Пропускане към основното съдържание

Патица с кисело зеле




 Тази година с половинката освен с отглеждане на зеленчуци за лична употреба, решихме пробно да отгледаме и няколко патици.Много хора може да си мислят, че съм луда, но нищо не може да се сравни с домашните плодове, зеленчуци и месо.Насочихме се точно към патици, защото са непретенциозни и лесни за отглеждане, трябват им вода, смески и много зелено и след два месеца за готови за тавата :). Единственият проблем беше, че трябваше да отлежат известно време във фризера, докато стане готово киселото зеле, защото какво е патица без кисело зеле? Днес дойде ред на първата от тях да бъде сготвена и изядена.


Необходими продукти:

1 патица заедно с дреболиите
2 глави стар лук
2 стръка пресен лук
1 к.ч. ориз
3-4 к.ч.вода
1 кисела зелка
олио
сол
червен пипер
чубрица


 Първо приготвяме плънката.Задушаваме в малко олио нарязаният лук, прибавяме нарязаните дреболийки и запържваме.Слагаме ориза и го запържваме докато стане прозрачен.Добавяме солта, пипера и чубрицата и при непрекъснато бъркане сипваме 2 к.ч. вода.След като ориза поеме водата добавяме още 2 чашки вода и готвим до полуготовност.Плънката не трябва да е прекалено водниста, за това оставяме да поеме водата хубаво, отдръпваме от огъня и оставяме да изстине.




 Нарязваме киселото зеле и го слагаме в тава, поливаме с 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер и 200-300 мл.от зелевият сок, ако сокът е прекалено солен може да се сложи вместо него вода.Слагаме тавата да се пече във фурната на 220 градуса, като от време на време разбъркваме.





След като изстине плънката, напълваме патицата и зашиваме отвора с конец.




 Слагаме напълнената патица в дълбока тенджера с вода и сол и варим около 30-40 минути.
След като се свари, внимателно я изваждаме в тавата със зелето и я връщаме във фурната за още час, като я покриваме с алуминиево фолио.


 Към края на печенето отстраняваме фолиото, за да се запече кожичката.Консумира се с домашно червено вино и добра компания.

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Сладко от смокини на фурна

  Есента е в разгара си, изпълнена с цветове и аромати.Обожавам този сезон, не само заради красотата му, а и заради това, че берем плодовете на труда ни в градината през лятото.Тази година двете ни смокини се отблагодариха за грижите с обилен плод, и той се превърна в невероятно ароматно сладко.Винаги, когато опитам сладко от смокини се сещам за една страхотна песен на Васил Найденов.  Този път обаче поради малкото време и многото задачи реших, че вместо да се въртя около котлона няколко часа, ще го изпека на фурна, така имах време да свърша и нещо друго междувременно.В моя случай, приготвих  Домашен бульон на кубчета  за зимата. Моите смокини бяха 8 кг. и ги пекох в две отделни тави, но в рецептата ще напиша пропорциите за 4 кг. като най общо пропорцията ми за сладка е на 1 кг. плод 500 гр.захар. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 4 кг. добре узрели, но не прекалено меки смокини 2 кг. захар 10 гр.(1 пакетче) лимонена киселина Смокините се из...