Лучник
Лучникът е едно от любимите неща в нашето семейство, но не се подлъгвайте по името, всъщност месото в него е доста повече от лукът, но в нашият край му казват така, а всъщност май по-удачното име е "Месник" .В зависимост от сезона лукът, който ползвам може да е праз,зелен лук или кромид.И с трите вида става страхотно.
Необходимите продукти:
за тестото:
- 400 мл. айрян(1:1 кисело мляко и вода)
- 1 яйце
- 3 с.л. олио
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1/2 кубче мая
- 750 гр. брашно
за плънката:
- 600 гр. свинско месо( може и кайма, но с месо е по-вкусно)
- лук(2-3 глави кромид, или 2 стръка праз, или връзка пресен)
- 1 к.л.червен пипер
- чубрица, сол
- олио
От продуктите за тестото замесваме меко тесто и го оставяме на топло да удвои обема си.
През това време приготвяме плънката, защото трябва да е добре изстинала.В 2-3 с.л.олио задушаваме лукът и месото нарязано на дребни парчета, когато водата се изпари и остане само на мазнина посоляваме, добавяме червеният пипер и чубрицата и оставяме да изстине.
Втасалото тесто премесваме няколко пъти с малко брашно и разточваме на правоъгълна кора върху добре набрашнен плот.Изстиналата плънка се разпределя равномерно.
Завиваме на руло и леко усукваме краищата.Навиваме на кравай в застлана с хартия тава и слагаме в студена фурна.
Включваме фурната на 220 градуса и печем около час, ако много започне да се препича отгоре може да сложите фолио.Времето за печене варира в зависимост от фурната, при мен отнема около час, час и 10 минути.
Коментари
Публикуване на коментар