Пропускане към основното съдържание

Публикации

Вафлена торта

  Ровейки се из нета съм срещала доста рецепти за торта с вафлени кори, но в наше "село" досега не бях намирала такива в магазините.Вчера обаче пазарувайки в кварталният магазин погледа ми се спря на тях, явно имат обновяване на асортимента и веднага реших да си купя един пакет.По спомени се сетих, че в повечето кремове за такива торти присъстваше и халва и масло, та си набавих и тези продукти.Прибрах се доволна и твърдо решена да пристъпя към правенето на торта, но след бърза справка с Гугъл се оказа, че в повечето рецепти за крем за вафлена торта присъства солидно количество шоколад, който в моят случай липсваше.За това пристъпих към любимата ми импровизация и ето какво се получи в крайна сметка :) Необходими продукти: 1 пакет вафлени кори-8 броя 800 мл. прясно мляко 250 гр. халва  5 с.л. захар 1 с.л. какао 1 нишесте ванилия 70 гр. краве масло Слагаме 700 мл. мляко на котлона, прибавяме захарта, какаото и натрошената халва и бъркаме непрекъснато ...

питка с айрян за св.Варвара

Още от вчера си бях направила план какво ще приготвя за вечеря след работа, но както знаем живота е това, което ни се случва докато си правим планове :) .Така ме завъртяха задачите, че в един момент всички планове отидоха по дяволите, но въпреки всичко твърдо бях убедена, че поне заплануваната питка ще бъде направена.Днес е св.Варвара, ш ироко разпространено е поверието, че св. Варвара е покровителка на детските болести и особено шарката, която в миналото е била тежка и дори смъртоносна болест. Представата за нея е като грозна, куца и разчорлена стара баба, която се подпира на патерица. С нея тя удря децата и те се разболяват. За здраве и за омилостивяване на болестите, да бъде отнесена надалеч Баба Шарка, жените месят пресни погачи. Необходими продукти: 350 мл. айрян 1 яйце + 1 жълтък за намазване 3 с.л. олио 2 ч.л. кафява захар щипка сол 20 гр. прясна мая около 650-700 грама брашно Както и друг път съм казвала за месенето ползвам хлебопекарната, просто ми спестяв...

Брамборак

Това е моята интерпретация на рецептата за прословутите Чешки картофени палачинки наречени със звучното име Брамборак, или както си ги кръсти щерката-Бръмбари :) Необходими продукти: 1 кг. сурови картофи 300 г. телешки салам 3 с.л. кисело мляко 4 с.л. брашно 3 яйца 1/2 ч.л. сол 1/2 ч.л. индийско орехче 1/2 ч.л. куркума щипка сода за хляб Настъргваме половината картофи на едро ренде, а другата половина на най-дребното, настъргваме салама и заедно с другите съставки  разбъркваме до хомогенна смес.В добре нагрят тиган сипваме 2 с.л. олио и след като се загрее сипваме част от сместа.Разпределяме и заглаждаме с лъжица на тънък пласт, и пържим от двете страни по 5-6 минути.

Меденки (сладки Нина)

 Това са най-любимите ми меденки, колкото по-дълго стоят, толкова по-вкусни стават.Могат да се слепят със сладко, да се декорират със захарно тесто или белтъчна глазура, което ги прави идеални за Коледа и Великден.Рецептата за тях е от тефтера на мама, където са записани под името "сладки Нина". Необходими продукти: 1 ч.ч.=240 мл. 2 яйца 1 ч.ч. захар 3/4 ч.ч. олио 3 пълни с.л. мед 1 с.л. канела(може да се добавят и готови смеси от подправки за меденки) 1 к.л. сода около 3 ч.ч. брашно В купа смесваме всички продукти без брашното и ги разбъркваме до еднородна смес.Оставяме сместа да почине за 15-20 минути и добавяме постепенно брашното.Замесваме меко тесто, завиваме го във свежо фолио и оставяме за около час в хладилника.  Разточваме тестото и изрязваме в желаната форма.Пекът се в загрята на 180 градуса фурна до порозовяване на крайчетата, внимавайте да не ги препечете, че ще са твърди и ще им трябва доста време да омекнат.Декорират се по-желание.Моят "...

