Пропускане към основното съдържание

Публикации

Пюре от карфиол с бекон, сметана и кашкавал(Кето рецепта)

 Карфиолът е зеленчук познат на хората още от древността и е доста популярен и по нашите географски ширини. Най-често се консумира под формата на туршии и много рядко, като част от готвени ястия.Карфиолът е много полезен за хората, които спазват режими за сваляне на килограми, защото той е от храните с отрицателен калориен баланс.В 100 гр.карфиол има само 22 ккал, богат е на фибри и е беден на захари-само 2.4 гр. Той е  отличен източник на вит.Ц в 100 гр. има 46.4 мг.   С внимание към неговата консумация трябва да подходят обаче хората страдащи от подагра, защото има високо съдържание на пурини, както и хората с проблеми с щитовидната жлеза поради съдържанието на гоитрогенни вещества, които пречат на правилното усвояване на йода.За всички останали обаче карфиолът е една добра и полезна храна, която е вкусна, засищаща и бедна на калории.  Във времето лично аз съм експериментирала с него в най-различни варианти от блат за пица, през шницели, та до бешамел от...

Желе от дюли

   Децата от няколко години ме карат да им направя желе от дюли, ама да е, като това на баба им.Винаги ми се е струвало сложно, а то се оказа, че въобще не е...даже и ми се получи. Необходими продукти: 4 кг. дюли захар(при мен бяха 2 кг, но количеството захар зависи от количеството сок) 10 гр. лимонена киселина вода индрише(по желание)  Дюлите се измиват и нарязват на едро заедно със семенниците, заливат се в дълбока тенджера с вода да ги покрие и се слагат да се варят. Варят се докато омекнат и сока стане с цвят на кехлибар.  Готовият сок се прецежда през марля и се измерва.На всеки литър сок се добавя по 1 кг. захар и се слага да ври.Вари се и се следи дали е готово, като капваме капка върху чинийка, ако не се стича значи е готово.  5 минути преди да свалим от огъня добавяме лимонената киселина.  Готовото желе се насипва още вряло в сухи и стерилизирани бурканчета и се затваря веднага, обръща се с капачката надолу докато изсти...

Чушки пълнени с кайма и карфиолен ориз

    Всяка домакиня си има нейна рецепта за пълнени чушки с кайма, аз също, но откакто спазваме Ниско Въглехидратен-Високо Мазнинен режим на хранене не съм приготвяла такива у дома. НВ-ВМ режим изключва ориза и затова трябваше да измисля алтернативен заместител, защото само с кайма ми стоят сбити и не са толкова вкусни, поне според мен. В доста рецепти на английски подходящи за  режима, като заместител на ориза използват карфиола, а аз много го уважавам в кухнята, пък и сама се убедих, че децата дори и не разбраха, че съм го ползвала в  Пиле с броколи и бешамел от карфиол  Иначе всичко останало в тази рецепта е същото, както в традиционната. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 2 ч.ч. карфиолен ориз 1 кг. мляно месо(аз си меля каймата, в този случай беше от свинска плешка) 1 глава лук 1 с.л. свинска мас(каймата от плешка е постничка, а тук гоним и мазнини) 1 с.л. чубрица 1 с.л. червен пипер 1/2 с.л.сол(ако ползвате готова кайма не добавяйте) 10-12 сурови ...

Сладко от смокини на фурна

  Есента е в разгара си, изпълнена с цветове и аромати.Обожавам този сезон, не само заради красотата му, а и заради това, че берем плодовете на труда ни в градината през лятото.Тази година двете ни смокини се отблагодариха за грижите с обилен плод, и той се превърна в невероятно ароматно сладко.Винаги, когато опитам сладко от смокини се сещам за една страхотна песен на Васил Найденов.  Този път обаче поради малкото време и многото задачи реших, че вместо да се въртя около котлона няколко часа, ще го изпека на фурна, така имах време да свърша и нещо друго междувременно.В моя случай, приготвих  Домашен бульон на кубчета  за зимата. Моите смокини бяха 8 кг. и ги пекох в две отделни тави, но в рецептата ще напиша пропорциите за 4 кг. като най общо пропорцията ми за сладка е на 1 кг. плод 500 гр.захар. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 4 кг. добре узрели, но не прекалено меки смокини 2 кг. захар 10 гр.(1 пакетче) лимонена киселина Смокините се из...

