Пропускане към основното съдържание

Публикации

Едросмляна лютеница

 Още една рецепта, която ме връща направо в детството.   Едно време нямаше нищо по-вкусно от филия намазана с домашна лютеница и поръсена със сирене, хапната набързо между игрите.Сега е мой ред да създам приятни спомени у децата ми и един ден да си спомнят вкусът на мамината лютеница. Доматеното пюре за нея приготвих по-рано, тъй като тази година имахме страхотна реколта домати, а още нямаше червени чушки на пазара и в градината. За целта доматите се смилат с машинка за домати, която отделя люспите и семките.Аз ползвам блендера, но после го прецеждам през гевгир, за да отстраня останалите семки и люспи.Доматеният сок изварявам докато се сгъсти и бъркалката започне да оставя следа по дъното на тавата. Така приготвеното доматено пюре съхранявам в пластмасови туби от минерална вода във фризера, докато дойде време за правенето на лютеници.Естествено може да ползвате и готово доматено пюре от буркан, но вкусът ще е малко по-различен. Необходими продукти: ...

Доматена крем супа

Рецептата за тази крем супа е от предаването  Бон Апети   Като заклет любител на крем супите я приготвих веднага, още повече, че сега имам всички необходими продукти директно от градината.Веднага я добавям в графата любими.Идеално се вписва и в режимът на разделно хранене, който се опитваме да спазваме у дома от известно време.Може да се комбинира с препечена филийка, или пък с натрошено сирене, а защо не и с лъжица заквасена сметана.Може да се консумира топла или студена, кой както я обича.Аз лично я предпочитам гореща и поръсена с черен пипер и чили. Необходими продукти: 1 кг. добре узрели домати 1 голяма или 2-3 по-малки глави лук 3-4 скилидки чесън 1 л. зеленчуков бульон стръкчета пресен риган, мащерка и босилек свеж магданоз за поръсване сол зехтин Измитите и почистени домати се нарязват на четвъртинки, лукът също се реже на едро, добавят се чесънът и клонките с подправки, посолява се и се полива със зехтин.Пече се около 45 минути в загрята на 200 гра...

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Пица с блат от карфиол

 Пица, като пица, но не съвсем.От доста време бях набелязала няколко рецепти за блат от карфиол, но все не им идваше реда.Е днес най-после дойде време да пробвам що е това пица от карфиол.От известно време се опитваме да се храним разделно, а разделна пица с 4 вида сирена, която е любима на цялото семейство няма как да се получи по традиционният начин, за това блата трябваше да е алтернативен.Ако човек не знае, какво има в тестото, едва ли ще се досети, карфиолът в никакъв случай не се усеща, просто блата е една идея по-малко хрупкав от нормалният. Необходими продукти за блата: Една малка глава карфиол 1 ч.ч. настъргана моцарела или кашкавал 2 жълтъка(ако не сте на разделно хранене 1 цяло яйце)  Продуктите за гарниране са по избор.Тъй като моята е разделна е гарнирана със синьо сирене, пармезан, топено сирене и кашкавал.Така, като гледам се получи с 5, а не с 4 вида сирена, но както е казал Мечо Пух "Колкото повече, толкова повече" :)  Карфиолът се...

Постни банички с гъби и маслини

Необходими продукти: 1 пакет точени кори(Одрински) 4-5 големи пресни печурки 3 стръка пресен лук 2 скилидки чесън 2 домата шепа маслини без костилка пресни подправки-магданоз, босилек, риган, мащерка и розмарин сол олио настърган пармезан(по желание) В малко олио задушаваме нарязаните на дребно чесън, лук и гъби.След като омекнат добавяме нарязаните на ситно обелени домати, подправяме със сол.Като изври течността от доматите добавяме нарязаните маслини и готвим още 3-4 минути.След като свалим от огъня добавяме и пресните подправки.Оставяме плънката да изстине. Одринските кори са кръгли, нарязваме ги на 4 триъгълника всяка.В широката част слагаме 2 лъжици от плънката, прибираме краищата и навиваме на стегнато руло, всяко потапяме за секунда в купа с вода и редим в тава постлана с хартия за печене.Поръсваме с няколко капки олио и щипка настърган пармезан и печем в загрята на 200 градуса фурна до зачервяване. Да ви е вкусно!

Фритата с тиквички

Необходими продукти  /за 3 порции/ 3-4 стръка пресен лук 2 стръка пресен чесън 2 тиквички връзка копър 8 яйца 1 средно голям домат зехтин, сол и черен пипер В тава с диаметър 26 см.сипваме 4-5 с.л. зехтин и сипваме нарязаните лук и чесън и настърганите на едро ренде тиквички.Печем за 20 минути в сгорещена фурна.Заливаме с разбитите яйца, подправени със сол и черен пипер, поръсваме с копър и подреждаме резенчета обелен домат. Допичаме за още 15 минути.

