Пропускане към основното съдържание

Пиле с броколи и бешамел от карфиол(Ниско въглехидратна рецепта)


Тази рецепта е за онези от вас, които обичат да експериментират, тя е подходяща за спазващите ниско-въглехидратен режим на хранене, а също и за тези, които избягват глутена.
Оригиналната рецепта може да видите ТУК
Пиле с броколи звучи съвсем обикновено, но бешамел от карфиол сигурно ви звучи странно.Гарантирам ви, че ако не знаете, че не е истински бешамел, няма да усетите разлика.Вкусът на броколите замаскира аромата на карфиол, а консистенцията е точно, като на класическият бешамел приготвен с брашно и мляко.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

  • 1 глава карфиол
  • 500 гр. пилешко бонфиле
  • 2 пакета замразени броколи
  • 100 гр.масло
  • 100 гр. сирене Чедър(може да се замени и с кашкавал)
  • сол, черен пипер
  • 1с.л хранителна мая(по желание) ТУК може да прочетете, за качествата и ползите от неактивната хранителна мая.

Първо сваряваме карфиола докато омекне, изваждаме го от водата, но запазваме част от нея.В блендер пюрираме свареният карфиол подправен със сол и черен пипер и по желание 1 с.л неактивна хранителна мая, която му придава лек привкус на сирене.

Ако сместа е прекалено гъста добавяме малко от водата, в която сме сварили карфиола. Консистенцията трябва да е гладка и кремообразна.

В тиган загряваме маслото и запържваме пилешкото месо нарязано на късчета, след като се запържи месото, добавяме броколите, посоляваме и задушаваме до омекване на броколите.

Махаме от котлона и заливаме с бешамела,
 разбъркваме добре.

Поръсваме обилно с настърган Чедър или кашкавал.


Запичаме във фурната за около 30 минути.


Надявам се да съм предизвикала вашето любопитство и да пробвате тази лесна, здравословна и много вкусна рецепта.
Журито у дома в лицето на моята дъщеря, която е страхотен почитател на класическата рецепта за пиле с броколи и бешамел се произнесе, че експеримента е сполучлив и дори не разбра, кое беше различното.



ДА ВИ Е СЛАДКО!!!











Коментари

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Сладко от смокини на фурна

  Есента е в разгара си, изпълнена с цветове и аромати.Обожавам този сезон, не само заради красотата му, а и заради това, че берем плодовете на труда ни в градината през лятото.Тази година двете ни смокини се отблагодариха за грижите с обилен плод, и той се превърна в невероятно ароматно сладко.Винаги, когато опитам сладко от смокини се сещам за една страхотна песен на Васил Найденов.  Този път обаче поради малкото време и многото задачи реших, че вместо да се въртя около котлона няколко часа, ще го изпека на фурна, така имах време да свърша и нещо друго междувременно.В моя случай, приготвих  Домашен бульон на кубчета  за зимата. Моите смокини бяха 8 кг. и ги пекох в две отделни тави, но в рецептата ще напиша пропорциите за 4 кг. като най общо пропорцията ми за сладка е на 1 кг. плод 500 гр.захар. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 4 кг. добре узрели, но не прекалено меки смокини 2 кг. захар 10 гр.(1 пакетче) лимонена киселина Смокините се из...