Сладко от смокини на фурна


 Есента е в разгара си, изпълнена с цветове и аромати.Обожавам този сезон, не само заради красотата му, а и заради това, че берем плодовете на труда ни в градината през лятото.Тази година двете ни смокини се отблагодариха за грижите с обилен плод, и той се превърна в невероятно ароматно сладко.Винаги, когато опитам сладко от смокини се сещам за една страхотна песен на Васил Найденов.




 Този път обаче поради малкото време и многото задачи реших, че вместо да се въртя около котлона няколко часа, ще го изпека на фурна, така имах време да свърша и нещо друго междувременно.В моя случай, приготвих Домашен бульон на кубчета за зимата.
Моите смокини бяха 8 кг. и ги пекох в две отделни тави, но в рецептата ще напиша пропорциите за 4 кг. като най общо пропорцията ми за сладка е на 1 кг. плод 500 гр.захар.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

  • 4 кг. добре узрели, но не прекалено меки смокини
  • 2 кг. захар
  • 10 гр.(1 пакетче) лимонена киселина


Смокините се измиват и почистват от дръжките.



Подреждат се в дълбока тава и се поръсват със захарта.Така престояват 24 часа в хладилника.



Слагат се да се пекът на 220 градуса във фурната, като от време на време внимателно се разбъркват.Аз ги разбърках не повече от 3-4 пъти за цялото печене.
При мен печенето отне 2 часа и 30 минути, но вие пробвайте някъде към вторият час
дали сиропът се е сгъстил.Върху студена чинийка капнете капка сироп и наклонете, ако не се стича, значи е готово. Прибавете лимонената киселина, разбъркайте и оставете за още 5 минути във фурната.




Готовото сладко се насипва още вряло в сухи и горещи бурканчета
(моите ги загрявам във фурната)
Затварят се веднага с капачките и се обръщат с дъното нагоре.
Аз не стерилизирам сладката, и не съм имала никога провали, но вие, ако искате може да ги кипнете за 5 минути за капачка.
Единственото за което съжалявам е, че не мога да го опитам, но режимът не позволява.
Дегустаторите ми обаче казаха, че е невероятно и, че ще изяде много палачинки през зимата.


ДА ВИ Е СЛАДКО!!!

Коментари

Популярни публикации