Пропускане към основното съдържание

Фино смляна домашна лютеница

 

След, като онзи ден прекарах 12 часа в приготвянето на любимата на децата едросмляна лютеница, след ден почивка отново съм пред печката.Този път ми отне само 6 часа да приготвя другата любима лютеница.Сигурно след края на отпуската няма да искам да помириша чушки и домати, но пък, като са се родили толкова много, трябва да се оползотворят някак си.


Необходими продукти за 1 доза
(26 бурканчета от 314 гр.)

  • 5 литра домашно доматено пюре
  • 7 кг.червени месести чушки
  • 1 кг.моркови
  • 0.5 кг. лук
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 5 с.л. сол
  • 1 с.л. кимион
  • 1 с.л чесън на прах
  • 2 с.л. червен пипер
  • 10 зърна бахар
  • 20 зърна черен пипер
Домашното доматено пюре го приготвям предварително, тъй като бумът на доматите в градината ми е доста преди чушките да узреят.За целта доматите се смилат с машинка за домати, която отделя люспите и семките.Аз ползвам блендера, но после го прецеждам през гевгир, за да отстраня останалите семки и люспи.Доматеният сок изварявам докато се сгъсти и бъркалката започне да оставя следа по дъното на тавата.

Така приготвеното доматено пюре съхранявам в пластмасови туби от минерална вода във фризера, докато дойде време за правенето на лютеници.Естествено може да ползвате и готово доматено пюре от буркан, но вкусът ще е малко по-различен.
 В дълбока тенджера слагам да се варят морковите нарязани на големи парчета и лукът разрязан на две.Завързани в марля пускам и бахара и черният пипер.Варя до омекване на морковите.През това време почиствам и измивам чушките и ги разрязвам на четири.След като морковите и лука се сварят ги изваждам с решетъчна лъжица и в същата вода слагам чушките да врят за 10 минути.Ако тенджерата ви не е достатъчно дълбока, може да ги варите на части.
Сварените чушки смилам в блендера на пюре, като на една кана добавям и по 1/2 чаша от водата в, която са врели.След това претривам пюрето през цедка, за да не останат никакви люспи.


По същият начин процедирам и с морковите и лука, но тях не ги минавам през цедка, а само на пюре в блендера.Когато пюрето от чушки и от моркови е готово, в дълбока тенджера или каравана ги смесвам с доматеното пюре и започвам да варя на тих огън, като бъркам да не загори.

След, като започне да се сгъстява, загрявам олиото и на порции при непрекъснато бъркане го добавям.Добавям и захарта и солта.В паничка отсипвам от соса и смесвам добре с всички подправки, след което връщам в тенджерата.Лютеницата се вари, докато се сгъсти и бъркалката започне да оставя следа.Насипвам в бурканчета и стерилизирам за 20 минути.




Ами това е!!!
Да ви е сладко!!!


Коментари

  1. Лютеницата е много вкусна. Благодаря за подробната рецепта! Тази година ще направя отново от нея.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Сладко от смокини на фурна

  Есента е в разгара си, изпълнена с цветове и аромати.Обожавам този сезон, не само заради красотата му, а и заради това, че берем плодовете на труда ни в градината през лятото.Тази година двете ни смокини се отблагодариха за грижите с обилен плод, и той се превърна в невероятно ароматно сладко.Винаги, когато опитам сладко от смокини се сещам за една страхотна песен на Васил Найденов.  Този път обаче поради малкото време и многото задачи реших, че вместо да се въртя около котлона няколко часа, ще го изпека на фурна, така имах време да свърша и нещо друго междувременно.В моя случай, приготвих  Домашен бульон на кубчета  за зимата. Моите смокини бяха 8 кг. и ги пекох в две отделни тави, но в рецептата ще напиша пропорциите за 4 кг. като най общо пропорцията ми за сладка е на 1 кг. плод 500 гр.захар. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 4 кг. добре узрели, но не прекалено меки смокини 2 кг. захар 10 гр.(1 пакетче) лимонена киселина Смокините се из...