Пропускане към основното съдържание

Публикации

Чипс от къдраво зеле(кейл)

Когато си на ниско въглехидратен режим, а ти се дояде чипс започваш да търсиш алтернативи.  Този чипс от Кейл е една вкусна и ниско калорична алтернатива на традиционният картофен, единственият му недостатък е, че свършва бързо :)  Тук може да видите рецептата в оригинал   ЧИПС ОТ КЕЙЛ НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ 1 връзка къдраво зеле(Кейл) зехтин сол чесън на прах  Листата се измиват добре и се подсушават хубаво, най-добре в центруфуга за салати.Махаме дръжките и накъсваме на големи парчета.Поставяме ги в дълбока купа и поливаме с малко зехтин.Листата не бива да плуват в него, а просто да са добре намаслени, поръсваме малко сол и чесън на прах и внимателно разбъркваме, за да се покрият добре с мазнината и подправките.  В тавата на печката поставяме хартия за печене и разпределяме листата. Печем в силно загрята фурна с вентилатор за 4-5 минути, като внимаваме да не прегорят. Да ви е сладко!!!

Чия пудинг

  Днес ще ви представя един изключително бърз, лесен, здравословен и много вкусен десерт, любим на моята дъщеря.Плодовете, които може да добавите към него са в зависимост от вкусът ви и вашите предпочитания.Получава се страхотно с малини, ягоди, а в моят случай е с червен касис.Ако искате едновременно и да е здравословен, вместо захар може да ползвате подсладител, аз лично предпочитам да го приготвям с течна Стевия.   Една от основните съставки на десерта е Чията, която в последните години трайно се настани на нашата трапеза.Тя произхожда от Латинска Америка и всъщност това са семената на два вида Салвия.  Семената съдържат алфа линоленова киселина и ненаситените мастни киселини омега-3. Продуктът е богат на антиоксиданти; подобрява адаптивността на организма към бърза промяна на външните условия, противодейства на стреса, стабилизира имунната система. Има детоксикиращо действие и не съдържа глутен.   НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 250 гр. заквасена смет...

Терин с мляно месо, кейл и манголд(НВ, Кето рецепта)

  Името на рецептата сигурно ви звучи прекалено претенциозно и сложно, но всъщност това е едно просто, бързо и много вкусно ястие подходящо за всички, които спазват Ниско Въглехидратен(Кето) режим на хранене.Преди да напиша рецептата искам да ви разкажа малко за зеленчуците в нея, а именно Кейлът и Манголда .  Кейлът у нас е познат, като листно или къдраво зеле.Допреди няколко години се считаше за нещо екзотично, но истината е, че то е познато на човечеството още от средните векове, а дори и по-рано.Счита се, че още в древна Гърция и Рим е присъствало на трапезата.  Това, което прави кейла безценен, са неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той е признат от науката и като храна с огромен потенциал в битката с онкологичните заболявания. Богат е на противоракови хранителни вещества, наречени глюкозинолати - органични компоненти, съдържащи сяра и азот, които стимулират антиоксидантния баланс на тялото.  Антиоксидантните му свойства се дъл...

Омлет пица(ниско въглехидратен)

От известно време у дома се опитваме да спазваме Ниско Въглехидратен(Кето) режим на хранене.Днес реших да импровизирам и да превърна обикновеният омлет в нещо по-специално, което да отговаря на режима на поддържане на организма в кетоза. Така се роди този омлет пица, а думите на синът ми, че е по-вкусно от пица са признание, че наистина се получи. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ за 4 порции 8 яйца 1 пакетче крема сирене 40 г. настърган пармезан 125 г. моцарела 150 г. кашкавал 100 г. прошуто или бекон 4 с.л. доматена паста(без допълнително добавена захар) пресен босилек В кухненският робот разбиваме яйцата и крема сиренето до хомогенна смес, прибавяме половината настърган кашкавал и пармезана. В застлана с хартия тава изсипваме сместа и отгоре разпределяме нарязаната на кубчета моцарела. Запичаме за 15 минути в силно загрята фурна с вентилатор.Щом се зачерви го изваждаме и гарнираме с доматената паста, пресният босилек, прошутото и останалият настърган кашкава...

