Пропускане към основното съдържание

Публикации

Салата с домати, патладжан и тиквички

 Днешното предложение е за една лятна салата, която може да бъде и основно ястие в топлите вечери. Салатата изисква малко предварителна подготовка, но пък резултатът си заслужава. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ : 2 патладжана 2 тиквички 2 големи розови домата 250-300 гр. твърдо краве или овче сирене(най-добре домашно)  магданоз  босилек 2-3 скилидки чесън  зехтин ябълков оцет сол  Патладжаните се обелват и нарязват на кубчета и се накисват в подсолена вода за половин час, след което се изплакват и подсушава. Тиквичките също се нарязват на кубчета. В тавата на фурната се застила хартия за печене, изсипват се тиквичките и патладжана, посоляват се, поливат се с малко зехтин и се пекът до готовност, като се разбъркват от време на време.   Докато те се пекът приготвяме дресинга. В блендера слагаме чесъна,  7-8 листа босилек и шепа магданоз, добавят се 100 мл. зехтин, сол и 1 с. л. ябълков оцет и всичко се блендира до еднородна смес. ...

Кюфтенца с пилешко и тиквички

 Днешната рецепта е изключително лесна и много вкусна, а и сега е сезона на тиквичките. Идеята откраднах от готвачът при Гала, но естествено имаше и малко импровизация. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: * две средни тиквички * 250 грама сварено пилешко месо или остатъци от печено пиле накъсано на дребно * 100 гр. кашкавал настърган на ситно ренде  * 80 гр. настърган Пармезан или Грана Падано(може да се замести с кашкавал) * 1яйце * 1 ч.ч хлебни трохи(Панко) може да се заменят и с галета, но в по малко количество * сол, чесън на прах и черен пипер.  Тиквичките настъргвам и посолявам, оставям ги в гевгир да се отцедят поне за 30 минути, след което ги изстисквам добре. В купа смесвам всички съставки и сместа оставям за още 10 минути в хладилника.  Оформям малки кюфтенца, нареждам ги в кошницата на еърфраера, напръсквам ги с малко олио и пека 20 минути на 200 градуса.  Могат да се изпекат и във фурната на 200 градуса за 20 минути с вентилатор ...

Великденски яйца(перашки)

 Днес ще ви покажа любимият ми напълно натурален начин за боядисване на яйца за Великден.Перашките са винаги различни и гарантирано никога няма да останат незабелязани. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ : Яйца Люспи от лук Интересни листа трева Връзка магданоз Оцет Марли Конец За боядисването са нужни външните люспи на лука, като най-добре е да има и червени и оранжеви. Люспите се нарязват на дребно.  Приготвят се няколко интересни листенца трева.  Върху суровото яйце се поставя листенце, притиска се с мокър пръст добре и се поръсва с нарязани люспи.  Върху марлята се разпределят още нарязани люспи, поставя се яйцето със залепеното листо надолу  и се завива на стегнато вързопче, като се завръзва с конец.   Така приготвените яйца се заливат със студена вода добавя се нарязаният магданоз и  100 мл. оцет и се слагат да се варят на тих огън. Варят се 10 минути сле...

Козунак(замесен в хлебопекарна)

   Днес е Велики четвъртък и по традиция е време да се замесят първите Великденски козунаци и да се боядисат яйцата.Сега ще си поговорим за козунака, а на яйцата съм отделила отделна публикация.  От почти 10 години приготвям сама козунаците за празника, но до сега все не стигах до това да споделя рецептата си тук.Първите години експериментирах с най-различни рецепти, но от няколко години си създадох своя комбинация, която е по вкуса на моето семейство.Всъщност няма нищо трудно и сложно в приготвянето им, ако си имате верен помощник в кухнята.Моят е една 10 годишна хлебопекарна, която ползвам основно за месене на тесто за питки и козунаци, а понякога и мекици :) Наличието на този помощник автоматично елиминира дългото месене и биене на тестото, както и затоплянето на стаята до температури близки до тези в сауна, каквито спомени имам от месенето на козунаци в детството ми.  Важно е продуктите, които използвате да са качествени, това ви гарантира и добри резултати.Нека ...

Лазарски кукли(обредни хлябове)

 Лазаров ден е един от най-любимите ми пролетни празници.Любим ми е не само, защото природата се събужда за нов живот и всичко избухва в цвят, а защото го свързвам с много мили и топли спомени от детството.Имаше време, когато селата не бяха пусти и тъжни, а бяха изпълнени с живот и ние градските деца обожавахме да ни изпратят на село при баба и дядо. Едно време нямаше социални мрежи от които да разбереш кой на кого е роднина и единственият начин бабите седящи на пейките пред къщите си да разберат кой си, беше, като ти зададът въпроса "Ти чия си?"   Е аз бях внучката на Лазар от Мирковци. Дядо всъщност се казаше Трифон, но всички го знаеха като Лазар, защото когато бил млад обикалял на Лазаров ден заедно с лазарките.На този ден баба ни обличаше в носии, които пазеше в старият скрин, слагаше ни венчета от цветя и с кошнички в ръка обикаляхме приятели и роднини из цялото село.  Преди да имам баба на село, понеже и тогава бабите ходеха на работа, аз имах прабаба на село....