Медени кексчета

Предлагам ви рецепта на едни много бързи, вкусни и здравословни кексчета, които са идеални за следобедна закуска на изгладнелите деца. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 2 яйца 1 ч.ч.домашен мед 1 ч.ч. кисело мляко 1/2 ч.ч. олио  2 и 1/2 ч.ч. брашно 1 бакпулвер 1 ванилия В купа разбивам с вилица или телена бъркалка яйцата,  меда, млякото и олиото до хомогенна смес.Наведнъж  добавям брашното смесено с бакпулвера и ванилията и  разбърквам докато се усвои добре.Оставям да почине  5  минутки. Формичките за кексчета се пълнят на 2/3-ти, пекът се в  предварително загрята на 170 градуса фурна до суха  клечка, около 25-30 минути.

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Берковска баница със сирене (баницата на баба Стефка)

Тази баница има специално място в сърцето ми, защото почти винаги е била неизменна част от семейните ни празници.Приготвяше я моята баба, но за мое съжаление така и не намерих време да запиша рецептата или да я помоля да ме научи да я правя.Забързани в ежедневието си приемаме някои неща за даденост, и когато разберем, че не е така, обикновено вече е късно.До скоро имах само спомен за вкусът й, докато не попаднах на рецепта, в един от любимите ми блогове  Щъркелово гнездо  . Веднага я познах, външният вид беше същият, а след като я приготвих и вкусът от детството ми се върна, същата баница, която правеше баба.... Необходимите продукти: 500 грама качествено бяло брашно и още малко за измесването 1 яйце 300 мл. хладка вода 1 ч.л. сол 60 г. студено масло за разточването 100 г. свинска мас или краве масло за плънката 300 гр. сирене  Брашното се сипва в купа и се прибавя солта и нарязаното на кубчета студено масло.Претрива се с пръсти, докато м...

Запеканка с картофи и шунка

Бързо, лесно, вкусно и много любимо на малки и големи. Необходими продукти: 1 кг.картофи 200 гр. шунка 500 мл.готварска сметана 1 с.л. вегета или универсална подправка или 2 кубчета зеленчуков бульон. 100 мл.вода 50 г. настърган кашкавал 50 г.настърган пармезан Обелените картофи се режат на тънки колелца, шунката също.В намазана с олио тавичка се редят половината картофи, после шунката и отгоре останалата половина картофи.Залива се със сметаната разбъркана с водата и вегетата. Пече се 30 минути в загрята на 200 градуса фурна.Когато е готово се ръси с кашкавала и пармезана и се връща за 5 минути във фурната, за да хване коричка.

Ябълкови кексчета с хрупкав топинг

Ухание на ябълки, канела и масло....Ухание на есен... Рецептата е вариация на тези  Ябълкови мъфини  но вместо кисело мляко са приготвени с прясно и имат страхотен топящ се в устата топинг Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 2 яйца 1 ч.ч.захар 1 ч.ч. прясно мляко 1/2 ч.ч. олио  2 и 1/2 ч.ч. брашно 1 бакпулвер 1 ч.л. канела 2 средно големи ябълки За топинга: 60 гр. масло 1/2 пакет(70 гр.) чаени бисквити маслото и бисквитите се смилат в блендер на трохи Начин на приготвяне:  Яйцата, захарта, прясното мляко и олиото се разбиват с вилица, добавя се наведнъж брашното смесено с бакпулвера и канелата и се разбърква до усвояването му, дори и да има бучки, няма проблем. Накрая добавяме двете настъргани ябълки и разбъркваме хубаво. Формичките се пълнят на 2/3 и отгоре се поръсват маслените трохи, пекът се в предварително загрята на 180 градуса фурна, пробват се с клечка, за 18-20 минути са готови.

Сръбска погачица

Тази рецепта е една от любимите на моят син, и от доста време не бях я приготвяла, но днес времето е мрачно, а какво по-хубаво от това в това време да си на топло в кухнята и да ухае на топъл хляб .  Източника на рецептата е от тук Опитайте!Вкусно е!    Преди ерата на Фейсбук, това беше едно от местата, от които черпех кулинарно вдъхновение, а Лабрекс и нейните рецепти са любими у дома.Спазвам всички пропорции, като единствената промяна е, че за намазване ползвам равни части мас и краве масло и не мажа с яйце. 250 мл. прясно мляко  0,5 ч.л.сол   1 ч.л. захар   1 пакетче суха мая   3-3,5 ч.ч. брашно   100 гр. разтопена мас или краве масло - за намазване на питките   В топлото мляко се слагат солта, захарта, маята и 1-2ч.л. брашно, разбърква се и се оставя на топло да шупне.  След това се добавя брашното и се замесва средно твърдо тесто. Разделя се а 12 топчета, от тях се разточват питки колкото чаена чинийка,...