Пропускане към основното съдържание

Лазарски кукли(обредни хлябове)



 Лазаров ден е един от най-любимите ми пролетни празници.Любим ми е не само, защото природата се събужда за нов живот и всичко избухва в цвят, а защото го свързвам с много мили и топли спомени от детството.Имаше време, когато селата не бяха пусти и тъжни, а бяха изпълнени с живот и ние градските деца обожавахме да ни изпратят на село при баба и дядо. Едно време нямаше социални мрежи от които да разбереш кой на кого е роднина и единственият начин бабите седящи на пейките пред къщите си да разберат кой си, беше, като ти зададът въпроса "Ти чия си?"   Е аз бях внучката на Лазар от Мирковци. Дядо всъщност се казаше Трифон, но всички го знаеха като Лазар, защото когато бил млад обикалял на Лазаров ден заедно с лазарките.На този ден баба ни обличаше в носии, които пазеше в старият скрин, слагаше ни венчета от цветя и с кошнички в ръка обикаляхме приятели и роднини из цялото село.

 Преди да имам баба на село, понеже и тогава бабите ходеха на работа, аз имах прабаба на село.Баба Пена беше най-милата дребна, жилава и трудолюбива баба. И до днес помня как ме учеше да меся, да правя качамак и любимата ми пилешка каша(за която обещавам скоро да пиша).

 Първите ми спомени от Лазаровден са свързани именно с нея и с малките хлебчета наречени Кукли, които тя задължително правеше на този ден и раздаваше на момичетата, които идваха да Лазаруват.След това тази традиция беше продължена и от баба, а сега аз я продължавам и ще я предам на моята дъщеря, защото традициите трябва да се пазят.


Баба правеше много малки куклички, за да има за всички Лазарки, но аз правя две големи, защото вече никой не ходи по къщите да Лазарува тук в града.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

  • 600 грама брашно плюс още малко за измесване на тестото
  • 20 гр. прясна мая
  • 400 мл.гъст айрян
  • две яйца
  • 1 с.л. захар
  • 4 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол

В купа слагам леко затопленият айрян заедно със захарта и маята да шупне.В дълбока купа пресявам брашното и солта, правя кладенче и слагам едното яйце плюс белтъка от второто, олиото и шупналата мая с мляко.
                                                          
 Замесвам меко тесто, връщам го в купата намазвам го с оло и го завивам със стреч фолио.Слагам тестото да втасва на топло докато удвои обема си.


 След като втаса тестото го разделям на 8 еднакви топки.


За всяка Кукла оформям четири фитила, три от тях сплитам на плитка, а от четвъртата офорям косата.

 Намазвам ги с разбит с малко мляко жълтък и ги слагам в студена фурна, която включвам на 200градуса.Докато загрее фурната, хлебчетата втасват втори път.Пекът се около 35-40 минути.



Коментари

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Сладко от смокини на фурна

  Есента е в разгара си, изпълнена с цветове и аромати.Обожавам този сезон, не само заради красотата му, а и заради това, че берем плодовете на труда ни в градината през лятото.Тази година двете ни смокини се отблагодариха за грижите с обилен плод, и той се превърна в невероятно ароматно сладко.Винаги, когато опитам сладко от смокини се сещам за една страхотна песен на Васил Найденов.  Този път обаче поради малкото време и многото задачи реших, че вместо да се въртя около котлона няколко часа, ще го изпека на фурна, така имах време да свърша и нещо друго междувременно.В моя случай, приготвих  Домашен бульон на кубчета  за зимата. Моите смокини бяха 8 кг. и ги пекох в две отделни тави, но в рецептата ще напиша пропорциите за 4 кг. като най общо пропорцията ми за сладка е на 1 кг. плод 500 гр.захар. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 4 кг. добре узрели, но не прекалено меки смокини 2 кг. захар 10 гр.(1 пакетче) лимонена киселина Смокините се из...