиган задушете настърганите  тиквички, докато омекнат, а водата се изпари. Оставете ги да изстинат малко, преди да ги смесите с крем сиренето. Извадете бутер тестото от фурната и натиснете леко с лъжица, ако има издути зони, без ивицата...

Содена питка

Необходими продукти: 500 грама брашно 1 кофичка кисело мляко 1 ч.л. сода за хляб 1 ч.л. сол 1 яйце 3 с.л. олио В дълбока купа пресяваме брашното заедно със содата и солта, правим кладенче и сипваме киселото мляко, яйцето и олиото.Замесваме меко тесто, разточваме и правим няколко вертикални и хоризонтални разреза с остър нож.Пече се в добре загрята на 200 градуса фурна около 35-40 минути.

Свинско със зеленчуци по китайски

Необходими продукти: 600 грама свинско месо нарязано на жулиени 6-7 средно големи пресни печурки 1 пакет зеленчуци китайски микс( моите са от Лидъл) 2 с.л. соев сос 1 с.л. оризов оцет(може и без него) 1 к.л. джинджифил на прах, или парченце пресен нарязан на ситно 1 к.л. чесън на прах 1к.л. лимонова трева на прах 1 с.л. с връх натурално нишесте 1 белтък Сол Олио Сварен ориз за гарнитура Месото се смесва с белтъка, нишестето, соевият сос, чесънът, джинджифила и лимоновата трева, разбърква се добре и се оставя поне за час да се маринова в хладилника.В сгорещен тиган се сипват3-4 с.л. олио и се изпържва месото за 10-15 минути, добавят се гъбите и зеленчуковият микс и се готви още 10-15 минути, зеленчуците трябва да останат хрупкави.Сервира се със сварен ориз.Според вкуса може да се добави и люта чушка или чили. 

Хрупкав хляб без месене

       Идеята и рецептата за този прекрасен, домашно приготвен хляб взех от блога на Илияна  Щъркелово гнездо  .Резултатът е прекрасно ухаещ хляб, с твърда, хрупкава коричка, точно такъв, какъвто го обичаме у дома.Няма да пиша отново рецептата, защото я спазих точно, другият път обаче ще пробвам да добавя маслини и сушени домати или пък чесън на прах. Рецептата може да намерите тук :   Хрупкав хляб без месене

Смокинов пай

Необходими продукти: за тестото: 200 грама брашно 1 ч.ч. захар 1 ванилия щипка сол 1/2 ч.ч. олио 1 яйце 2 с.л. студена вода за плънката: няколко добре узрели смокини 4 с.л захар 1/2 пакетче чаени бисквити В купа смесваме брашното, захарта и солта и правим кладенче по средата.В кладенчето сипваме олиото и студената вода и смесваме добре, получават се брашнени трохи, добавяме и яйцето и с ръце омесваме тестото, което оставяме за10-15 минути в хладилника. Охладеното тесто разстиламе на дъното на тава застлана с хартия, отгоре се нареждат изчистените и нарязани на шайби смокини, поръсва се със захар и натрошени бисквити.Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40 минути.

Галет с плодове

  За първи път приготвих Галет с праскови миналата година и от тогава това стана един от любимите летни десерти на децата.Рецептата, която ползвах тогава е тази  Галет с праскови  но с малки изменения в грамажа на продуктите. Пробвала съм със сливи, с ябълки, а днес реших да направя с бели череши, предвид изобилието от такива в овощната ни градина.  Продукти за тестото: 220 грама брашно 125 грама студено масло, нарязано на кубчета 5 с.л. захар 1 яйце За плънката: плодове(круши, ябълки, праскови,сливи или череши)почистени от семките и костилките и нарязани на филийки, черешите и сливите разполовени. 1 с.л. мед разтопен с няколко капки мляко или вода 3-4 с.л. захар за поръсване В купа поставяме брашното и го смесваме добре със захарта добавяме студеното масло нарязано на кубчета и започваме да претриваме между пръстите, докато стане като пясък.След това добавяме яйцето и оформяме тестото на топка.Завиваме то във фолио и оставяме в хладилн...

Кюфтета от тиквички

Необходими продукти: 2 ч.ч настъргана и отцедена от течноста тиквичка 2 яйца 1 ч.ч брашно 1 к.л. сух чесън сол на вкус 1 к.л. суха мая 1/2 връзка копър олио за пържене за млечният сос: 1 стрък пресен чесън 1/2 връзка копър 1 кофичка кисело мляко сол на вкус В купа смесваме отцедените тиквички и яйцата и разбъркваме, добавяме брашното смесено със солта, маята и сухият чесън и разбъркваме добре.Накрая добавяме нарязаният копър.Оставяме сместа да почине 10-15 минути.Трябва да е като гъсто кексово тесто.Загребваме с лъжица, и пържим в добре сгорещеното олио от двете страни.сервира се със млечно-чеснов сос.

Лучник

Лучникът е едно от любимите неща в нашето семейство, но не се подлъгвайте по името, всъщност месото в него е доста повече от лукът, но в нашият край му казват така, а всъщност май по-удачното име е "Месник" .В зависимост от сезона лукът, който ползвам може да е праз,зелен лук или кромид.И с трите вида става страхотно. Необходимите продукти: за тестото: 400 мл. айрян(1:1 кисело мляко и вода) 1 яйце 3 с.л. олио 1 ч.л. захар 1 ч.л. сол 1/2 кубче мая 750 гр. брашно за плънката: 600 гр. свинско месо( може и кайма, но с месо е по-вкусно) лук(2-3 глави кромид, или 2 стръка праз, или връзка пресен) 1 к.л.червен пипер чубрица, сол олио От продуктите за тестото замесваме меко тесто и го оставяме на топло да удвои обема си.  През това време приготвяме плънката, защото трябва да е добре изстинала.В 2-3 с.л.олио задушаваме лукът и месото нарязано на дребни парчета, когато водата се изпари и остане само на мазнина посоляваме, доб...