Пропускане към основното съдържание

Сладко от смокини на фурна


 Есента е в разгара си, изпълнена с цветове и аромати.Обожавам този сезон, не само заради красотата му, а и заради това, че берем плодовете на труда ни в градината през лятото.Тази година двете ни смокини се отблагодариха за грижите с обилен плод, и той се превърна в невероятно ароматно сладко.Винаги, когато опитам сладко от смокини се сещам за една страхотна песен на Васил Найденов.




 Този път обаче поради малкото време и многото задачи реших, че вместо да се въртя около котлона няколко часа, ще го изпека на фурна, така имах време да свърша и нещо друго междувременно.В моя случай, приготвих Домашен бульон на кубчета за зимата.
Моите смокини бяха 8 кг. и ги пекох в две отделни тави, но в рецептата ще напиша пропорциите за 4 кг. като най общо пропорцията ми за сладка е на 1 кг. плод 500 гр.захар.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

  • 4 кг. добре узрели, но не прекалено меки смокини
  • 2 кг. захар
  • 10 гр.(1 пакетче) лимонена киселина


Смокините се измиват и почистват от дръжките.



Подреждат се в дълбока тава и се поръсват със захарта.Така престояват 24 часа в хладилника.



Слагат се да се пекът на 220 градуса във фурната, като от време на време внимателно се разбъркват.Аз ги разбърках не повече от 3-4 пъти за цялото печене.
При мен печенето отне 2 часа и 30 минути, но вие пробвайте някъде към вторият час
дали сиропът се е сгъстил.Върху студена чинийка капнете капка сироп и наклонете, ако не се стича, значи е готово. Прибавете лимонената киселина, разбъркайте и оставете за още 5 минути във фурната.




Готовото сладко се насипва още вряло в сухи и горещи бурканчета
(моите ги загрявам във фурната)
Затварят се веднага с капачките и се обръщат с дъното нагоре.
Аз не стерилизирам сладката, и не съм имала никога провали, но вие, ако искате може да ги кипнете за 5 минути за капачка.
Единственото за което съжалявам е, че не мога да го опитам, но режимът не позволява.
Дегустаторите ми обаче казаха, че е невероятно и, че ще изяде много палачинки през зимата.


ДА ВИ Е СЛАДКО!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.