Козунак(замесен в хлебопекарна)

 



 Днес е Велики четвъртък и по традиция е време да се замесят първите Великденски козунаци и да се боядисат яйцата.Сега ще си поговорим за козунака, а на яйцата съм отделила отделна публикация.

 От почти 10 години приготвям сама козунаците за празника, но до сега все не стигах до това да споделя рецептата си тук.Първите години експериментирах с най-различни рецепти, но от няколко години си създадох своя комбинация, която е по вкуса на моето семейство.Всъщност няма нищо трудно и сложно в приготвянето им, ако си имате верен помощник в кухнята.Моят е една 10 годишна хлебопекарна, която ползвам основно за месене на тесто за питки и козунаци, а понякога и мекици :) Наличието на този помощник автоматично елиминира дългото месене и биене на тестото, както и затоплянето на стаята до температури близки до тези в сауна, каквито спомени имам от месенето на козунаци в детството ми.

 Важно е продуктите, които използвате да са качествени, това ви гарантира и добри резултати.Нека брашното да е за козунаци(става и с брашно за баница), маслото да е качествено, а яйцата и млякото по възможност домашни.

В къщи обичаме козунака да е сладък, но пък голямото количество захар прави тестото тежко и му пречи да втаса, ето защо добавям течна стевия към захарта.

Продуктите трябва да са на стайна температура.

Количеството на брашното е ориентировъчно и зависи от големината на яйцата, а и от самото брошно.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

  • Три средно големи яйца+един белтък(жълтъка отделяме за намазване)
  • 150 мл. прясно мляко
  • 100 гр. захар(+2 с.л. за поръсване)
  • 20 мл.течна стевия
  • 3 с.л олио
  • 20 гр. прясна мая
  • 100 гр. разтопено краве масло
  • 700 гр.брашно
  • по 1 капсула есенция ром, лимон и портокал
  • шоколадови перли, локум или стафиди накиснати в ром за плънката.

В купа разбивам яйцата със захарта, стевията, олиото и затопленото мляко, добавям маята и оставям да се активира за 10-15 минути.


 Изсипвам сместа в контейнера на хлебопекарната и добавям около 600 гр. брашно.Пускам на програма месене и втасване, която при мен е 30 мин.месене и 60 мин.втасване.


След като всичко се смеси започвам да добавям с лъжица по малко брашно докато тестото се събере на топка и не маже под бъркалките.


След това идва ред на разтопеното масло, което прибавям на малки порции, като изчаквам тестото да поеме добре маслото преди да добавя ново.Ако междувременно започне да се маже под бъркалката поръсвам с една-две щипки брашно.След като завърши месенето, пускам програмата още веднъж от начало, така се меси почти час.Тестото трябва да е меко и еластично.


Оставям да втасва докато удвои обема си,като може да го оставите в контейнера, или пък да го прехвърлите в купа, да го завиете със свежо фолио и да го сложите на топло.Внимавайте да не тръгне да ви търси обаче, защото после почистването е сложно.


От това количество тесто може да опечете един голям кръгъл или пък два продълговати козунака.В зависимост от това какви ще бъдат го разделяте върху добре намазнен плот на няколко топки(колкото фитили ще са ви нужни)Плънката също е по желание, в къщи обичаме с шоколад и с локум, особено сполучлив е с локум с пъпеш.Внимателно разтеглям всяко парче на правоъгълник и поръсвам избраната плънка, после навивам на руло.


Оформям козунака и го слагам в съда в който ще пека.Намазвам с разбитият с малко мляко жълтък и поръсвам със захар.


Слагам козунака в загрята на 170 градуса фурна, като на 15-тата минута покривам с фолио.Пека около 40 минути, но времето варира в зависимост от фурната.5 минути преди да го извадя махам фолиото.Охлаждам готовият козунак върху решетка.



Желая ви светли Великденски празници, 
бъдете добри 
и се 
обичайте.













Коментари

Популярни публикации