Патица с кисело зеле

  Тази година с половинката освен с отглеждане на зеленчуци за лична употреба, решихме пробно да отгледаме и няколко патици.Много хора може да си мислят, че съм луда, но нищо не може да се сравни с домашните плодове, зеленчуци и месо.Насочихме се точно към патици, защото са непретенциозни и лесни за отглеждане, трябват им вода, смески и много зелено и след два месеца за готови за тавата :). Единственият проблем беше, че трябваше да отлежат известно време във фризера, докато стане готово киселото зеле, защото какво е патица без кисело зеле? Днес дойде ред на първата от тях да бъде сготвена и изядена. Необходими продукти: 1 патица заедно с дреболиите 2 глави стар лук 2 стръка пресен лук 1 к.ч. ориз 3-4 к.ч.вода 1 кисела зелка олио сол червен пипер чубрица  Първо приготвяме плънката.Задушаваме в малко олио нарязаният лук, прибавяме нарязаните дреболийки и запържваме.Слагаме ориза и го запържваме докато стане прозрачен.Добавяме солта, пипера и чубрицата и при...

Масленица със сирене и кашкавал

Необходими продукти: За тестото: 300 мл.топло мляко 2 яйца 40 грама краве масло 20 грама жива мая 750-800 грама брашно 1 с.л. захар 1.ч.л. сол За плънката: 200 грама натрошено сирене 100 грама настърган кашкавал 80 грама масло за намазване От продуктите замесваме меко тесто, аз ползвам хлебопекарната на програма месене.Оставям тестото да почине 15-20 минути. С намаслени ръце разделяме тестото на три топки. Всяка топка разтягаме на тънка кора, като ползваме само ръцете, който намасляваме периодично в разтопеното масло. Върху първата кора поръсваме сиренето е поставяме втората.Върху нея разпределяме настърганият кашкавал, слагаме третата кора и разпределяме останалото сирене. Навиваме на руло и нарязваме на пънчета по диагонал. Подреждаме ги в тава застлана с хартия и намазваме с останалото масло.Слагаме да втасва във фурната включена на 50 градуса за около 30 минути, след което увеличаваме на 200 и печем около 40 минути.

Солени кифлички

Това са най-бързите и лесни соленки, рецептата е от тефтера на мама и вкусът им всеки път ме връща в детството. Необходими продукти: 1 ч.ч. кисело мляко 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. мас или меко масло 3 1/2 ч.ч. брашно 1 ч.л. сол 1 ч.л. сода за хляб 1 жълтък за намазване ким, сусам, черен кимион или шарена сол за поръсване. В купа се слагат брашното, сиренето, солта и маста, добавя се киселото мляко в което сме угасили содата.Замесва се тесто, което разделяме на 4 топки и оставяме за около 30 минути на студено в хладилника. Върху добре набрашнена повърхност разточваме тестото на кръг, разрязваме го на 16 триъгълника и завиваме на кифлички. Намазваме с разбитият с малко олио жълтък и поръсваме със сусам или с каквото друго харесваме. Печем в загрята на 200 градуса фурна 17-20 минути.

Идеи за Хелоуин

Знам, че Хелоуин не е наш празник, но тази година увлечени от всеобщата еуфория моите деца решиха, че ще празнуват, а аз съм на мнение, че всеки празник, който прави децата ми щастливи и им носи радост е добър и за мен.Моята роля беше да приготвя "страшно" меню за вечеря и след събиране на идеи от нета ето какво сътворих :) "страшни" кексчета Метлите на вещиците Зелената ръка на блатната вещица :) Призрачна пица Страшни меденки И накрая една щастлива детска муцунка....Мяууууу......

