Влашка саламура с пиле
От доста време се каня да напиша рецептата за тази толкова вкусна и лесна за приготвяне супа, която е традиционна за доста от селищата в Северозападна България. Сигурно всяко село, град и семейство си има свой начин на приготвяне, но резултатът винаги е страхотен. Това е начинът по който я приготвяме у нас, в никакъв случай не твърдя, че рецептата е автентична, но мога да твърдя, че е много вкусна.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
*две пилешки бутчета
*два-три домата
*две чушки
*няколко скилидки чесън
*магданоз
*сол
*олио
В дълбока тава слагам бутчетата, посолявам ги и ги поливам с олио. Сипвам един пръст вода в тавата, добавям доматите и слагам да се пекът.
Когато доматите омекнат ги изваждам и допичам бутчетата. Тайната на вкусната саламура е да се запекът докато се карамелизира мазнината на дъното на тавата.
Чушките се изпичат и обелват, доматите също се обелват и всичко се срива в хаванче. В тавата се сипва вода, слагат се обезкостените бутчета, чушките и доматите, посолява се и се връща във фурната да заври, по този начин се деглазира мазнината от дъното и се овкусява бульона. След като се извади от фурната се овкусява със стрит чесън и обилно се поръсва с магданоз. Любителите на пикантното могат да добавят и стрита печена люта чушка.
Консумира се със студена бира,а ако си от Алтимир върви и с една малка домашна ракия 😉.
ДА ВИ Е СЛАДКО!!!
Никога не съм чувала за тази рецепта, ще я пробвам със сигурност.Благодаря!Пламена🙂
ОтговорИзтриване