Меденки (сладки Нина)



 Това са най-любимите ми меденки, колкото по-дълго стоят, толкова по-вкусни стават.Могат да се слепят със сладко, да се декорират със захарно тесто или белтъчна глазура, което ги прави идеални за Коледа и Великден.Рецептата за тях е от тефтера на мама, където са записани под името "сладки Нина".

Необходими продукти:

1 ч.ч.=240 мл.

2 яйца
1 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. олио
3 пълни с.л. мед
1 с.л. канела(може да се добавят и готови смеси от подправки за меденки)
1 к.л. сода
около 3 ч.ч. брашно


В купа смесваме всички продукти без брашното и ги разбъркваме до еднородна смес.Оставяме сместа да почине за 15-20 минути и добавяме постепенно брашното.Замесваме меко тесто, завиваме го във свежо фолио и оставяме за около час в хладилника.
 Разточваме тестото и изрязваме в желаната форма.Пекът се в загрята на 180 градуса фурна до порозовяване на крайчетата, внимавайте да не ги препечете, че ще са твърди и ще им трябва доста време да омекнат.Декорират се по-желание.Моят "пиниз" за по-бързо омекване е да ги наредя в плътно затваряща се кутия с няколко резенчета ябълка.







Коментари

Популярни публикации