Берковска баница със сирене (баницата на баба Стефка)
Тази баница има специално място в сърцето ми, защото почти винаги е била неизменна част от семейните ни празници.Приготвяше я моята баба, но за мое съжаление така и не намерих време да запиша рецептата или да я помоля да ме научи да я правя.Забързани в ежедневието си приемаме някои неща за даденост, и когато разберем, че не е така, обикновено вече е късно.До скоро имах само спомен за вкусът й, докато не попаднах на рецепта, в един от любимите ми блогове Щъркелово гнездо . Веднага я познах, външният вид беше същият, а след като я приготвих и вкусът от детството ми се върна, същата баница, която правеше баба....
Необходимите продукти:
- 500 грама качествено бяло брашно и още малко за измесването
- 1 яйце
- 300 мл. хладка вода
- 1 ч.л. сол
- 60 г. студено масло
за разточването
- 100 г. свинска мас или краве масло
за плънката
- 300 гр. сирене
Брашното се сипва в купа и се прибавя солта и нарязаното на кубчета студено масло.Претрива се с пръсти, докато маслото се усвои и стане на трохи.Прави се кладенче и се добавя яйцето и хладката вода.Меси се меко тесто, като ако е необходимо се добавя още малко брашно, тъй като колко ще поеме зависи от големината на яйцето и от качеството на брашното.Готовото тесто се разделя на три еднакви топки, всяка от тях се разточва на тънка кора и се маже с мас или масло, разрязва се и се сгъва по този начин
след което топките се оставят за 15-20 минути в хладилника да стегнат, след което процедурата се повтаря най-малко три пъти, а може и повече, ако имате време.В намаслена тава се слага първата кора, наръсва се с половината сирене, покрива се с втората, която също се ръси със сирене и накрая се поставя последната.Маже се с масло и се разрязва с остър нож на триъгълници.
Пече се в загрята на 200 градуса фурна до зачервяване.
Вече съм сигурна, че рецептата няма да бъде изгубена, защото си имам и помощничка, която иска да приготвя баница по стара бабина рецепта
след което топките се оставят за 15-20 минути в хладилника да стегнат, след което процедурата се повтаря най-малко три пъти, а може и повече, ако имате време.В намаслена тава се слага първата кора, наръсва се с половината сирене, покрива се с втората, която също се ръси със сирене и накрая се поставя последната.Маже се с масло и се разрязва с остър нож на триъгълници.
Пече се в загрята на 200 градуса фурна до зачервяване.
Вече съм сигурна, че рецептата няма да бъде изгубена, защото си имам и помощничка, която иска да приготвя баница по стара бабина рецепта
Чудесна е :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието!
Аз ви благодаря :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Деси! Върнах си спомените за вкусната баница на леля Стефка!
ОтговорИзтриванеЛеля Нина
ОтговорИзтриване