Пропускане към основното съдържание

Пица с блат от карфиол



 Пица, като пица, но не съвсем.От доста време бях набелязала няколко рецепти за блат от карфиол, но все не им идваше реда.Е днес най-после дойде време да пробвам що е това пица от карфиол.От известно време се опитваме да се храним разделно, а разделна пица с 4 вида сирена, която е любима на цялото семейство няма как да се получи по традиционният начин, за това блата трябваше да е алтернативен.Ако човек не знае, какво има в тестото, едва ли ще се досети, карфиолът в никакъв случай не се усеща, просто блата е една идея по-малко хрупкав от нормалният.


Необходими продукти за блата:


  • Една малка глава карфиол
  • 1 ч.ч. настъргана моцарела или кашкавал
  • 2 жълтъка(ако не сте на разделно хранене 1 цяло яйце)

 Продуктите за гарниране са по избор.Тъй като моята е разделна е гарнирана със синьо сирене, пармезан, топено сирене и кашкавал.Така, като гледам се получи с 5, а не с 4 вида сирена, но както е казал Мечо Пух "Колкото повече, толкова повече" :)


 Карфиолът се смила в блендер и след това се слага в микровълновата на пълна мощност за 10 минути.
 След, като се охлади се изцежда хубаво от течността, аз ползвам за целта парче тензух, може и памучна кърпа.Към карфиолът се добавят два жълтъка, ако искате да е разделно или едно цяло яйце и настърганата моцарела или кашкавал и се омесва добре.
 Тестото се разстила в тавичка застлана с хартия за печене и се пече 40 минути на 160 градуса с вентилатор.


 След, като се изпече блата се изважда и се гарнира според желанието ви и се връща да се допече на 200 градуса до готовност.


 Ами това е, получи се една страхотна пица, която си хапнах с чиста съвест, гарниран с домашно песто от пресен босилек,чесън, зехтин и пармезан.



Да ви е сладко!!!

Коментари

  1. Храните се разделно,но микровълновата ,,на пъклна мощ":-):-)Колко ви е ползата от здравословното хранене с този облъчен карфиол?

    ОтговорИзтриване
  2. Противниците на микровълновите фурни могат да изсушат карфиола на тиган.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Пресечено(домати с аспирин)

Това е рецепта от моето детство, типична за Врачанско и околностите.В нея няма нищо сложно, единствените точни пропорции са броят на аспирините, но има няколко тънкости при приготвянето. важно условие е доматите да са добре узрели, но не меки. приготвя се към края на лятото, след като преминат големите жеги. доматите трябва да са студени, ето защо аз ги бера от вечерта и през нощта ги оставям на студено. приготвя се рано сутринта преди да е станало горещо и веднага се прибира в мазето. Необходими продукти: добре узрели домати чушки(най-добре бяла капия) сол магданоз аспирин олио за запечатване на бутилките В моят случай доматите са една кофа, чушките около килограм почистени и една голяма връзка магданоз.Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, чушките също се режат на кубчета.Магданозът се наситнява.Всичко се смесва добре и се овкусява със сол.Готовата смес се измерва точно и на всеки литър се слагат три аспирина.Аз отделям малко от течността и...

Просеник със сирене

 Просеникът е още едно от нещата, които ми навяват спомени за детството, кухнята на баба и безгрижният живот. Така и не записах нейната рецепта, но след години свекърва ми сподели с мен своята рецепта за просеник със сирене, който на вкус и вид е същият като бабиният. Необходими продукти: 1ч.ч. =240 мл. 1 кофичка кисело мляко (400 мл.) 2 яйца 4 с.л. олио 1 ч.л. сода 2 ч.л. сол 1 ч.ч. натрошено сирене 1 ч.ч. бяло брашно 1 1/2 ч.ч. царевичен грис за качамак(или царевично брашно) 3 с.л. олио за намазване на тавата Включваме фурната да се загрява на 220 градуса. В купа разбиваме с вилица яйцата, млякото с угасената в него сода, олиото и солта.Добавяме сиренето и брашното и разбъркваме добре.Сипваме в тавата 3 с.л. олио, намасляваме добре и слагаме тавата в горещата фурна за 3-4 минути да се напече добре.Изваждаме и изсипваме сместа, печем 20-25 минути, докато се зачерви добре.

Сладко от смокини на фурна

  Есента е в разгара си, изпълнена с цветове и аромати.Обожавам този сезон, не само заради красотата му, а и заради това, че берем плодовете на труда ни в градината през лятото.Тази година двете ни смокини се отблагодариха за грижите с обилен плод, и той се превърна в невероятно ароматно сладко.Винаги, когато опитам сладко от смокини се сещам за една страхотна песен на Васил Найденов.  Този път обаче поради малкото време и многото задачи реших, че вместо да се въртя около котлона няколко часа, ще го изпека на фурна, така имах време да свърша и нещо друго междувременно.В моя случай, приготвих  Домашен бульон на кубчета  за зимата. Моите смокини бяха 8 кг. и ги пекох в две отделни тави, но в рецептата ще напиша пропорциите за 4 кг. като най общо пропорцията ми за сладка е на 1 кг. плод 500 гр.захар. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 4 кг. добре узрели, но не прекалено меки смокини 2 кг. захар 10 гр.(1 пакетче) лимонена киселина Смокините се из...