Кюфтета със сос

 Днешната рецепта в никакъв случай не е за 100 хиляди лева и едва ли е достойна за Master chef или Hell's kitchen, но пък със сигурност е изключително вкусна, лесна и с достъпни продукти.   Това е една от онези манджички, които ти стоплят душата и навяват спомени за домашен уют. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ : (за 4 порции) 500 грама кайма 1 голяма глава лук  1 голям морков 1 кафена чашка ориз 3 големи картофа 1 чаена чаша домати от консерва  3-4 с.л. брашно олио чубрица, сол, черен пипер, червен пипер, магданоз Омесвам каймата с ориза, чубрица и черен пипер на вкус и оформям 8 кюфтета, които овалвам в брашно.В дълбока тенджера загрявам 3-4 с.л. олио и задушавам нарязаната на полумесеци глава лук и настъргания морков.  След като омекнат подправям със сол, червен пипер и чубрица и добавям доматите. Запържвам за кратко и доливам 1,5 л. вода.След като заври пускам кюфтенцата и оставям да ври на слаб огън под капак за 20-25 минути.  Добавям нарязаните на...

Влашка саламура с пиле

 От доста време се каня да напиша рецептата за тази толкова вкусна и лесна за приготвяне супа, която е традиционна за доста от селищата в Северозападна България. Сигурно всяко село, град и семейство си има свой начин на приготвяне, но резултатът винаги е страхотен. Това е начинът по който я приготвяме у нас, в никакъв случай не твърдя, че рецептата е автентична, но мога да твърдя, че е много вкусна. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ : *две пилешки бутчета *два-три домата *две чушки *няколко скилидки чесън *магданоз *сол *олио  В дълбока тава слагам бутчетата, посолявам ги и ги поливам с олио. Сипвам един пръст вода в тавата, добавям доматите и слагам да се пекът.  Когато доматите омекнат ги изваждам и допичам бутчетата. Тайната на вкусната саламура е да се запекът докато се карамелизира мазнината на дъното на тавата.  Чушките се изпичат и обелват, доматите също се обелват и всичко се срива в хаванче. В тавата се сипва вода, слагат се обезкостените бутчета, ...

Пълнени гъби

Въпреки, че съм от поколението Х, като типичен представител на зодия Близнаци съм на Ти със социалните мрежи, а в последно време Тик-Ток ми е фаворит. Сега ще си кажете, какво общо имат пълнените гъби с Тик-Ток 😄 Общото е, че това е поредната успешна рецепта видяна там, естествено леко променена от мен.  НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ  * 6 едри печурки * 150 грама прясно сирене(може и крема)  * 100 грама настърган пармезан * 50 грама кашкавал * 2-3 скилидки чесън или 1 ч.л. сух * 50 грама масло * няколко перца шивес(сибирски лук) или пресен лук * сол Обелвам гъбите, и нарязвам пънчетата на дребно и ги задушавам в маслото с чесъна. След като изстинат добавям сиренето, пармезан и лука и подправям със сол на вкус.  Напълвам гъбите и отгоре ги поръсвам с настърган кашкавал. Аз пекох в еърфраера на 180 градуса за 15 минути, предполагам, че във фурната ще им трябват 20-25 минути.  ДА ВИ Е СЛАДКО!!! 

Пилешки хапки в еърфраер

 Дълго време се чудих дали да се сдобия с това доста рекламирано чудо "фритюрник с горещ въздух", защото нещо не ми се връзваше как така, хем е пържено, хем няма мазнина.В крайна сметка съпругът ми реши вместо мен и така се сдобих с още един електроуред на който да търся място в кухнята ми.В крайна сметка се оказа, че сме направили една добра инвестиция, с оглед на рязкото повишение на цената на олиото.След първите опити с бланширани картофи, които наистина станаха страхотни реших да не изневерявам на себе си и да започна с експериментите.  Сега ще ви споделя рецептата за един успешен такъв, а именно така любимите на малки и големи пилешки хапки, в моят случай с хлебни трохи вместо с корнфлейкс.За пилешките хапки аз предпочитам обезкостени пилешки бутчета без кожа вместо филе, защото стават по-сочни.Другото важно нещо за сочни и вкусни хапки е предварителното мариноване на месото.Преди доста време в едно кулинарно предаване видях, че мариноват пилешкото с кисело мляко и от то...