Сръбска погачица
Тази рецепта е една от любимите на моят син, и от доста време не бях я приготвяла, но днес времето е мрачно, а какво по-хубаво от това в това време да си на топло в кухнята и да ухае на топъл хляб.
Източника на рецептата е от тук Опитайте!Вкусно е!
Преди ерата на Фейсбук, това беше едно от местата, от които черпех кулинарно вдъхновение, а Лабрекс и нейните рецепти са любими у дома.Спазвам всички пропорции, като единствената промяна е, че за намазване ползвам равни части мас и краве масло и не мажа с яйце.
- 250 мл. прясно мляко
- 0,5 ч.л.сол
- 1 ч.л. захар
- 1 пакетче суха мая
- 3-3,5 ч.ч. брашно
- 100 гр. разтопена мас или краве масло - за намазване на питките
В топлото мляко се слагат солта, захарта, маята и 1-2ч.л. брашно, разбърква се и се оставя на топло да шупне.
След това се добавя брашното и се замесва средно твърдо тесто. Разделя се а 12 топчета, от тях се разточват питки колкото чаена чинийка, потапят се всяка една в чиния с разтопената мас или масло и се подреждат със застъпване в тава. Оставя се на топло 20-ина минути да втаса и се пече в загрята до 200 градуса фурна.След изваждането отцеждам в паничка излишната мазнина и намазвам отгоре питката.
Коментари
Публикуване на коментар