Домашен бульон на кубчета




 Всички знаем, колко вкусно става едно ястие или супа, когато му добавим 1-2 зеленчукови и пилешки бульона на кубчета.Всички обаче знаем, колко много химия има в тях, ето защо тази година реших да си направя алтернативни домашни бульони на кубчета.Моите са пилешки със зеленчуци и зеленчукови.
 Най-добре е продуктите да са домашни, но дори и с тези от пазара пак ще имаме много по-малко вредни съставки, отколкото в купените.За пилешкият аз ползвах бульон от домашен петел, който си бях отделила предварително и замразила в камерата, като се постарах да има колкото се може повече от мазнината, която прави супата от домашно пиле жълта и ароматна.
 Ако нямате домашно пиле, може и с купено, но ще ви издам една тайна, която научих преди дни от човек, който е експерт по храните и с която ще отделите голяма част от антибиотиците и другите гадости, с които са наблъскани купешките пилета.
 Слагате вода да заври и пускате месото за 5 минути, след което изваждате месото, изхвърляте водата и слагате пилето да се вари в нова.След като се свари добре, прецеждате бульона и го ползвате за нашата рецепта.




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За пилешки бульон със зеленчуци:
  • 1 литър пилешки бульон
  • 2 зелени чушки
  • 1 червена чушка
  • 2 големи моркови
  • 1 глава лук
  • 1 връзка магданоз
  • корени от магданоз
  • сол
  • резен или листа целина(по желание)


За зеленчуков бульон:
  • 800 мл. вода
  • 200 мл. зехтин
  • 2 зелени чушки
  • 1 червена чушка
  • 2 големи моркови
  • 1 глава лук
  • 1 връзка магданоз
  • корени от магданоз
  • сол
  • резен или листа целина(по желание)
 В приготвянето няма никаква философия, просто слагаме всички продукти в блендер и ги смиламе до хомогенизиране.



Готовата течност наливаме във формички за лед, или в найлонови пликчета за лед и замразяваме.




Когато замръзнат добре, тези от пластмасовите формички може да ги извадим и да ги сложим в пликчета, надписваме и прибираме във фризера.


Ами това е, просто, бързо и много полезно.

Коментари

Популярни публикации