Пропускане към основното съдържание

Публикации

Лазарски кукли(обредни хлябове)

 Лазаров ден е един от най-любимите ми пролетни празници.Любим ми е не само, защото природата се събужда за нов живот и всичко избухва в цвят, а защото го свързвам с много мили и топли спомени от детството.Имаше време, когато селата не бяха пусти и тъжни, а бяха изпълнени с живот и ние градските деца обожавахме да ни изпратят на село при баба и дядо. Едно време нямаше социални мрежи от които да разбереш кой на кого е роднина и единственият начин бабите седящи на пейките пред къщите си да разберат кой си, беше, като ти зададът въпроса "Ти чия си?"   Е аз бях внучката на Лазар от Мирковци. Дядо всъщност се казаше Трифон, но всички го знаеха като Лазар, защото когато бил млад обикалял на Лазаров ден заедно с лазарките.На този ден баба ни обличаше в носии, които пазеше в старият скрин, слагаше ни венчета от цветя и с кошнички в ръка обикаляхме приятели и роднини из цялото село.  Преди да имам баба на село, понеже и тогава бабите ходеха на работа, аз имах прабаба на село....

Кюфтета със сос

 Днешната рецепта в никакъв случай не е за 100 хиляди лева и едва ли е достойна за Master chef или Hell's kitchen, но пък със сигурност е изключително вкусна, лесна и с достъпни продукти.   Това е една от онези манджички, които ти стоплят душата и навяват спомени за домашен уют. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ : (за 4 порции) 500 грама кайма 1 голяма глава лук  1 голям морков 1 кафена чашка ориз 3 големи картофа 1 чаена чаша домати от консерва  3-4 с.л. брашно олио чубрица, сол, черен пипер, червен пипер, магданоз Омесвам каймата с ориза, чубрица и черен пипер на вкус и оформям 8 кюфтета, които овалвам в брашно.В дълбока тенджера загрявам 3-4 с.л. олио и задушавам нарязаната на полумесеци глава лук и настъргания морков.  След като омекнат подправям със сол, червен пипер и чубрица и добавям доматите. Запържвам за кратко и доливам 1,5 л. вода.След като заври пускам кюфтенцата и оставям да ври на слаб огън под капак за 20-25 минути.  Добавям нарязаните на...

Влашка саламура с пиле

 От доста време се каня да напиша рецептата за тази толкова вкусна и лесна за приготвяне супа, която е традиционна за доста от селищата в Северозападна България. Сигурно всяко село, град и семейство си има свой начин на приготвяне, но резултатът винаги е страхотен. Това е начинът по който я приготвяме у нас, в никакъв случай не твърдя, че рецептата е автентична, но мога да твърдя, че е много вкусна. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ : *две пилешки бутчета *два-три домата *две чушки *няколко скилидки чесън *магданоз *сол *олио  В дълбока тава слагам бутчетата, посолявам ги и ги поливам с олио. Сипвам един пръст вода в тавата, добавям доматите и слагам да се пекът.  Когато доматите омекнат ги изваждам и допичам бутчетата. Тайната на вкусната саламура е да се запекът докато се карамелизира мазнината на дъното на тавата.  Чушките се изпичат и обелват, доматите също се обелват и всичко се срива в хаванче. В тавата се сипва вода, слагат се обезкостените бутчета, ...

Пълнени гъби

Въпреки, че съм от поколението Х, като типичен представител на зодия Близнаци съм на Ти със социалните мрежи, а в последно време Тик-Ток ми е фаворит. Сега ще си кажете, какво общо имат пълнените гъби с Тик-Ток 😄 Общото е, че това е поредната успешна рецепта видяна там, естествено леко променена от мен.  НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ  * 6 едри печурки * 150 грама прясно сирене(може и крема)  * 100 грама настърган пармезан * 50 грама кашкавал * 2-3 скилидки чесън или 1 ч.л. сух * 50 грама масло * няколко перца шивес(сибирски лук) или пресен лук * сол Обелвам гъбите, и нарязвам пънчетата на дребно и ги задушавам в маслото с чесъна. След като изстинат добавям сиренето, пармезан и лука и подправям със сол на вкус.  Напълвам гъбите и отгоре ги поръсвам с настърган кашкавал. Аз пекох в еърфраера на 180 градуса за 15 минути, предполагам, че във фурната ще им трябват 20-25 минути.  ДА ВИ Е СЛАДКО!!! 

