Пилешки хапки в еърфраер



 Дълго време се чудих дали да се сдобия с това доста рекламирано чудо "фритюрник с горещ въздух", защото нещо не ми се връзваше как така, хем е пържено, хем няма мазнина.В крайна сметка съпругът ми реши вместо мен и така се сдобих с още един електроуред на който да търся място в кухнята ми.В крайна сметка се оказа, че сме направили една добра инвестиция, с оглед на рязкото повишение на цената на олиото.След първите опити с бланширани картофи, които наистина станаха страхотни реших да не изневерявам на себе си и да започна с експериментите.

 Сега ще ви споделя рецептата за един успешен такъв, а именно така любимите на малки и големи пилешки хапки, в моят случай с хлебни трохи вместо с корнфлейкс.За пилешките хапки аз предпочитам обезкостени пилешки бутчета без кожа вместо филе, защото стават по-сочни.Другото важно нещо за сочни и вкусни хапки е предварителното мариноване на месото.Преди доста време в едно кулинарно предаване видях, че мариноват пилешкото с кисело мляко и от тогава само така мариновам месото, като само подправките са различни, според случая.Стандартно хапките се овалват в галета или корнфлейкс, за да са хрупкави, но аз наскоро открих хлебните трохи, които са доста популярни в чуждите рецепти.Приготвям си ги сама, което е идеален начин за оползотворяване на стар хляб. В блендер смилам хляба на едри трохи и след това ги изсушавам във фурната на 100 градуса с вентилатор разтлани в тава върху хартия за печене.Съхранявам ги в херметически затворен буркан.


Необходими продукти:

За хапките:

  • 700 гр. обезкостени пилешки бутчета без кожа
  • 3 с.л. кисело мляко
  • 1 с.л. горчица
  • 2 с.л. соев сос
  • подправка за пиле на Котани
  • 2 ч.ч. хлебни трохи
  • 100 гр. настърган пармезан
  • сол
За чесновият сос:
  • 2 с.л. картофено нишесте
  • 250 мл. вода
  • 300 гр. майонеза
  • сол
  • чесън на гранули

Нарязвам месото на хапки и ги мариновам за 6 часа в киселото мляко, горчицата, соевият сос и подправката за пиле и прибирам в хладилника.
В купа смесвам трохите, пармезана и сол на вкус.
Овалвам всяка хапка в трохите и подреждам в кошницата на Еърфраера, като намазвам дъното с малко олио.капвам върху всяка по няколко капки олио.Пека на 200 градуса за 20 минути, като на 10-тата обръщам.
 

  За соса разтварям нишестето с водата в малка касерола и загрявам на котлона при непрекъснато бъркане докато се сгъсти, след което го изсипвам в купа и оставям да изстине.Добавям майонезата, солта и чесъна и пасирам.

Да ви е вкусно!!!

Коментари

Популярни публикации