Домашен бульон на кубчета
Всички знаем, колко вкусно става едно ястие или супа, когато му добавим 1-2 зеленчукови и пилешки бульона на кубчета.Всички обаче знаем, колко много химия има в тях, ето защо тази година реших да си направя алтернативни домашни бульони на кубчета.Моите са пилешки със зеленчуци и зеленчукови.
Най-добре е продуктите да са домашни, но дори и с тези от пазара пак ще имаме много по-малко вредни съставки, отколкото в купените.За пилешкият аз ползвах бульон от домашен петел, който си бях отделила предварително и замразила в камерата, като се постарах да има колкото се може повече от мазнината, която прави супата от домашно пиле жълта и ароматна.
Ако нямате домашно пиле, може и с купено, но ще ви издам една тайна, която научих преди дни от човек, който е експерт по храните и с която ще отделите голяма част от антибиотиците и другите гадости, с които са наблъскани купешките пилета.
Слагате вода да заври и пускате месото за 5 минути, след което изваждате месото, изхвърляте водата и слагате пилето да се вари в нова.След като се свари добре, прецеждате бульона и го ползвате за нашата рецепта.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За пилешки бульон със зеленчуци:
- 1 литър пилешки бульон
- 2 зелени чушки
- 1 червена чушка
- 2 големи моркови
- 1 глава лук
- 1 връзка магданоз
- корени от магданоз
- сол
- резен или листа целина(по желание)
За зеленчуков бульон:
- 800 мл. вода
- 200 мл. зехтин
- 2 зелени чушки
- 1 червена чушка
- 2 големи моркови
- 1 глава лук
- 1 връзка магданоз
- корени от магданоз
- сол
- резен или листа целина(по желание)
В приготвянето няма никаква философия, просто слагаме всички продукти в блендер и ги смиламе до хомогенизиране.
Готовата течност наливаме във формички за лед, или в найлонови пликчета за лед и замразяваме.
Когато замръзнат добре, тези от пластмасовите формички може да ги извадим и да ги сложим в пликчета, надписваме и прибираме във фризера.
Ами това е, просто, бързо и много полезно.
Коментари
Публикуване на коментар