Пилешки хапки в еърфраер

 Дълго време се чудих дали да се сдобия с това доста рекламирано чудо "фритюрник с горещ въздух", защото нещо не ми се връзваше как така, хем е пържено, хем няма мазнина.В крайна сметка съпругът ми реши вместо мен и така се сдобих с още един електроуред на който да търся място в кухнята ми.В крайна сметка се оказа, че сме направили една добра инвестиция, с оглед на рязкото повишение на цената на олиото.След първите опити с бланширани картофи, които наистина станаха страхотни реших да не изневерявам на себе си и да започна с експериментите.  Сега ще ви споделя рецептата за един успешен такъв, а именно така любимите на малки и големи пилешки хапки, в моят случай с хлебни трохи вместо с корнфлейкс.За пилешките хапки аз предпочитам обезкостени пилешки бутчета без кожа вместо филе, защото стават по-сочни.Другото важно нещо за сочни и вкусни хапки е предварителното мариноване на месото.Преди доста време в едно кулинарно предаване видях, че мариноват пилешкото с кисело мляко и от то...

Бърза пица с пшенични тортили

Днешната рецепта е от типа "бързо, лесно и вкусно". В тези жеги никой не иска да се върти дълго около печката, но пък и никой няма да откаже вкусно парче пица.  НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ : за 4 пици * 8 пшенични тортили * доматен сос * настъргана моцарела * кашкавал * колбаси по ваш вкус, аз използвах два вида нарязан салам от Лидл и бекон * пресен босилек и зехтин за гарниране. Слагаме едната тортиля и я поръсваме с настърган кашкавал върху нея поставяме още една и намазваме с доматен сос и поръсваме с настъргана моцарела нареждаме колбасите и бекона поръсваме с настърган кашкавал и поливаме с малко зехтин. Пече се в предварително загрята на максимум фурна без вентилатор за 4-5 минути. Поръсваме с пресен босилек и консумираме с удоволствие. ДА ВИ Е СЛАДКО!!! 

Зеленчукови кюфтенца на фурна

 Днес осъзнах, че за последно съм писала тук точно когато започна цялата истерия с китайският грип.  И не, че през тази повече от година не съм готвила, но някак си все не намирах вдъхновение да споделям тук.  Дойде момента да се поправя и сега бързам да ви споделя една страхотна рецепта за зеленчукови кюфтенца на фурна с млечно-чеснов сос. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 2 тиквички 2 картофа 2 моркова 2 стръка пресен лук 2 яйца 1 ч.ч. фини овесени ядки 150 гр. кашкавал магданоз копър сол черен пипер За млечният сос: 2-3 скилидки чесън 125 гр. майонеза 250 гр. заквасена сметана 3 с.л. кисело мляко сол На едро ренде настъргваме тиквичките и картофите, посоляваме ги и оставяме да си пуснат водата за 15-20 минути.В дълбока купа настъргваме на ситното ренде морковите, добавяме добре отцедените и изтискани картофи, тиквички и настърганият кашкавал. Лукът и зелените подправки също наситняваме и добавяме в купата, слагаме овесените ядки и яйцата, поръсваме със сол и пипер на вкус. Омесваме...

