Пропускане към основното съдържание

Козунак(замесен в хлебопекарна)

 



 Днес е Велики четвъртък и по традиция е време да се замесят първите Великденски козунаци и да се боядисат яйцата.Сега ще си поговорим за козунака, а на яйцата съм отделила отделна публикация.

 От почти 10 години приготвям сама козунаците за празника, но до сега все не стигах до това да споделя рецептата си тук.Първите години експериментирах с най-различни рецепти, но от няколко години си създадох своя комбинация, която е по вкуса на моето семейство.Всъщност няма нищо трудно и сложно в приготвянето им, ако си имате верен помощник в кухнята.Моят е една 10 годишна хлебопекарна, която ползвам основно за месене на тесто за питки и козунаци, а понякога и мекици :) Наличието на този помощник автоматично елиминира дългото месене и биене на тестото, както и затоплянето на стаята до температури близки до тези в сауна, каквито спомени имам от месенето на козунаци в детството ми.

 Важно е продуктите, които използвате да са качествени, това ви гарантира и добри резултати.Нека брашното да е за козунаци(става и с брашно за баница), маслото да е качествено, а яйцата и млякото по възможност домашни.

В къщи обичаме козунака да е сладък, но пък голямото количество захар прави тестото тежко и му пречи да втаса, ето защо добавям течна стевия към захарта.

Продуктите трябва да са на стайна температура.

Количеството на брашното е ориентировъчно и зависи от големината на яйцата, а и от самото брошно.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

  • Три средно големи яйца+един белтък(жълтъка отделяме за намазване)
  • 150 мл. прясно мляко
  • 100 гр. захар(+2 с.л. за поръсване)
  • 20 мл.течна стевия
  • 3 с.л олио
  • 20 гр. прясна мая
  • 100 гр. разтопено краве масло
  • 700 гр.брашно
  • по 1 капсула есенция ром, лимон и портокал
  • шоколадови перли, локум или стафиди накиснати в ром за плънката.

В купа разбивам яйцата със захарта, стевията, олиото и затопленото мляко, добавям маята и оставям да се активира за 10-15 минути.


 Изсипвам сместа в контейнера на хлебопекарната и добавям около 600 гр. брашно.Пускам на програма месене и втасване, която при мен е 30 мин.месене и 60 мин.втасване.


След като всичко се смеси започвам да добавям с лъжица по малко брашно докато тестото се събере на топка и не маже под бъркалките.


След това идва ред на разтопеното масло, което прибавям на малки порции, като изчаквам тестото да поеме добре маслото преди да добавя ново.Ако междувременно започне да се маже под бъркалката поръсвам с една-две щипки брашно.След като завърши месенето, пускам програмата още веднъж от начало, така се меси почти час.Тестото трябва да е меко и еластично.


Оставям да втасва докато удвои обема си,като може да го оставите в контейнера, или пък да го прехвърлите в купа, да го завиете със свежо фолио и да го сложите на топло.Внимавайте да не тръгне да ви търси обаче, защото после почистването е сложно.


От това количество тесто може да опечете един голям кръгъл или пък два продълговати козунака.В зависимост от това какви ще бъдат го разделяте върху добре намазнен плот на няколко топки(колкото фитили ще са ви нужни)Плънката също е по желание, в къщи обичаме с шоколад и с локум, особено сполучлив е с локум с пъпеш.Внимателно разтеглям всяко парче на правоъгълник и поръсвам избраната плънка, после навивам на руло.


Оформям козунака и го слагам в съда в който ще пека.Намазвам с разбитият с малко мляко жълтък и поръсвам със захар.


Слагам козунака в загрята на 170 градуса фурна, като на 15-тата минута покривам с фолио.Пека около 40 минути, но времето варира в зависимост от фурната.5 минути преди да го извадя махам фолиото.Охлаждам готовият козунак върху решетка.



Желая ви светли Великденски празници, 
бъдете добри 
и се 
обичайте.













Коментари

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Роле от свинска кожа и контрафиле

  Следващата рецепта не се препоръчва за вегетарианци, вегани, защитници на животни и хора със слаби сърца.Прасенцето чиято кожа е използвана в рецептата загуби живота си по хуманен начин, а ние ще отдадем дължимото му, като го изядем с удоволствие.   Първото и най-важно условие, за да ви се получи ролето е качеството на свинската кожа.Тя трябва да е тънка(другата става само за цървули) и добре почистена(епилирана) НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ свинска кожа свинско контрафиле 1 стрък праз зелев сок сол пушен червен пипер черен пипер, млян и на зърна чесън на прах бахар на зърна сол   Кожата се нарязва на правоъгълници, а контрафилето на много тънки резени.Бялата част на праза се нарязва на дребно.   Върху всяко парче кожа се слага от контрафилето натрито със сол, черен пипер, чесън на прах и пушен червен пипер. Отгоре се слага малко праз. Завива се на стегнато руло и се завързва здраво с конец.   Така оформените р...