Домашен бульон на кубчета

  Всички знаем, колко вкусно става едно ястие или супа, когато му добавим 1-2 зеленчукови и пилешки бульона на кубчета.Всички обаче знаем, колко много химия има в тях, ето защо тази година реших да си направя алтернативни домашни бульони на кубчета.Моите са пилешки със зеленчуци и зеленчукови.  Най-добре е продуктите да са домашни, но дори и с тези от пазара пак ще имаме много по-малко вредни съставки, отколкото в купените.За пилешкият аз ползвах бульон от домашен петел, който си бях отделила предварително и замразила в камерата, като се постарах да има колкото се може повече от мазнината, която прави супата от домашно пиле жълта и ароматна.  Ако нямате домашно пиле, може и с купено, но ще ви издам една тайна, която научих преди дни от човек, който е експерт по храните и с която ще отделите голяма част от антибиотиците и другите гадости, с които са наблъскани купешките пилета.  Слагате вода да заври и пускате месото за 5 минути, след което изваждате ме...

Сладкиш със смокини

 Астрономическата есен настъпи и е редно да я посрещнем с един сладкиш с аромат на есен и отиващо си лято.Сладки, като мед смокини, черен шоколад и аромат на ванилия са идеалната комбинация.Тази година смокините в двора се отблагодариха за грижите ни с много плодове, които благодарение на топлият септември станаха огромни и успяха да узреят, въпреки че сме доста на север от ширините на които виреят.Ще има и за сладко и за сладкиши и за хапване директно от дървото. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ мерителната ми чаша е с вместимост 240 мл. 4 яйца 1 и 1/2 ч.ч. захар 1 ч.ч. кисело мляко 2 и 1/2 ч.ч. брашно 1/2 ч.ч. олио 2 ванилии 1 бакпулвер 100 гр. черен шоколад 6 големи, добре узрели смокини В купа разбиваме яйцата и захарта до побеляване с миксер. После добавяме киселото мляко, олиото и на бавни обороти смесваме до еднородна смес. След това на няколко пъти добавяме брашното смесено с бакпулвера и ванилията. Към готовата смес добавяме ш...

Патладжан кебап

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 4-5 средно големи патладжана 1 кг.мляно месо от свинска плешка или телешко 250 гр. моцарела или кашкавал 1 консерва(500мл.) домати 2 яйца подправка за кайма Измиваме патладжаните, надупчваме ги на две-три места с нож и ги слагаме да се пекът. Обелваме изпечените патладжани и ги оставяме да изстинат. Правим разрези в патладжаните и слагаме моцарела. Омесваме каймата с две яйца и подправките.Аз ползвам тази ориенталска подправка. Върху парче стреч фолио поставяме част от каймата, разстиламе я и слагаме отгоре патладжана. Навиваме, като бонбон, така че каймата да обгърне патладжана отвсякъде. В тавата наливаме доматите и отгоре подреждаме обвитите с кайма патладжани. Запичаме за 40 минути в загрята на 200 градуса фурна. Поръсваме обилно с пресен магданоз и сервираме. ДА ВИ Е СЛАДКО!!! 

Пиле с броколи и бешамел от карфиол(Ниско въглехидратна рецепта)

Тази рецепта е за онези от вас, които обичат да експериментират, тя е подходяща за спазващите ниско-въглехидратен режим на хранене, а също и за тези, които избягват глутена. Оригиналната рецепта може да видите  ТУК Пиле с броколи звучи съвсем обикновено, но бешамел от карфиол сигурно ви звучи странно.Гарантирам ви, че ако не знаете, че не е истински бешамел, няма да усетите разлика.Вкусът на броколите замаскира аромата на карфиол, а консистенцията е точно, като на класическият бешамел приготвен с брашно и мляко. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 1 глава карфиол 500 гр. пилешко бонфиле 2 пакета замразени броколи 100 гр.масло 100 гр. сирене Чедър(може да се замени и с кашкавал) сол, черен пипер 1с.л хранителна мая(по желание)  ТУК може да прочетете, за качествата и ползите от неактивната хранителна мая. Първо сваряваме карфиола докато омекне, изваждаме го от водата, но запазваме част от нея.В блендер пюрираме свареният карфиол подправен със сол и черен пипер ...

Руло от тиквички

  Докато сме все още в сезона на тиквичките, да ви предложа и една рецепта за студено руло от тиквички с плънка от крема сирене, кашкавал и бекон.Рецептата е подходяща за хората, които избягват глутен, и също за спазващите ниско-въглехидратен режим на хранене. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: ЗА РУЛОТО: 500 гр. настъргани тиквички 6 яйца 200 грама настъргана моцарела или кашкавал копър сол 1 с.л.зехтин ЗА ПЛЪНКАТА: 250 гр. крема сирене 100 гр. настърган кашкавал 200 гр. бекон на слайсове  Първо настъргваме тиквичките и ги слагаме в гевгир да се отцедят за 30 минути.В купа разбиваме яйцата, добавяме добре отцедените тиквички, моцарелата(кашкавала) и подправяме със сол и наситнен копър.В правоъгълна тава застлана с хартия за печене и леко намазана със зехтин изсипваме сместа и я разпределяме равномерно. Печем 25минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, първите 10 минути на вентилатор, а после на горен и долен реотан. Готовият бла...