Галет с плодове
За първи път приготвих Галет с праскови миналата година и от тогава това стана един от любимите летни десерти на децата.Рецептата, която ползвах тогава е тази Галет с праскови но с малки изменения в грамажа на продуктите. Пробвала съм със сливи, с ябълки, а днес реших да направя с бели череши, предвид изобилието от такива в овощната ни градина.
Продукти за тестото:
- 220 грама брашно
- 125 грама студено масло, нарязано на кубчета
- 5 с.л. захар
- 1 яйце
За плънката:
- плодове(круши, ябълки, праскови,сливи или череши)почистени от семките и костилките и нарязани на филийки, черешите и сливите разполовени.
- 1 с.л. мед разтопен с няколко капки мляко или вода
- 3-4 с.л. захар за поръсване
В купа поставяме брашното и го смесваме добре със захарта добавяме студеното масло нарязано на кубчета и започваме да претриваме между пръстите, докато стане като пясък.След това добавяме яйцето и оформяме тестото на топка.Завиваме то във фолио и оставяме в хладилника за 20 минути.
Върху наръсена с брашно хартия внимателно разточваме тестото, като се стремим да му придадем кръгла форма.Аз го набождам с вилица на няколко места преди да наредя плодовете.Подреждаме изчистените плодове, като оставяме по 2-3 см. в краищата, за да може да загърнем тестото.Прегъваме краищата и прехвърляме внимателно в тава.
Отгоре намазваме тестото и плодовете с четка с разтопеният мед и поръсваме със захар.В зависимост от вкусът ни може да добавим малко канела към нея, когато е с ябълки или круши става страхотно.Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 35-40 минути или до добиване на приятен загар.Най-вкусен е като се охлади.
Коментари
Публикуване на коментар