Идеята и рецептата за този прекрасен, домашно приготвен хляб взех от блога на Илияна Щъркелово гнездо .Резултатът е прекрасно ухаещ хляб, с твърда, хрупкава коричка, точно такъв, какъвто го обичаме у дома.Няма да пиша отново рецептата, защото я спазих точно, другият път обаче ще пробвам да добавя маслини и сушени домати или пък чесън на прах. Рецептата може да намерите тук:
Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...
Коментари
Публикуване на коментар