Домашни енергийни блокчета

  Тези дни синковецът се е запалил да ходи на фитнес и мама, нали е добра реши да му направи домашни енергийни блокчета, та да има сили детето да блъска железата, пък и лично според мен купените са безвкусни и безбожно скъпи :) . От тази доза излязоха 16 блокчета по около 150 гр. Необходими продукти: 400 грама овесени ядки(моите бяха смес от овес, пшеница и ечемик) 100 гр. сурови бадеми 100 гр. сушени фурми 100 гр. сушени сливи 100 гр. черен шоколад 2 с.л. натрошено ленено семе 4 с.л. чия 3 с.л. фъстъчен тахан 4 с.л. мед  Запичаме овесените ядки и нарязаните на парченца бадеми за 4-5 минути в загрята фурна.Изсипваме ги в дълбока купа и след като изстинат леко добавяме останалите продукти, като плодовете и шоколада нарязваме на дребно.Омесваме всичко добре и разстиламе в тава застлана с алуминиево фолио, което предварително сме намаслили леко с олио.С мокри ръце притискаме, за да уплътним добре. Оставяме поне за час в хладилника да стегне.С остъ...

Задушен заек

Задушен заек звучи някак зловещо, особено за веганите, но ние не сме от тях и заешкото присъства редовно в менюто ни.Предпочитам заешкото пред пилешкото, защото зайчетата са чисти животни-хапват само зърно и сено.А пък и ние имаме възможност да си купуваме домашни, което е още по-добре. Необходими продукти: 1/2 заек нарязан на порции. 6-7 глави едър арпаджик, или дребен кромид лук. 2 моркова. 6-7 пресни печурки. 4-5 глави дребен чесън 10-на дребни картофа или 4-5 големи. 2 с.л. доматен концентрат 1 ч.ч. червено вино 1 с.л. червен пипер. сол 2-3 стръка пресна мащерка. черен пипер и бахар на зърна олио.  В дълбока тенджера с дебело дъно се сипва олио и се запържва заешкото месо, докато се зачерви.Месото се изважда и се слагат целите глави лук, чесън, морковите и гъбите нарязани на филийки.След, като се запържат зеленчуците се добавя червеният пипер, запържва се за 1-2 минути и се сипва виното.Посолява се, добавят се 10-на зърна черен пипер, 4-5 зърна бахар и...

Лютивка

 Това е рецепта за любителите на пикантното, една лъжичка от лютивката е идеално допълнение към супите или ястията през зимата.Хубавото е, че ако не всички в семейството хапват люто, с нея можеш да овкусиш само твоята порция. Необходимите продукти за 1 доза: 1 кг. изчистени от семките люти чушки(зелени и червени) 5-6 големи месести червени чушки 1 голяма връзка магданоз 2 с.л. сол латексови ръкавици(задължително)  Лютите чушки е хубаво да са от някой по-месест и едър сорт, моите са "Унгариян вакс хот"доста едри и люти.При почистването от семките, задължително ползвайте ръкавици, ако не искате ръцете ви да пламнат.Изчистените люти и сладки чушки слагам в тавата на фурната, като големите ги нарязвам на 2-3 големи парчета и ги запичам в загрята фурна за 10 минути, колкото леко да омекнат.  След, като се охладят леко, смилам всичко заедно с магданоза в блендера, овкусявам със сол. Сипва се в малки бурканчета и се стерилизира за 15 минути. ...

Фино смляна домашна лютеница

  След, като онзи ден прекарах 12 часа в приготвянето на любимата на децата едросмляна лютеница , след ден почивка отново съм пред печката.Този път ми отне само 6 часа да приготвя другата любима лютеница.Сигурно след края на отпуската няма да искам да помириша чушки и домати, но пък, като са се родили толкова много, трябва да се оползотворят някак си. Необходими продукти за 1 доза (26 бурканчета от 314 гр.) 5 литра домашно доматено пюре 7 кг.червени месести чушки 1 кг.моркови 0.5 кг. лук 1/2 ч.ч. захар 1/2 ч.ч. олио 5 с.л. сол 1 с.л. кимион 1 с.л чесън на прах 2 с.л. червен пипер 10 зърна бахар 20 зърна черен пипер Домашното доматено пюре го приготвям предварително, тъй като бумът на доматите в градината ми е доста преди чушките да узреят. За целта доматите се смилат с машинка за домати, която отделя люспите и семките.Аз ползвам блендера, но после го прецеждам през гевгир, за да отстраня останалите семки и люспи.Доматеният сок изварявам докато се сгъ...

