Пропускане към основното съдържание

Терин с мляно месо, кейл и манголд(НВ, Кето рецепта)




 Името на рецептата сигурно ви звучи прекалено претенциозно и сложно, но всъщност това е едно просто, бързо и много вкусно ястие подходящо за всички, които спазват Ниско Въглехидратен(Кето) режим на хранене.Преди да напиша рецептата искам да ви разкажа малко за зеленчуците в нея, а именно Кейлът и Манголда.

 Кейлът у нас е познат, като листно или къдраво зеле.Допреди няколко години се считаше за нещо екзотично, но истината е, че то е познато на човечеството още от средните векове, а дори и по-рано.Счита се, че още в древна Гърция и Рим е присъствало на трапезата. Това, което прави кейла безценен, са неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той е признат от науката и като храна с огромен потенциал в битката с онкологичните заболявания. Богат е на противоракови хранителни вещества, наречени глюкозинолати - органични компоненти, съдържащи сяра и азот, които стимулират антиоксидантния баланс на тялото. 
Антиоксидантните му свойства се дължат главно на високата концентрация на флавоноиди и каротеноиди. Но не само: кейлът съдържа внушителния списък от поне 45 антиоксиданта.Освен огромното количество антиоксиданти, кейлът е и първенец по съдържание на витамин К. Със 100 гр суров кейл си набавяте 200% от препоръчителната дневна доза витамини А и С, плюс 880% от витамин К!
 Манголдът е познат още, като листно цвекло. В 100 гр суров манголд се съдържат 122% от препоръчителната дневна доза витамин А, 50% витамин С, 1038% витамин К, плюс достатъчно добри дози витамини от група В. Но това не е всичко – по отношение на минералите от същото количество ще получим 10% желязо, 5% калций, 20% магнезий, 11% калий, 18% манган, 9% мед и 5% фосфор, плюс есенциални аминокиселини, протеин, лутеин и фибри. Повече от достатъчно причини, за да го включим в менюто си!
Източници: КЕЙЛМАНГОЛД



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За 4 порции

  • 600 гр. мляно месо(телешко или свинско)
  • 100 гр. кашкавал
  • 1 връзка пресен лук
  • 2 стръка пресен чесън
  • 1 връзка кейл
  • 1 връзка манголд
  • 300 мл. млени домати
  • сол, червен пипер, черен пипер
  • пресен риган, магданоз и мащерка.
  • зехтин или свинска мас

В дълбок тиган загряваме малко мазнина и запържваме лукът и чесъна, добавяме мляното месо и пържим до златисто.Добавяме кейлът и манголда и задушаваме още 2-3 минути, добавяме солта, червеният и черен пипер и наливаме доматите.Оставяме на огъня още 3-4 минути.

Сваляме от котлона и добавяме пресните подправки,

 ако тиганът е с огнеупорна дръжка настъргваме кашкавала, ако не прехвърляме в малка тавичка добавяме кашкавала и запичаме в загрята фурна докато кашкавала се разтопи и запече.


ДА ВИ Е СЛАДКО!!!



 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Сладко от смокини на фурна

  Есента е в разгара си, изпълнена с цветове и аромати.Обожавам този сезон, не само заради красотата му, а и заради това, че берем плодовете на труда ни в градината през лятото.Тази година двете ни смокини се отблагодариха за грижите с обилен плод, и той се превърна в невероятно ароматно сладко.Винаги, когато опитам сладко от смокини се сещам за една страхотна песен на Васил Найденов.  Този път обаче поради малкото време и многото задачи реших, че вместо да се въртя около котлона няколко часа, ще го изпека на фурна, така имах време да свърша и нещо друго междувременно.В моя случай, приготвих  Домашен бульон на кубчета  за зимата. Моите смокини бяха 8 кг. и ги пекох в две отделни тави, но в рецептата ще напиша пропорциите за 4 кг. като най общо пропорцията ми за сладка е на 1 кг. плод 500 гр.захар. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 4 кг. добре узрели, но не прекалено меки смокини 2 кг. захар 10 гр.(1 пакетче) лимонена киселина Смокините се из...