Пропускане към основното съдържание

Публикации

Содена питка

Необходими продукти: 500 грама брашно 1 кофичка кисело мляко 1 ч.л. сода за хляб 1 ч.л. сол 1 яйце 3 с.л. олио В дълбока купа пресяваме брашното заедно със содата и солта, правим кладенче и сипваме киселото мляко, яйцето и олиото.Замесваме меко тесто, разточваме и правим няколко вертикални и хоризонтални разреза с остър нож.Пече се в добре загрята на 200 градуса фурна около 35-40 минути.

Свинско със зеленчуци по китайски

Необходими продукти: 600 грама свинско месо нарязано на жулиени 6-7 средно големи пресни печурки 1 пакет зеленчуци китайски микс( моите са от Лидъл) 2 с.л. соев сос 1 с.л. оризов оцет(може и без него) 1 к.л. джинджифил на прах, или парченце пресен нарязан на ситно 1 к.л. чесън на прах 1к.л. лимонова трева на прах 1 с.л. с връх натурално нишесте 1 белтък Сол Олио Сварен ориз за гарнитура Месото се смесва с белтъка, нишестето, соевият сос, чесънът, джинджифила и лимоновата трева, разбърква се добре и се оставя поне за час да се маринова в хладилника.В сгорещен тиган се сипват3-4 с.л. олио и се изпържва месото за 10-15 минути, добавят се гъбите и зеленчуковият микс и се готви още 10-15 минути, зеленчуците трябва да останат хрупкави.Сервира се със сварен ориз.Според вкуса може да се добави и люта чушка или чили. 

Хрупкав хляб без месене

       Идеята и рецептата за този прекрасен, домашно приготвен хляб взех от блога на Илияна  Щъркелово гнездо  .Резултатът е прекрасно ухаещ хляб, с твърда, хрупкава коричка, точно такъв, какъвто го обичаме у дома.Няма да пиша отново рецептата, защото я спазих точно, другият път обаче ще пробвам да добавя маслини и сушени домати или пък чесън на прах. Рецептата може да намерите тук :   Хрупкав хляб без месене

Смокинов пай

Необходими продукти: за тестото: 200 грама брашно 1 ч.ч. захар 1 ванилия щипка сол 1/2 ч.ч. олио 1 яйце 2 с.л. студена вода за плънката: няколко добре узрели смокини 4 с.л захар 1/2 пакетче чаени бисквити В купа смесваме брашното, захарта и солта и правим кладенче по средата.В кладенчето сипваме олиото и студената вода и смесваме добре, получават се брашнени трохи, добавяме и яйцето и с ръце омесваме тестото, което оставяме за10-15 минути в хладилника. Охладеното тесто разстиламе на дъното на тава застлана с хартия, отгоре се нареждат изчистените и нарязани на шайби смокини, поръсва се със захар и натрошени бисквити.Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40 минути.

Галет с плодове

  За първи път приготвих Галет с праскови миналата година и от тогава това стана един от любимите летни десерти на децата.Рецептата, която ползвах тогава е тази  Галет с праскови  но с малки изменения в грамажа на продуктите. Пробвала съм със сливи, с ябълки, а днес реших да направя с бели череши, предвид изобилието от такива в овощната ни градина.  Продукти за тестото: 220 грама брашно 125 грама студено масло, нарязано на кубчета 5 с.л. захар 1 яйце За плънката: плодове(круши, ябълки, праскови,сливи или череши)почистени от семките и костилките и нарязани на филийки, черешите и сливите разполовени. 1 с.л. мед разтопен с няколко капки мляко или вода 3-4 с.л. захар за поръсване В купа поставяме брашното и го смесваме добре със захарта добавяме студеното масло нарязано на кубчета и започваме да претриваме между пръстите, докато стане като пясък.След това добавяме яйцето и оформяме тестото на топка.Завиваме то във фолио и оставяме в хладилн...

Кюфтета от тиквички

Необходими продукти: 2 ч.ч настъргана и отцедена от течноста тиквичка 2 яйца 1 ч.ч брашно 1 к.л. сух чесън сол на вкус 1 к.л. суха мая 1/2 връзка копър олио за пържене за млечният сос: 1 стрък пресен чесън 1/2 връзка копър 1 кофичка кисело мляко сол на вкус В купа смесваме отцедените тиквички и яйцата и разбъркваме, добавяме брашното смесено със солта, маята и сухият чесън и разбъркваме добре.Накрая добавяме нарязаният копър.Оставяме сместа да почине 10-15 минути.Трябва да е като гъсто кексово тесто.Загребваме с лъжица, и пържим в добре сгорещеното олио от двете страни.сервира се със млечно-чеснов сос.

Лучник

Лучникът е едно от любимите неща в нашето семейство, но не се подлъгвайте по името, всъщност месото в него е доста повече от лукът, но в нашият край му казват така, а всъщност май по-удачното име е "Месник" .В зависимост от сезона лукът, който ползвам може да е праз,зелен лук или кромид.И с трите вида става страхотно. Необходимите продукти: за тестото: 400 мл. айрян(1:1 кисело мляко и вода) 1 яйце 3 с.л. олио 1 ч.л. захар 1 ч.л. сол 1/2 кубче мая 750 гр. брашно за плънката: 600 гр. свинско месо( може и кайма, но с месо е по-вкусно) лук(2-3 глави кромид, или 2 стръка праз, или връзка пресен) 1 к.л.червен пипер чубрица, сол олио От продуктите за тестото замесваме меко тесто и го оставяме на топло да удвои обема си.  През това време приготвяме плънката, защото трябва да е добре изстинала.В 2-3 с.л.олио задушаваме лукът и месото нарязано на дребни парчета, когато водата се изпари и остане само на мазнина посоляваме, доб...