Сърца с гъби и кашкавал

Жега е, но трябва и да се яде...или по-скоро трябва мезе за студената бира и розе. Необходими продукти(за 4 порции) 1 кг. пилешки сърца 800 гр. пресни печурки 200 гр.кашкавал 50 гр.краве масло 4-5 скилидки чесън 1 връзка копър сол и черен пипер лимон за сервирането Пилешките сърца се изчистват добре, аз ги цепвам по средата и изрязвам кръвоносните съдове и мазнините.Измиват се добре и се слагат да се варят.Обикновено им трябват 25-30 минути да се сварят, след което се отцеждат от бульона.В дълбок тиган с незалепващо покритие слагаме маслото и запържваме нарязания на филиики чесън за 1 минута(внимавайте да не прегори, защото ще горчи), добавяме обелените и нарязани на филиики гъби и пържим, докато порозовеят.Добавяме отцедените от бульона сърца и пържим при непрекъснато бъркане още 4-5 минути, посоляваме и подправяме с черен пипер.Махаме от огъня и поръсваме с копъра, разбъркваме и прехвърляме в тавичка.Отгоре настъргваме кашкавала и запичаме за 8-10 минути в загрят...

Ориз с маслини

Това е едно бързо, лесно и в същото време много вкусно ястие.Комбинирано със салата е перфектният летен обяд. Необходими продукти: 1 глава лук 2 чушки 1 морков 1 домат 250 гр. ориз 100 грама маслини без костилка 1.5 л. вода Олио, сол, червен пипер, чубрица, магданоз и джоджен В тенджера с малко олио задушаваме лука, чушките и моркова нарязани на кубчета.След като омекнат добавяме ориза и пържим няколко минути докато стане прозрачен, добавяме червеният пипер, разбъркваме и добавяме обелените и нарязани на кубчета домати.пържим още 2-3 минути и добавяме 1/3 от водата.Посоляваме е подправяме с чубрицата.След, като изври водата добавяме на порции останалата.Малко преди да стане готово добавяме и маслините.След, като свалим от котлона поръсваме обилно с магданоз и джоджен. ДА ВИ Е СЛАДКО!!!

Баница с печени олби

Днес ще ви представя още една рецепта, която свързвам с детството и безгрижните лета на село при баба.Тя сама си приготвяше олбите(корите), разточваше ги и после ги печеше върху печката.Готовите кори увиваше в чиста памучна покривка и съхраняваше на хладно и сухо.Баницата с такива кори има различен вкус от всички други видове, а ароматът на двойно печените олби е неповторим.Естествено, като дете не съм и мислила да запомня рецептата за баницата на баба, но тук на помощ дойде свекървата, която прави абсолютно същата, и ето, че рецептата ще бъде записана и запазена.Сега вече е трудно корите да си ги приготвям сама поради липсата на печка на дърва, но пък в магазина продават прекрасни, ръчно разточени и изпечени олби. Необходими продукти: 1 пакет печени кори  8 яйца 400 гр. сирене олио 50 гр. краве масло 1 ч.л. сода за хляб В тава малко по-голяма от корите сипваме 600-700 мл. вода с разтворена в нея сода за хляб.В нея се потапя всяка кора за кратко и от двете страни....

Питка за Сирни заговезни

Сирни заговезни е още един от празниците, чийто традиции се опитваме да запазим у дома и да ги предадем и на децата си. За мен смисълът на този празник е даването на прошка, защото да грешиш е човешко, да прощаваш също...На трапезата винаги присъстват баница със сирене, питка, варени яйца и халва.Тази година питката ще е с айрян. Предпочитам да меся с кисело, отколкото с прясно мляко, вкусът ми допада повече. Необходими продукти: 1 кг. пресято брашно 500 мл. гъст айрян(1:1 вода и к.мляко) 5 с.л. зехтин или олио 1 с.л. захар 1 с.л. сол 1 кубче прясна мая( 42 гр.) 2 яйца В хладкият айрян разтваряме захарта и маята и оставяме да шупне.Правим кладенче в пресятото брашно и слагаме солта, зехтина и яйцата, като оставяме единият жълтък за намазване на питката.Добавяме шупналата мая и замесваме меко тесто.Измесваме го добре, тестото трябва да е меко и гладко и да не лепне на ръцете.Оставяме да втаса на топло, докато удвои обема си.От втасалото тесто оформяме 3 топки, които раз...