Медени кексчета с ябълки и бисквити

Отново съм на вълна импровизации и основен герой съвсем очаквано за този сезон са ябълките.Днес са под формата на кексчета с аромат на мед и канела и вкус на ябълки и какаови бисквити. Необходими продукти за 16 броя: -2 яйца -1/2 ч.ч. кафява захар -1/2 ч.ч. рафинирана захар -2 с.л. мед -1 ч.ч. прясно мляко -1/2 ч.ч.олио -2 ч.ч. брашно -2 ч.ч. настъргани ябълки -1/2 пакет(70 грама) натрошени бисквити "Роден край" с какао -1 бакпулвер -1 ч.л. канела В купа с вилица или телена бъркалка смесваме добре яйцата, захарта, меда, олиото, млякото и канелата.Наведнъж прибавяме брашното и бакпулвера и разбъркваме до хомогенна смес, прибавяме ябълките, разбъркваме отново и най-накрая сипваме натрошените бисквити и размесваме внимателно. Във всяко гнездо на тавичката за кексчета слагаме хартиена капсула и я пълним на 2/3 със сместа, пекът се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 25 минути или до суха клечка.

Пурички с кайма

Тези дни бях на гости в Димитровград и съвсем естествено посетих местната забележителност-пазарът.Освен всичко останало си купих и два пакета от ето тези кори  Жената, която продаваше на щанда каза, че ги приготвя с плънка от сирене, но аз реших да импровизирам с плънка от кайма, лук и подправки. Необходими продукти: -1 опаковка турски триъгълни кори, може и с финни кори. -500 гр.кайма -1 глава лук -червен пипер и чубрица на вкус и ето тази подправка от Лидъл  В тиган с незалепващо дъно задуших с една лъжица олио лукът и каймата и добавих подправките. В основата на всяка триъгълна кора поставих по една супена лъжица от плънката, прибрах двата края и навих на руло, като върха намазах с малко вода да се прилепи. Готовите пурички се пържат в олио от всички страни да приятен загар :) и се отцеждат върху домакинска хартия.Получи се идеално мезе за бирата.

Мъфини с портокал и черен шоколад

Необходими продукти: 1 ч.ч.=200 мл. -2 яйца -1 ч.ч. захар -1/2 ч.ч. олио -2 ч.ч. брашно -1 ч.ч. пасиран портокал -50 гр. черен шоколад -кората на половин портокал -1 ванилена захар -1 бакпулвер С вилица разбиваме яйцата, олиото, захарта, пасираният портокал и портокалова кора.Наведнъж добавяме брашното смесено с бакпулвера и ванилената захар и разбъркваме до усвояване на сухите съставки.Добавяме и натрошеният на малки парченца шоколад.Пекът се в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Ябълкови квадрати

Това е един от сладкишите, който с аромата и вкуса си винаги ме връща в детството.Той е любим и на моите деца и понеже сме в сезона на ябълките и мазето ми е пълно с тях днес ще ви представя неговата рецепта, която прилежно съм преписала от тефтера на мама. Необходими продукти: 1 ч.ч. = 240 мл. -1 пакет чаени бисквити(Еверест с масло) -1 пакетче масло(125 грама) -3 ябълки, изчистени и нарязани на кубчета -4 яйца -1 ч.ч. захар -1 ч.ч. брашно -1 бакпулвер -1 ч.л. канела -пудра захар за поръсване Застиламе правоъгълна тава с размери 35/25 см. с хартия за печене и покриваме дъното с начупените на едри парчета бисквити.Поливаме равномерно с разтопеното масло. Отгоре нареждаме нарязаните ябълки и поръсваме с канелата. Разбиваме яйцата и захарта до побеляване, добавяме на части брашното смесено с бакпулвера и бъркаме до получаването на хомогенна смес. Изсипваме тестото върху ябълките, като гледаме да ги покрием равномерно.Слагаме да...