Торта "Шоколадово изкушение"

Необходими продукти: 1 ч.ч.-240 мл. За блата: 4 яйца на стайна температура 2 ч.ч. захар 1/2 ч.ч. олио 1 1/2 ч.ч. брашно 1/2 ч.ч. какао 250 мл гореща вода 1 бакпулвер 2 ванилии Бял крем: 200 грама крема сирене или маскарпоне 1 ч.ч. пудра захар 200 грама разтопен бял шоколад 150 мл. сладкарска сметана Шоколадов ганаш: 350 мл.сладкарска сметана 200 гр. натурален шоколад За декорация 2 кутии шоколадови пръстчета на Милка 4 яйца и 2 ч.ч захар се разбиват до побеляване, на тънка струйка се добавя ½ ч.ч. олио.Добавят се на три пъти 1 ½ ч.ч. брашно и ½ ч.ч. какао, 1 бакпулвер и 2 ванилии като се бърка със шпатула само в една посока.Накрая на тънка струйка като се разбива с миксера на ниска скорост се добавят 250 мл. гореща вода. Сместа се изсипва в кръгла форма за торта с диаметър 23 см. и се пече около 40-45 минути  в предварително загрята на 200 градуса фурна.След като блата се опече, фурната се изключва, вр...

Хрупкави пилешки филета

Необходими продукти за 4 порции: 800 грама пилешко филе 3 с.л. кисело мляко 1 с.л. соев сос 2 с.л. зехтин 1 к.л. чесън на прах сол на вкус клонка пресен розмарин 6 с.л. корнфлейкс 3 с.л. галета 2 с.л. сусам Нарязваме филето на ленти с дебелина 2-3 см. и го мариноваме за 2-3 часа в млякото, зехтина, соевият сос, нарязаният розмарин, солта и чесъна. В купа смесваме натрошеният корнфлейкс, галетата и сусама, овалваме всяко филенце от всички страни и ги подреждаме в тава застлана с хартия за печене и намазана с олио.Поливаме със струйка олио и отгоре и печем в предварително загрята на 160 градуса фурна на вентилатор за около 30 минути.

Коприва с яйца и сирене

  Пролетта дойде с пълна сила и е време да се хванем за зелено.Покрай оградата ми е пораснала страхотна млада коприва и днес менюто ще е копривено.Любимата ми рецепта я знам от мама и това е единственият начин по който я приготвям. Необходими продукти: 3 двойни шепи връхчета от коприва 4 с.л. брашно 4 яйца 200 грама сирене сол, чесън на прах олио Добре измитата коприва слагаме да се свари за 25-30 минути.След което я отцеждаме, като заделяме 600 мл. от водата в която е вряла.Пасираме копривата и я смесваме с водата.  В дълбок тиган или тенджера загряваме 4-5 с.л олио и запържваме брашното докато добие златист цвят, след което при непрекъснато бъркане добавяме пасираната коприва.след като клокне за 2-3 минути, чукваме яйцата и готвим още 5-6 минутки, като непрекъснато разбъркваме.Подправяме със сол и чесън на прах.След като оттеглим от огъня, добавяме натрошеното сирене.По-желание гарнираме с лют червен пипер.

Мъфини със сладко от смокини

Поредната успешна импровизация с аромат на ром и вкус на смокини, която се оказа много вкусна и събра овациите на дегустаторите у дома. необходими продукти за 20 броя: 1 ч.ч. =240 мл. 2 яйца 1ч.ч. захар 1ч.ч. прясно мляко 1/2 ч.ч. олио 1 капсула есенция ром 1 бакпулвер 2 1/2 ч.ч. брашно 1/2 бурканче сладко от смокини В купа смесваме яйцата, захарта, млякото, олиото и есенцията и разбиваме с телена бъркалка. Изсипваме наведнъж брашното смесено с бакпулвера и разбъркваме, но не прекалено, само колкото да се усвои брашното.Не се притеснявайте, ако има бучки.Накрая добавяме сладкото и разбъркваме добре. Гнездата на формата се покриват с хартиени капсули и се пълнят на 2/3.Пекът се в предварително загрята на 180  градуса фурна около 25 минути.

Бърза бисквитена торта

Това е една бърза и много вкусна бисквитена торта, готова е точно за 10 минути, единственият недостатък е, че и трябват поне 3 часа да отлежи в хладилника :) Необходими продукти: 2 опаковки крем тирамису на Др.Йоткер 1 пакет бисквити за торта "Роден край" 500 мл.прясно мляко 1 банан 50 грама шоколад Приготвяме крема според описанието на опаковката, и сглобяваме тортата, като редуваме крем, бисквити и банани.Завършва се с крем и се декорира с настърган шоколад.Оставя се да стегне в хладилника поне 3 часа.