Домашен дезинфектант за ръце

 След като по магазините и аптеките изчезнаха дезинфектантите за ръце, или пък наличните са с цената на злато, то май е време да повикаме Неволята и да си помогнем сами.След проучване в Пинтерест за рецепти за домашно приготвен дезинфектант се оказа, че 90% от рецептите съдържат гел от Алое Вера. До тук добре, но явно не само аз съм правила такова проучване и съм решила да викам Неволята на помощ, защото в няколко аптеки ударих на камък, даже в едната ме питаха, какво ни става та всички търсим Алое Вера гел :) Задълбочих проучването и открих рецепта в която вместо него се използва ленено семе. Всъщност всички гелове за дезинфекция на ръцете са на спиртна основа, а целта на гела е да им придаде желеобразна консистенция.Освен спирт рецептата съдържа етерично масло от чаено дърво и лавандула и глицерин-продукти, които все още са лесно достъпни и на нормални цени.Ако не намерите спирт може да го замените с водка :) Оригинала на рецептата може да видите тук  Овлажняващ, нату...

Кавърма

  Тази сутрин след нощната смяна минах през магазина да напазарувам, без да имам никакъв план, какво точно ще готвя.  Сигурно на всеки се е случвало да стои и да се чуди, какво да измисли за обяд или вечеря и да си няма никаква идея.В крайна сметка реших, че ще купя едно хубаво парче свински гърди и ще го мисля по-късно.  Първоначално реших, че ще заложа на класиката "Гърди с кисело зеле", ама пък едва вчера доядохме неделните сърми и този вариант отпадна.  Огледах се какво имам налично у дома и реших-кавърма ще е, ама не каква да е, а запечена на фурна с яйца.   Речено-сторено, запретнах ръкавите и след един час крайният резултат е на лице, обяда и вечерята за днес са подсигурени, а утре пак ще го мислим :) НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 800 гр. свински гърди без кост 2 големи глави кромид лук 1 стрък праз 3-4 стръка пресен лук 4-5 сушени домати 1 буркан печени червени чушки 300 мл. доматено пюре 6 яйца свинска мас сол чубрица ч...

Шведски канелени кифлички

  Нещо, което може би не знаете за мен е, че освен че обичам да готвя и плета в свободното си време, обожавам и да чета. В последните няколко години открих за себе си Скандинавската литература и най-вече Шведските криминалета.  Абсолютната ми фаворитка в този жанр е Камила Лекберг и нейната поредица за писателката Ерика Фалк, която винаги се оказва в центъра на събитията случващи се в малкото курортно градче Фелбака.  Сега ще си кажете, какво е общото между Шведски криминален роман и канелени кифлички?На пръв поглед нищо, но това е само на пръв поглед.  След като прочетох всичко издадено на български език от нея, установих, че във всеки от нейните романи поне по няколко пъти присъства сцена в която героите хапват канелени кифли, понякога с чаша чай, понякога с кафе и тези сцени винаги ми навяваха уют и почти можех да усетя във въздуха аромата на масло и канела.  След кратко проучване в интернет за мое учудване установих, че има разлика между канеле...

Баница с ябълки

 Хрупкава коричка със сладка плънка от ябълки и чаени бисквити и ухание на масло и канела...как ви звучи?На мен ми звучи, като баница с ябълки.Сега е сезона на сочните домашни ябълки и е идеалният момент да си я приготвите.Това е моят начин. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 1 пакет финни кори за баница 1 пакет чаени бисквити 125 гр. краве масло 7.5  с.л. захар 5-6 ябълки канела пудра захар за поръсване Вземаме 3 кори и намазваме хубаво най-горната с масло. Поръсваме с 2-3 с.л. натрошени бисквити Поръсваме с 1.5 с.л. захар и канела(количеството е според предпочитанията ви) Разпределяме част от настърганите ябълки Навиваме трите кори заедно на стегнато руло и го поставяме в тавата на фурната, застлана с хартия за печене и намазана с масло. По същият начин процедираме и с останалите кори, при мен от един пакет 400 гр. кори Фамилия се получават 5 рула, като последните две са от 4 кори.След като наредим всички в тавата намазва...