Патица с кисело зеле




 Тази година с половинката освен с отглеждане на зеленчуци за лична употреба, решихме пробно да отгледаме и няколко патици.Много хора може да си мислят, че съм луда, но нищо не може да се сравни с домашните плодове, зеленчуци и месо.Насочихме се точно към патици, защото са непретенциозни и лесни за отглеждане, трябват им вода, смески и много зелено и след два месеца за готови за тавата :). Единственият проблем беше, че трябваше да отлежат известно време във фризера, докато стане готово киселото зеле, защото какво е патица без кисело зеле? Днес дойде ред на първата от тях да бъде сготвена и изядена.


Необходими продукти:

1 патица заедно с дреболиите
2 глави стар лук
2 стръка пресен лук
1 к.ч. ориз
3-4 к.ч.вода
1 кисела зелка
олио
сол
червен пипер
чубрица


 Първо приготвяме плънката.Задушаваме в малко олио нарязаният лук, прибавяме нарязаните дреболийки и запържваме.Слагаме ориза и го запържваме докато стане прозрачен.Добавяме солта, пипера и чубрицата и при непрекъснато бъркане сипваме 2 к.ч. вода.След като ориза поеме водата добавяме още 2 чашки вода и готвим до полуготовност.Плънката не трябва да е прекалено водниста, за това оставяме да поеме водата хубаво, отдръпваме от огъня и оставяме да изстине.




 Нарязваме киселото зеле и го слагаме в тава, поливаме с 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер и 200-300 мл.от зелевият сок, ако сокът е прекалено солен може да се сложи вместо него вода.Слагаме тавата да се пече във фурната на 220 градуса, като от време на време разбъркваме.





След като изстине плънката, напълваме патицата и зашиваме отвора с конец.




 Слагаме напълнената патица в дълбока тенджера с вода и сол и варим около 30-40 минути.
След като се свари, внимателно я изваждаме в тавата със зелето и я връщаме във фурната за още час, като я покриваме с алуминиево фолио.


 Към края на печенето отстраняваме фолиото, за да се запече кожичката.Консумира се с домашно червено вино и добра компания.

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации